Home CINEMA Δόθηκαν τα βραβεία των 23ων Νυχτών Πρεμιέρας

Δόθηκαν τα βραβεία των 23ων Νυχτών Πρεμιέρας

0
294

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Νύχτες πρεμιέρας μοίρασαν τα βραβεία τους.

 

Η λίστα έχει ως εξής:

 

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ / ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ αποτελούνταν από τους:

 

Κερέμ Αγιάν / Kerem Ayan (Πρόεδρος), διευθυντής στο Istanbul Film Festival

Άλεξ Ρίτμαν / Alex Ritman, ανταποκριτής του Ηνωμένου Βασιλείου για το Hollywood Reporter

Τζόνα Α. Νατσάρο / Giona A. Nazzaro, εκπρόσωπος της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, δημοσιογράφος και συντονιστής

Ντόρις Κουν / Doris Kuhn, μέλος του Werkstattkino και κριτικός κινηματογράφου στα Süddeutsche Zeitung και Filmdienst

Γιασμίν Μπέισικ / Jasmin Basic, ιστορικός κινηματογράφου και συντονίστρια, που συνεργάζεται με διάφορα φεστιβάλ στην Ελβετία και στο εξωτερικό

 

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας:

The Rider, της Κλόε Ζάο

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα του να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών για ένα συναισθηματικά γενναιόδωρο δράμα το οποίο υπογράφει μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής. 

 

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στο The Rider, για τους καινοτόμους και  τολμηρούς τρόπους που η νεαρή σκηνοθέτις ανασχηματίζει τα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, και επίσης για την εξαιρετικά δημιουργική και τρυφερή προσέγγιση του θέματος».

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών:

Foxtrot, του Σάμουελ Μαόζ

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους. Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία μόλις με την πρώτη του ταινία, τον καταπληκτικό «Λίβανο», ο Σάμουελ Μαόζ υπογράφει μια εξαίρετη σπουδή πάνω στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Σε αυτή την αιχμηρή και ψυχρή σάτιρα, με μια καλά δομημένη, γεμάτη αυτοπεποίθηση  και οπτικά εντυπωσιακή αφήγηση, ο σκηνοθέτης τεμαχίζει την διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρουσιάζοντας προσωπικές αλλά και ομαδικές τραγωδίες. Το βραβείο πηγαίνει στον Σάμουελ Μαόζ για το Foxtrot».

 

Βραβείο Σεναρίου:

Sicilian Ghost Story / Τα Μυστήρια της Σικελίας, των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα 

Η αληθινή ιστορία απαγωγής ενός 13χρονου αγοριού από τη Μαφία που σόκαρε την Ιταλία των 90s, μετατρέπεται στα χέρια των Γκρασαντόνια και Πιάτσα σε ένα άγριας ομορφιάς, σπαρακτικό παραμύθι το οποίο υφαίνεται περίτεχνα γύρω από τη στυγερή πραγματικότητα του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτό, η μικρή Λούνα σπάει την ομερτά του περίγυρου και προσπαθεί να ρίξει φως στην εξαφάνιση του αγαπημένου της Τζουζέπε που της έχει κλέψει την καρδιά. Ταινία έναρξης της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Μια αναπάντεχα όμορφη ταινία όσον αφορά το οπτικό της μέρος και γραμμένη σαν ένα εφιαλτικό παραμύθι. Μία ωδή στην αντίσταση και την αξιοπρέπεια. Ένα σενάριο που αναθεωρεί τους άγραφους κανόνες του είδους ταινιών Ιταλικής Μαφίας»

 

Βραβείο Κοινού:

Σπίτι για Απόψε / Mobile Homes, του Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ. 

Η πορεία της Άλι και του οκτάχρονου γιου της στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, σε ένα μέρος που μπορούν επιτέλους να αποκαλέσουν σπίτι, εκτροχιάζεται συνεχώς από λάθος αποφάσεις που τους πετούν στην ίδια σκληρή αφετηρία. Η εξαιρετική Ίμοτζεν Πουτς πρωταγωνιστεί σε ένα φιλμ ασυμβίβαστου κοινωνικού ρεαλισμού για τους σύγχρονους απόκληρους του αμερικανικού ονείρου, που έκανε αίσθηση στο Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών. 

 

Χορηγός του Βραβείου Κοινού είναι το Popcode powered by Oneman.gr.

