Home BLOGS Τα καλύτερα (και οικονομικότερα) μεζεδοπωλεία της Αθήνας vol. 1

Τα καλύτερα (και οικονομικότερα) μεζεδοπωλεία της Αθήνας vol. 1

0
1143

Παρ’ότι βρισκόμαστε επισήμως στην άνοιξη, η θερμοκρασία έχει ανέβει και πολλά μαγαζιά που δεν έχουν την εναλλακτική της ταράτσας ή του εξωτερικού χώρου, γι’αυτό και αρχίζουν σιγά σιγά και δίνουν τη θέση τους σε πιο open air bars, ταβέρνες και ρακάδικα, υπάρχουν κάποιες “αξίες” στην έξοδο όποιου θέλει να πιει (αλλά να πιει) και να φάει καλά.

 

Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις αθηναϊκές προτιμήσεις μας και στις παραθέτουμε γιατί ακόμα κι όσοι δεν τις έχουν επισκεφθεί, η αλήθεια είναι πως πρέπει να σπεύσουν!

Σεϋχέλλες

 

 

metaxourgeio_thumb_large.jpg

 

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το εν λόγω μαγαζί πάνω από την πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο και αν όχι, μάλλον δε συχνάζετε στα σωστά μέρη. Υπό παλαιότερη διοίκηση, λεγόταν Μπαχάμες, το κτίριο “κρατάει” από την εποχή του Όθωνα, και μέσα πραγματικά μπορείτε ν’απολαύσετε ό,τι τραβάει η όρεξη σας! Από ψητά λαχανικά, παπαρδέλες, βουβαλίσιο καβουρμά, ρεβιθάδα, όλα είναι ένα και ένα και είναι της ώρας!

 

 

Άμα Λάχει στης Νεφέλης

 

 

caption.jpg

 

 

Πάνω στην Καλλιδρομίου στο νούμερο 69 υπάρχει ένα νεοκλασσικό- ταβέρνα- εστιατόριο, όπου παλιά στεγαζόταν ένα παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων! Μετά τη 13.00 μπορείς να παραγγείλεις από ένα μακρύ μενού ό,τι τραβάει η όρεξη σου, μεζέδες, μαύρο πιλάφι, θαλασσινά, φάβα, γραβιέρα από Κρήτη, γαλοτύρι…και όλα αυτά με τη συνοδεία ρακής από Κρήτη, τσίπουρου από Τύρναβο, ελληνικές μπύρες και άλλα. Μαζί συστεγάζεται και το γαλλικό μπιστρό της Βιολέτ (η Νεφέλη και η Βιολέτ είναι οι κόρες του ιδιοκτήτη), όπου κάπου εκεί σταματάει ο μεσογειακός γαστρονομικός οίστρος και ξεκινάει ένα ιδιαίτερο γαλλικό μενού, που περιλαμβάνει παρμαντιέ πάπιας, μύδια, γλυκά αλά γαλλικά, ενώ έχει εξίσου εύγεστα και εξωτικά πιάτα με το “αδερφάκι” του.

 

Πλατεία Θεάτρου

 

u87xrhotqqnd5lcndqm0nby4pgxrafzb88eemsp1hqwgp9o04enj1fqtnsb48np7e1oasaerth3.jpg

 

 

 

Στο νούμερο 14 της περιβόητης πλατείας Θεάτρου που λίγοι πατούν, εάν δεν έχουν δουλειά εκεί γύρω (και κακώς), βρίσκεται ένα ρετρό μεζεδοπωλείο, με διακόσμηση μπουάτ στην καρδιά της Αθήνας με αύρα παλιάς Αθήνας, μετά τη 13.00 μπορείτε να σερβιριστείτε από σταμναγκάθι μέχρι αυγολέμονο και καγιανάς, κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης κλπ, ενώ φυσικά με τέτοια μοναδική ατμόσφαιρά που διαθέτει το μαγαζί, άνετα κάθεσαι παραπάνω απολαμβάνοντας το ποτό σου και ακούγοντας live μουσικές μπάντες και σχήματα που φυσικά εναλλάσσονται, με ρεμπέτικο ρεπερτόριο και λαϊκό ρεπερτόριο. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

 

 

oi-meraklhdes-sta-karamanlidika-tou-fanh_karamanlidika.gr_.jpg

 

 

Δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Παλιό βυζαντικό παστομαγειρείο στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου, συνδυάζεται η πώληση προϊόντων και η κατανάλωση παραδοσιακών μεζέδων! Σήμερα στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» μπορείτε να δοκιμάσετε τις αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγέςμαγειρικής και να προμηθευτείτε τα προϊόντα αλλαντοποιίας Sary, που παράγει ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας στα εργαστήριά Sary, στη Δράμα. Ο παστουρμάς, ο καβουρμάς, το σουτζούκι και τα προϊόντα ωρίμανσης είναι η ειδκότητα τους, σε μια ποικιλία γεύσεων και προέλευσης, που ικανοποιεί τους απαιτητικούς γευσιγνώστες.  Από αγκινάρες τουρσί, γίγαντες μπουγιουρντί, μύδια μαρινάτα, ποικιλία τυριών, παρμάκ κεμπάμπ μέχρι σαρδέλα καπνιστή και χαβιάρι σολωμού, τα έχουν όλα και συμφέρουν!

 

Λαΐνι

 

18671050_747709662076014_1065199502987818524_n.jpg

 

 

 

Σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Αθήνας, στην οδό Αρτεμισίου νούμερο 40. σε μια ήσυχη γειτονιά του Κεραμεικού βρήκε τη θέση του ένας παραδοσιακός Κρητικός καφενές. Και το βραδάκι πια γευτείτε μετά μουσικής Κρητικής ή ρεμπέτικης, ονειρεμένες γεύσεις που δεν έχουν απλά Κρητική καταγωγή αλλά έρχονται και από κει!! Στο ” Λαΐνι”…τα προϊόντα ταξιδεύουν από την Κρήτη,ακόμα και τα αναψυκτικά!Και αυτά είναι Κρητικής παράγωγης!Ιδανικό για πρωινό καφεδάκι και γλυκό (όχι δεν είναι από τα μέρη που θα φας brunch, εδώ η μεσόγειος και η κρητική κουζίνα παντρεύονται εξαίσια κι αυθεντικά), ενώ για μεσημεριανό, μεζεδάκι, σύγκλινο, μαυρομάτικα φασόλια, βραστές νοστιμότατες πατάτες, ντάκο ή αλλιώς κουκουβάγια, σφακιανόπιτα, ντολμαδάκια, χοχλιούς, αυγά με στάκα(εξαιρετικό) ακόμη και κουνέλι ή σύγλινο με χόντρο(σπασμένο σιτάρι) και όλα τα παραπάνω ανάλογα με τι υλικά είναι εποχής και υπάρχουν στην κουζίνα. με μια δροσερή μπύρα ή κρασάκι ή ακόμα καλύτερα με μια παγωμένη κρητική τσικουδιά (η δική μου επιλογή εις τον αιώνα των αιώνων) το λουκάνικο ξυδάτο, οι ελιές και το παξιμάδι έρχονται θες δε θες.

 

Κι έπεται συνέχεια…