Home BLOGS Τα όνειρα ενός μηχανικού του 1420: Stranger than Fiction;

Τα όνειρα ενός μηχανικού του 1420: Stranger than Fiction;

0
422

Μερικές φορές προσπαθούμε να επινοήσουμε κάτι καινούργιο διερευνώντας τα όρια του γνωστού και μερικές φορές επινοούμε με την επέκταση αυτών των ορίων.

Για έναν ευφάνταστο μηχανικό στις αρχές του πεντηκοστού αιώνα – που εργάζονταν πάνω από διακόσια χρόνια πριν από τις ανακαλύψεις του Νεύτωνα – η διαδικασία της εφευρέσεως θα ήταν συχνά ένα περίεργο μείγμα των δύο.

 

 

 

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ήσασταν τέτοιος άνθρωπος που είχε ταλέντο για συσκευές στα τέλη του 15ου αιώνα ή ένας μηχανικός που ήλπιζε να κατασκευάσει θαυμάσια μηχανήματα και έξυπνες δομές που κανείς άλλος δεν είχε ονειρευτεί ακόμα – πώς θα έπρεπε να δείξεις τα ταλέντα σου; Και τι θα ήταν αν ήσασταν κάποιος που ήθελε να αποκτήσει υπέροχες και μυστηριώδεις συσκευές, όπως ένας πρίγκιπας – πώς θα βρεις τον άνθρωπο που θα μπορούσε να κάνει αυτά τα πράγματα;

Μια αξιοσημείωτη μαρτυρία αυτής της συνάντησης των τεχνικών δεξιοτήτων, της τεχνολογικής άγνοιας, της ατομικής πρωτοβουλίας και της δημόσιας ζήτησης μπορεί να βρεθεί στη Βαυαρική κρατική βιβλιοθήκη, διακρίνεται στο σκίτσο ενός Ιταλού εφευρέτη των αρχών του 15ου αιώνα.

Πρόκειται για έναν όγκο εξήντα οκτώ σχεδίων που διαφήμιζε τις εφευρέσεις ότι ο Johannes (ή Giovanni) de Fontana (περίπου 1395-1455), ο οποίος ήταν και ο μηχανικός και ο καλλιτέχνης, ήλπιζε να πουλήσει σε προστάτες. Πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί κάποια στιγμή μεταξύ 1415 και 1420, το έργο δεν έχει τίτλο από τον Fontana που έχει επιβιώσει, αλλά ένας μεταγενέστερος ιδιοκτήτης του έδωσε τον τίτλο Bellicorum instrumentorum liber – το βιβλίο των συσκευών Warfare – παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δεν αφορά στρατιωτικών θεμάτων.

 

 

arheio_lipsis_0.jpg

Εδώ απεικονίζεται ένα ρομπότ που περπατάει πάνω σε ράγες, έχει φτερά και χέρια που μπορούν να κινηθούν και βγάζει φωτιά απ’ το στόμα (ο μύθος και η φαντασία συναντά τη μηχανική).

 

Ο Φοντάνα οραματιζόταν ένα ευρύ φάσμα έργων: μηχανικές καμήλες για ψυχαγωγία παιδιών, μυστηριώδεις κλειδαριές για να φυλάξουν θησαυρούς, φλόγες για να τρομοκρατούν τους υπερασπιστές πολιορκημένων πόλεων, τεράστιες βρύσες, μουσικά όργανα, μάσκες ηθοποιών και πολλά άλλα θαύματα. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των ιδεών του είναι ότι πολλά από αυτά είναι αδύνατο να εκτελεστούν: απλά δεν συμμορφώνονται με τις αρχές της μηχανικής.

 

folio-37r.jpg

Ο Φοντάνα έζησε τη στιγμή της μετάβασης από τη μεσαιωνική γνώση του κόσμου σε εκείνη της Αναγέννησης, την οποία πολλοί σήμερα θεωρούν ως την προέλευση της πρώιμης σύγχρονης επιστήμης. Στα ίδια χρόνια κατά τα οποία εργάζονταν, σχεδίαζαν και ονειρευόταν η Φοντάνα, άλλοι οικοδόμοι και μηχανικοί επινοούσαν την προοπτική.

