HomeNEWSAnother day In Paradise με τον Κώστα Τσώλη

Another day In Paradise με τον Κώστα Τσώλη

Μια ακόμη μέρα στον Παράδεισο «υπόσχεται» με τρόπο προκλητικά ειρωνικό ο εικαστικός Κώστας Τσώλης. Αρχειακό φωτογραφικό υλικό, εικονογραφήσεις εφημερίδων και περιοδικών, διαφημιστικές αφίσες και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας του, με συνθέσεις οι οποίες επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της ατομικής και συλλογικής μνήμης.

 

Η ζωγραφική του Κώστα Τσώλη προκαλεί το βλέμμα υπερβαίνοντας τις συμβάσεις του. Απευθύνεται, σημαίνει , παρακινεί, εγείρει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξης και επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία. Πρωταγωνιστές των έργων του, μια λίστα γεγονότων και υποκειμένων: οι επαναστατικοί και λαϊκοί ηγέτες και αγωνιστές, τα πορτραίτα πνευματικών προσωπικοτήτων, οι ανθρωπολογικές μελέτες, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, τα εθνικά εμβλήματα, τα σύμβολα της αγωνιστικότητας αλλά και της εξουσίας, οι σκηνές της εξέγερσης, τα θύματα και η βία της κρατικής καταστολής της πρόσφατης ιστορίας, οι όψεις της Ελλάδας της κρίσης και οι αναποδογυρισμένες βάρκες των προσφύγων στον βυθό του Αιγαίου.

 

Μας προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά και δύσκολα μονοπάτια της Ιστορίας και της Μνήμης, όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον βαθμό συμμετοχής και εμπλοκής του, με την ομώνυμη έκθεση -“Another day in paradise”- στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαΐου 2018.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής ΚΜΣΤ

 

Επιλογή:

(2014) No Country for Young Men – Contemporary Greek Art in Times of Crisis, BOZAR, Βρυξέλλες, Βέλγιο

(2013) Agora, 4η Μπιενάλε της Αθήνας

(2012) NEWTOPIA – The State of Human Rights, Mechelen, Βέλγιο (2011) αναφορά – αναπαράσταση, Εβραϊκό Μουσείο (στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

(2009) paint-id (στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης),

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

(2009) Πολιτικό – Προσωπικό (στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Θεσσαλονίκης), Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

(1999) Προσεγγίσεις Ελληνικότητας, Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνα, Falum -Στοκχόλμη, Σουηδία ,Βρυξέλλες, Βέλγιο

(1997) Το Πλοίο Δεν Φάνηκε Ακόμα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, Βρέμη Γερμανία.

(1994) XIII India Triennale, Νέο Δελχί Ινδία

(1989) Εικαστική Ομάδα Κατάληψη, Οπτικοακουστική Δράση – Ζωγραφική , Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσ\νίκης. Ζωγραφική σε περιοδεύοντα βαγόνια , Σιδηροδρομικός σταθμός Αλεξανδρούπολης –Δράμας –Κοζάνης

 

Βιογραφικό Κώστα Τσώλη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1985-1990) με δάσκαλο τον Βαγγέλη Δημητρέα. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Θεσσαλονίκη το 1995, στην Αγορά Μοδιάνο. Στην Αθήνα παρουσίασε το έργο του το 1998, στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές.

Στην πρώτη περίοδο της δουλειάς του, ασχολήθηκε με την ζωγραφική, το σχέδιο και τη γλυπτική και παρουσίασε έργα από διάφορα υλικά (υφάσματα, ξύλα, πέτρες, γύψο), συχνά σε μορφή εγκαταστάσεων, με κυρίαρχο μοτίβο τα ανδρικά και γυναικεία κεφάλια. Τα έργα λειτουργούσαν συμβολικά, μέσα από τη φορτισμένη και επαναλαμβανόμενη παρουσία του ανθρώπινου προσώπου. Στην ζωγραφική του χρησιμοποίησε γκρίζα και γαιώδη χρώματα και επέμεινε στον διάλογο μεταξύ μορφής και συνόλου.

Στη συνέχεια της δουλειάς του στράφηκε προς τα επιτοίχια έργα με περιορισμένη χρωματικότητα, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία φωτογραφίες από αρχειακό υλικό. Προσθέτοντας στην αρχική παράσταση επιστρώσεις από διαφορετικά υλικά όπως κάρβουνο, γραφίτη, βερνίκια κ.α., ερευνά τα όρια επικάλυψης και αποκάλυψης μιας εικόνας της πραγματικότητας, σχολιάζοντας την αμφισημία της ερμηνείας της ιστορίας. Ταυτόχρονα ερευνά τα όρια της ίδιας της παραστατικότητας, με καθαρά εικαστικά μέσα.

Ήταν μέλος της εικαστικής ομάδας Κατάληψη μεταξύ 1986-90. Έχει διδάξει ζωγραφική και σχέδιο στο Πνευματικό Κέντρο Αμαρουσίου και, από το 2003, διδάσκει στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας .

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε πολλές ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Κύπρο, Πολωνία). Συμμετείχε επίσης στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας (AGORA, 2013) και σε θεματικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και στη συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Αθήνα.

Διαβαστε επισης

loading...