Home BLOGS Φεστιβάλ Αθηνών και Φεστιβάλ Θεάτρου Fajr υπέγραψαν “μνημόνιο συμφωνίας”

Φεστιβάλ Αθηνών και Φεστιβάλ Θεάτρου Fajr υπέγραψαν “μνημόνιο συμφωνίας”

0
359

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ, θα παρευρεθούν, ως επίσημοι προσκεκλημένοι, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Fajr στο Ιράν που διεξάγεται στην Τεχεράνη από τις 18 έως τις 29 Ιανουαρίου 2018.

 

Καλλιτεχνικός διάλογος Ιράν και Ευρώπης

 

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Fajr, που φιλοδοξεί να ενισχύσει το διάλογο μεταξύ της καλλιτεχνικής σκηνής του Ιράν και χωρών πέρα από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, η Ελλάδα συμμετέχει με την παράσταση Blue Line της ομάδας Πλεύσις καθώς και με μια σειρά θεατρικών εργαστηρίων και σεμιναρίων από ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών: Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατρολόγο, σκηνοθέτιδα), Κατερίνα Ευαγγελάτου (σκηνοθέτιδα), Πατρίσια Απέργη (χορογράφο, χορεύτρια) και Βασίλη Αποστολάτο (σχεδιαστή φωτισμών).

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Fajr πρόκειται να υπογραφεί “μνημόνιο συνεργασίας” με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των δύο φεστιβάλ. Στόχος αυτού του μνημονίου είναι η ανάδειξη των κοινών καλλιτεχνικών τους στόχων καθώς και η διασφάλιση της συνεχιζόμενης συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ των δύο οργανισμών.

 

Ο κύριος Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως πολύτιμη συμφωνία και τόνισε τη σημασία της διεύρυνσης των πολιτιστικών σχέσεων με το Ιράν. Επιπλέον επεσήμανε μέσα από το παράδειγμα της Ιρανής σκηνοθέτιδος Afsaneh Mahian– η παράσταση της οποίας φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2017 – τον σημαντικό και ενεργό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στη σύγχρονη ιρανική τέχνη.

 

Την ελληνική συμμετοχή στο Ιράν συντονίζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, μέσω της εκπροσώπου του στην Τεχεράνη, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Ιράν και την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines.

 

Το μνημόνιο συνεργασίας θα αποτελέσει κατευθυντήριο άξονα για τις μελλοντικές συνεργασίες των δύο θεσμών ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και τα σχέδια φιλοξενίας παραστάσεων Ελλήνων σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Fajr.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τεχεράνη, Κατερίνα Μπαλαμώτη, o Πρέσβης της Ελλάδας στο Ιράν, Δημήτρης Αλεξανδράκης, ο υπεύθυνος του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδος στην Τεχεράνη, Νίκος Δούκας, καθώς και εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Fajr.