 

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ / ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ MUSIC & FILM

 

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:

Τιμ Στίβενς / Tim Stevens (Πρόεδρος), επικεφαλής business and production του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

Άντι ΜακΚλάσκι / Andy McCluskey, μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός, τραγουδιστής, μπασίστας και συνιδρυτής των Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD)

Ούλι Σίπελ / Uli Schueppel, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός 14 κινηματογραφικών και μουσικών ταινιών

Σέρχι Στίγκμαν / Sergi Steegman, που εργάζεται στην εταιρεία world sales «Match Factory», αναλαμβάνοντας φεστιβάλ

Νalyssa Green, συνθέτης, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια

 

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ:

Τσαβέλα Βάργκας / Chavela, των Κάθριν Γκαντ και Νταρίσα Κάι 

Τραγουδίστρια, μαχήτρια, σύμβολο. Η Τσαβέλα Βάργκας αψήφησε τις κοινωνικές επιταγές, ορίζοντας μόνη της την καλλιτεχνική της υπόσταση και τη σεξουαλική της ταυτότητα. Μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ερωμένη της Φρίντα Κάλο, σπαρακτική φωνή των ‘Luz de Luna’ και ‘Piensa en Mi’, η Βάργκας και η ασυμβίβαστη ζωή της αποκτούν επιτέλους την ταινία που τους αξίζει. Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Η Κριτική Επιτροπή λάτρεψε την ειλικρινή, έξυπνη και τρυφερή αφήγηση της ταινίας. Πλούσια σε εξαιρετικό αρχειακό υλικό και με τη χρήση συνεντεύξεων, η ταινία παρασέρνει και βυθίζει το θεατή στον κόσμο της Τσαβέλα Βάργκας: το ακατέργαστο ταλέντο της, τις περιπέτειές της με το αλκοόλ, τις διώξεις εξαιτίας του σεξουαλικού της προσανατολισμού και, τελικά, την αναγνώριση που έλαβε στα τελευταία χρόνια της ζωής της».

 

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:

Where Υou’re Μeant to Βe / Τραγούδια που μου Έμαθε ο Τόπος μου, του Πολ Φίγκαν

 

O Έινταν Μόφατ, τραγουδιστής των Arab Strap, ταξιδεύει στην επαρχία της Σκωτίας διασκευάζοντας παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του μέχρι που η θρυλική τραγουδίστρια της φολκ, Σίλα Στιούαρτ, του κόβει τον αέρα υπερασπιζόμενη τη μουσική κληρονομιά τους. Κάπως έτσι ξεκινά ένα μαγευτικό, συχνά ξεκαρδιστικό αλλά ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό μουσικό road movie, το οποίο διασταυρώνεται με μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων και αφουγκράζεται τις χαρές και τις λύπες που γέμισαν με λέξεις τα τραγούδια τους.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής πηγαίνει σε μία ταινία, της οποίας ο δημιουργός κατόρθωσε να μας ταξιδέψει μέσα από ένα συναρπαστικό και ποιητικό road-movie στις ρίζες της Σκοτσέζικης μουσικής και κουλτούρας. Ταυτόχρονα, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα συγκινητικό δράμα ανάμεσα στους δύο βασικούς χαρακτήρες και τις ιδέες τους, αλλά και τις συγκρούσεις τους, καθώς προσεγγίζουν την παράδοση και το μοντέρνο. Η Κριτική Επιτροπή εντυπωσιάστηκα από το ρίσκο που πήρε ο δημιουργός κατά την αφήγηση της ιστορίας και το πώς κατάφερε με επιτυχία να δείξει την βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική οπτική του για τη Σκωτία και τη μουσική της. Η Κριτική Επιτροπή του Μουσικού Διαγωνιστικού του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ αποφάσισε να δώσει ένα Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στον Πολ Φίγκαν για την ταινία του, Τραγούδια που μου Έμαθε ο Τόπος μου».

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

Η κριτική επιτροπή αποτελoύνταν από τους:

Γιώργο Ζώη (Πρόεδρος), σκηνοθέτη και παραγωγό

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ηθοποιό

Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέα

Ρόμπι Εκσιέλ, κριτικό κινηματογράφου

 

Βραβείο Α’ Καλύτερης Ταινίας:

«Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά

Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας:

«Άκτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας:

Χρήστος Μασσαλάς για το «Copa-Loca»

 

Βραβείο Σεναρίου:

Δέσποινα Κούρτη για την «Ουρανία»

 

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας:

Έλενα Μαυρίδου για τις «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα

 

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας:

Μανώλης Μαυροματάκης για το «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη

 

Ειδική Μνεία Επιτροπής:

«Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη

 

Ειδική Μνεία Επιτροπής:

Χρήστος Βουδούρης για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας της ταινίας «Άκτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη