Home BLOGS Πώς δημιουργήθηκε ο “Άνθρωπος Ελέφαντας”;

Πώς δημιουργήθηκε ο “Άνθρωπος Ελέφαντας”;

0
443

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να φτιάχνει μύτες. Ο Christopher Tucker, τον Αμερικάνο ηθοποιό, make-up artist που σπούδαζε όπερα σε δραματική σχόλη όταν του ζητήθηκε να εμφανιστεί σε παραγωγή του Rigoletto. Ξεκίνησε να δοκιμάζει διάφορα στυλ και σχέδια μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι του αρέσε να φτιάχνει μύτες! Τότε ήταν που αποφάσισε να αφήσει το Verdi (!) και την όπερα για να κυνηγήσει καριέρα μακιγιέρ.

Είναι αυτός που σχεδίασε τον Mr. Creosote στο The Meaning of Life των Monty Python, έκανε το μακιγιάζ, για λυκανθρώπους στην ταινία του Neli Jordan, The Company Of Wolves, επίσης συνεργάστηκε με τον Jodorofsky για την ταινία που έμεινε στα χαρτιά, το Dune (που έγινε γνωστό κυρίως από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ), ενώ κατασκεύασε ένα σουρεαλιστικά μεγάλο πέος για τον porn star, Long Dong Silver.

Ωστόσο έγινε διάσημος για το προσθετικό make up σχέδιο του ήρωα στο Elephant Man του David Lynch, όπου επαναδημιούργησε τις σοβαρές παραμορφώσεις του Joseph Merrick, ενός ανθρώπου που δεν είναι ένας φανταστικός ήρωας που αποτέλεσε horror figure για δεκαετίες. Έζησε στο Leicester της Αγγλίας και οι δυσμορφίες του στάθηκαν ο λόγος για να γίνει ένα από τα πιο διάσημα πραγματικά τέρατα του 19ου αιώνα.

 

0ba8f53019bf097208516875787e2ee1-elephant-man-david-lynch.jpg

 

Το κεφάλι του ήταν μεγεθυμένο σε σχέση με το σώμα λόγω μιας άγνωστης αθένειας, που λέγεται ότι είναι το Σύνδρομο του Πρωτέα, αλλά δεν έχει διαπιστευθεί μέχρι και σήμερα.

Εξαιτίας αυτών των αλλοιώσεων στην εξωτερική του εμφάνιση, ο Merrick έγινε έκθεμα σαν φρικιό στο βικτωριανά πρασκήνια και για χρόνια έγινε συνώνυμα του τέρατος, του φρικιού, της ασχήμιας, της παραμόρφωσης.

 

john-hurt-the-elephant-man.jpg

 

Το μακιγιάζ κράτησε εφτά με οχτώ ώρες, τόσο χρειαζόταν για τον Hurt να μεταμορφωθεί σε Merrick, ενώ για να το αφαιρέσει δύο. Είχε πάνω στο πρόσωπο του 15 στρώματα από προσθετικό υλικό. Τα σχέδια που χρειάζονταν για το κεφάλι και τα ζυγωματικά η παραγωγή τα πήρε απ’ευθείας από το original πρότυπο «εκμαγείο» του σώματος του Merrick από το Royal London Hospital.

Η σκληρή, κοπιώδης μεταμόρφωση του Hurt για το ρόλο ήταν ο λόγος που μετά την ταινία δήλωσε ότι «Τελικά νομίζω ότι έχω αρχίσει να μισώ την ηθοποιία».