HomeBLOGSΤο χαμένο ανέκδοτο ημερολόγιο του Ζοζέ Σαραμάγκου ανακτήθηκε από τον υπολογιστή του!

Το χαμένο ανέκδοτο ημερολόγιο του Ζοζέ Σαραμάγκου ανακτήθηκε από τον υπολογιστή του!

Ο τελευταίος τόμος των “Τετραδίων του Λανθαρότε”- Lanzarote Diaries θα δημοσιευθεί οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα!

 

Ένας προηγουμένως άγνωστος τόμος, κομμάτι ενός ημερολογίου που κράταγε ο Πορτογάλος συγγραφέας Χοσέ Σαραμάγκο θα φτάσει τελικά στο φως μετά την ανάκτηση του από τον υπολογιστή του ίδιου, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του και 20 χρόνια μετά το έγραψε.

 

Το έργο, γράφτηκε το 1998 όταν ο Σαραμάγκου κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας και είναι ο έκτος και τελευταίος τόμος του Cuadernos de Lanzarote (Lanzarote Diaries). Θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τη χήρα γυναίκα του συγγραφέα, Pilar del Río.

 

Ο Σαραμάγκου ζούσε στις Κανάριες Νήσους του Λανθαρότε μέχρι και το 2010, οπότε πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Το έργο βρέθηκε θαμμένο σε αρχείο στον υπολογιστή του, δήλωσε ο Del Rio, πρόεδρος του Ιδρύματος José Saramago στη Λισαβόνα.

 

“Νόμιζα ότι όλα είχαν δημοσιευθεί. Έμεινα σαστισμένος όταν συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν είχε αντιληφθεί την ύπαρξη αυτού του βιβλίου », είπε.

 

Ο Σαραμάγκου μάλιστα έμμεσα έκανε αναφορά στον εν λόγω τόμο το 2001.

 

“Δεν θα το ήθελα αυτό, δηλαδή ακριβώς τη χρονιά που μου συνέβη κάτι το οποίο άξιζε να το αφηγηθώ,(το βραβείο Νόμπελ) να μου πουν ότι δεν το έκανα“, είχε δηλώσει αστειευόμενος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πέμπτου τόμου του περιοδικού.

 

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου είναι γνωστός για τέτοια μυθιστορήματα του, «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», το «Περί τυφλότητας» αλλά και το «Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις». Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. 

 

Διαβαστε επισης

loading...