Οι πύργοι και οι ρουκέτες, το νερό και η πυρκαγιά, τα ακροφύσια και οι σωλήνες, οι τροχαλίες και τα σχοινιά, τα εργαλεία και τα αρπάγια, οι τροχοί και οι δοκοί, τα πλέγματα και οι σφαίρες που ήταν επάγγελμα του μηχανικού στην αυγή του αναγεννησιακού σκίτσου του Fontana. Ωστόσο, ο τρόπος απεικόνισης των ιδεών του είναι ξεκάθαρα μεσαιωνικός, στερείται προοπτικής και χρησιμοποιεί μια περιορισμένη γκάμα από γωνίες για την εμφάνιση μηχανουργικών έργων. Σχεδίασε σύμφωνα με τις μεθόδους που εφαρμόζονταν στον προηγούμενο αιώνα, όχι εκείνες της Ιταλίας του Alberti και του Brunelleschi στην οποία ζούσε. Χρησιμοποίησε φιλελεύθερες πιτσιλιές ώχρας για να κινήσει τα μηχανικά τέρατα και τους διαβόλους του με τις επιπτώσεις της φωτιάς.

 

Η πυρκαγιά είχε μια λιγότερο τρομακτική λειτουργία σε κάποια από τα άλλα σχέδια της Fontana, που χρησιμοποιήθηκαν αντί για τις ιδιότητες που δίνουν φωτισμό. Στην πραγματικότητα, η Φοντάνα έκανε το πιό πρόωρο ζωγραφικό σχέδιο μιας μαγικής συσκευής φανάρι, που μεταμόρφωσε το φως της φωτιάς σε συναισθηματική απεικόνιση. Είναι πιθανό ότι έχτισε πράγματι κάτι τέτοιο, καθώς η ιδέα του είναι συγκεκριμένη και εφικτή. Ίσως μια μέρα θα εμφανιστεί κάποιο λείψανο.

Ενώ πολλές από τις συσκευές πυρκαγιάς και φωτισμού στα σχέδια της Fontana ήταν για το πεδίο της μάχης, άλλοι θεωρήθηκαν ως περίτεχνα οθόνες για χρήση σε γυαλιά όπως θρησκευτικά παιχνίδια. Εκτελούνται μπροστά από εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς, οι εκθέσεις θα αντλούν μεγάλα πλήθη που κάθονται σε λευκαντές, που έχουν κατασκευαστεί για να μοιάζουν με κάγκελα, γύρω από τη σκηνή. Οι μεσαιωνικοί παραγωγοί αγάπησαν τα κόπρανα, οι άγγελοι που πετούσαν στα σύρματα και τα ουράνια σύννεφα που σηκώνονταν και κατεβάζονταν από σχοινιά.

 

Αυτή η συναρπαστική ιδέα βασίζεται σε πολλές από τις τέχνες του θεάματος που ασκείται στα τέλη του Μεσαίωνα. Σχέδια σε λεπτές χάντρες μετατρέπονται σε ατέρμονα βρόχους στους άξονες. Μια φωτεινή πηγή που λάμπει μέσα από το ημιδιαφανές μέσο, ​​σκιάζει σε προσωρινούς τοίχους που επισκιάζονται από έναν πύργο που φέρει έντονα έμβλημα. Ο επισκέπτης οδηγείται μέσα από μια σειρά από πόρτες στον λαβύρινθο ενός φανταστικού κόσμου. Η δομή πιθανότατα προοριζόταν να αποτελέσει ένα τεράστιο οικοδόμημα που αντιπροσώπευε την προσωπική κατοικία ενός πρίγκιπα ή κυρίου.

 

Εκτός από τις φλογερές κατασκευές του, ο Fontana σχεδίασε επίσης πολλές βρύσες και άλλες υδραυλικές συσκευές. Πριν από τη σύγχρονη υποδομή ύδατος, οι πηγές νερού ήταν πιο ορατές στη ζωή των ανθρώπων από ό, τι είναι τώρα. Η σημασία του νερού και η ευθραυστότητα της προσφοράς του δεν αποκρύπτονταν από τη μαζική διοικητικά συστήματα. Το νερό ήταν ζωή και ήταν και ο κίνδυνος. Επίσης ο Fontana προσπάθησε επίσης να αξιοποιήσει την αιολική ενέργεια καθώς και την ισχύ του νερού για μουσικά όργανα.

 

Σε ένα από τα πιο περίεργα σχέδια του βιβλίου, ο Fontana φαντάστηκε ένα σύστημα υποστήριξης της ζωής για ασθενείς που υποβάλλονταν σε φρικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Έκανε επίσης τη φαντασία του σε πιο επιπόλαια θέματα και σχεδίασε κινούμενα παιχνίδια για να διασκεδάσει τα παιδιά.