Home FREE  50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

0
393

Με επίκεντρο την ισότητα των φύλων πραγματοποιείται από την Παρασκευή 30 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» που συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το WIFT GR (Women in Film and Television Greece).

 

Για τρεις ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με ελεύθερη είσοδο ταινίες ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, που έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).

 

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ την Παρασκευή θα γίνει με την προβολή του γαλλικού ντοκιμαντέρ «Και η Γυναίκα Έπλασε το Χόλιγουντ» των Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ, το οποίο προβλήθηκε στις Κάννες. Η ταινία αναφέρεται στη δεκαετία του 1920, όταν το Χόλιγουντ πραγματικά ανήκε στις γυναίκες, οι οποίες κατείχαν πόστα σκηνοθέτη, παραγωγού, και σεναριογράφου. Παρουσιάζει τις αφανείς, ξεχασμένες σήμερα, πρωτεργάτριες του Χόλιγουντ: από την Άλις Γκάι που σκηνοθέτησε την πρώτη ομιλούσα ταινία μέχρι την Λόις Βέμπερ, που έκανε το πρώτο έγχρωμο φιλμ και από την σεναριογράφο (και συνεργάτιδα της σταρ Μαίρη Πίκφορντ) Φράνσις Μάριον που κέρδισε δύο Όσκαρ, μέχρι την Ντόροθι Άρζνερ, σκηνοθέτιδα με μεγάλη επιρροή στο Χόλυγουντ.

 

Στη συνέχεια θα προβληθεί η βραβευμένη με BAFTA (2018) ταινία «Δεν είμαι μάγισσα» («Ι am not a witch») της Ρουνγκάνο Νιόνι (βρετανίδα σκηνοθέτιδα με αφρικανική καταγωγή), με ηρωίδα την Aφρικανή 9χρονη Σούλα, η οποία μετά από ένα ασήμαντο περιστατικό στο αφρικανικό χωριό που ζει, καταδικάζεται για μαγεία και περιορίζεται σε ένα στρατόπεδο μαγισσών. Εκεί την απειλούν πως αν επιχειρήσει να δραπετεύσει θα μεταμορφωθεί σε κατσίκα.

 

Αφορμή για το φετινό αφιέρωμα αποτέλεσε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την εποπτεία του Eurimages, που έχει βάλει στο τραπέζι το καυτό θέμα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο. Το θέμα απασχόλησε την ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ αυτές τις μέρες συνεδριάζει και πάλι στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες, αλλά και παρατηρητές/παρατηρήτριες από διάφορους οργανισμούς.

 

Την Ελλάδα εκπροσωπεί το αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για θέματα φύλου και πολιτισμού, Κατερίνα Μπαρτζώκα, ενώ τον Δεκέμβριο τη Σουηδία εκπροσώπησε η ‘Ελεν Αλσον. Oι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ετοιμάζουν μια σύσταση προς τους αρμόδιους υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τον περιορισμό της ανισομερούς εκπροσώπησης των δύο φύλων στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία (σινεμά, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κλπ).

 

 

50_50_final.jpg

 

 

Το Σάββατο 31 Μαρτίου, παρουσία της Πολωνής σκηνοθέτιδας Μαρία Σαντόφσκα θα προβληθεί η ταινία «Η τέχνη της αγάπης: Η ιστορία της Μιχαλίνα Βισλότσκα» («The art of loving: The story of Michalina Wislocka»). Πρόκειται για την ιστορία της αντισυμβατικής Πολωνής σεξολόγου Μιχαλίνα Βισλότσκα, η οποία, στην προσπάθειά της να εκδώσει το βιβλίο της «The art of loving», καταδικάστηκε από την Καθολική Εκκλησία και ήρθε αντιμέτωπη με την κυβερνητική λογοκρισία.

 

 

Την Κυριακή 1 Απριλίου θα παρουσιαστεί η ταινία «Αναζητώντας εμένα» («Wander about me»), στην οποία θα παρευρεθεί και η Ιρανή ηθοποιός Μεχραβέ Σαριφινιά που πρωταγωνιστεί στην ταινία. Το φιλμ εστιάζει στο «καυτό» θέμα της τεκνοθεσίας από μια ανύπαντρη γυναίκα (η τριαντάχρονη ηρωίδα επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί, αλλά δεν επιθυμεί να παντρευτεί).

 

 

Το αφιέρωμα ολοκληρώνουν τρεις ελληνικές ταινίες: Το νέο ντοκιμαντέρ «Φαουέγια», της Μύρνας Τσάπα που παρακολουθεί μία γυναίκα από την Αίγυπτο, η οποία ζει στην Αθήνα μαζεύοντας αντικείμενα από τα σκουπίδια, την παλαιότερη μικρού μήκους ταινία «Άδεια», στην οποία η Εύα Στεφανή σκιαγραφεί το πορτρέτο της Ασιέ, μιας τσιγγάνικης καταγωγής κοπέλας, από το Δροσερό Ξάνθης, η οποία εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τη δίχρονη κόρη της και την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Μάρσας Μακρή «Ιερόσυλοι», στην οποία μία γυναίκα και ένας κατάκοιτος άντρας, απομονωμένοι στο διαμέρισμά τους, μοιράζονται μία ζωή διόλου ειδυλλιακή, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ακόμα ταινίες:

 

Σε πανελλαδική πρεμιέρα την πολυαναμενόμενη ινδική ταινία «Κραγιόν Κάτω από τη Μπούργκα» («Lipstick Under My Burkha») της Αλανκρίτα Σριβαστάνα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τη λογοκρισία στη χώρα της καθώς προσεγγίζει με τόλμη τις μικρές επαναστατικές πράξεις των τεσσάρων ηρωίδων της που ασφυκτιούν κάτω από την μπούργκα. Το φιλμ της ταλαντούχας νεαρής σκηνοθέτριας έκανε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό παρά την απαγόρευσή του στην Ινδία.

 

Το ντοκιμαντέρ «Η Συμμορία του Burlesque» («Leage of Exotique Dancers») της Ράμα Ράου από τον Καναδά, η οποία μας συστήνει μερικές σταρ του μπουρλέσκ, ηλικιωμένες σήμερα, που μεσουράνησαν τη χρυσή εποχή του ’50 αλλά αντιμετώπισαν τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Exile Room, που πρόσφατα συμπεριέλαβε το ντοκιμαντέρ στο αφιέρωμά του, «Girl Power!».

 

 

leagueofexotiquedancers_still_1.jpg

 

Τέλος, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, «Exotica, Erotica, Etc.». Η φωτογράφος και εικαστικός ολοκλήρωσε την ταινία σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες – μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και container ships.

 

 

evangeliakranioti_photo5.jpg

 

Info 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210 3609695, 210 3612046) 

Στο αφιέρωμα θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο.