Home BLOGS Ένα πιλοτικό πρόγραμμα έρχεται για να αναβιώσει το κέντρο της Αθήνας!

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα έρχεται για να αναβιώσει το κέντρο της Αθήνας!

0
424

Με στόχο να δώσει πνοή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν πληγεί από την κρίση, o δήμος Αθηναίων ξεκινά το πιλοτικό άνοιγμα κλειστών καταστημάτων της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. 

 

‘Έτοιμοι να «ξαναζωντανέψουμε» ένα κλειστό κατάστημα στο κέντρο;

 

 

Με τη δράση «Κατάστημα στο Κέντρο», το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και έχει στόχο να δώσει «πνοή» σε περιοχές που έχουν «πληγωθεί» από την κρίση.

 

Ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση περιοχών στην Αθήνα που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση, με αποτέλεσμα την λεγόμενη ερημοποίησή τους, όπως το ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο».

 

Στόχος της παρέμβασης είναι το πιλοτικό άνοιγμα κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένους δρόμους του Κέντρου, ώστε να στεγάσουν κάποια δραστηριότητα. Η δράση θα τονώσει την υφιστάμενη και τη νέα οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στη συντήρηση και βιωσιμότητα των παρεμβάσεων αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας περιοχών που αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών και κατοίκων.

 

Τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση. Ως περιοχή υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται η περιοχή στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο», μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου.

 

Η δράση «Κατάστημα στο Κέντρο», με πρώτο «σταθμό» μια ιστορική πλατεία της πόλης, την πλατεία Θεάτρου, εντάσσεται στο καινοτόμο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² και υλοποιείται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, προβλέπει το πιλοτικό «άνοιγμα» κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένους δρόμους ή πλατείες του κέντρου της πόλης, ώστε να στεγάσουν επιχειρηματικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

 

Στόχος της δράσης είναι να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Άλλωστε, τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται να ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση. Περιοχή υλοποίησης της δράσης θα είναι το ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο»,μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου.

 

Τα καταστήματα στην πλατεία Θεάτρου, θα αφορούν:

 

– Καταστήματα που προορίζονται για να στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, στο χώρο της χειροτεχνίας και του βιομηχανικού προϊόντος. 

– Καταστήματα που θα φιλοξενούν αποκλειστικά εναλλασσόμενα πολιτιστικά προγράμματα, όπως εκθέσεις σύγχρονης τέχνης όλων των εφαρμογών εικαστικών, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής εγκατάστασης κ.α.

– Καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως χώρος εκδηλώσεων, δράσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων πειραματικής μουσικής, θεατρικών δρώμενων κα.

 

Επόμενος σταθμός της δράσης θα είναι η Στοά Εμπόρων με 10 καταστήματα, για τα οποία θα υπάρχει τις επόμενες μέρες αναλυτική ενημέρωση και αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος. Το προσεχές διάστημα, θα ανακοινωθούν και τα επόμενα βήματα της δράσης καθώς ο σχεδιασμός για παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές του κέντρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

 

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το πρώτο σημείο παρέμβασης, την ιστορική Πλατεία Θεάτρου, έχει ανακοινωθεί και η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι στις 14 Ιουνίου 2018.

 

 

20180522_115436.jpg