Home NEWS Το Design Museum ανακηρύχθηκε το Μουσείο της Χρονιάς για το 2018!

Το Design Museum ανακηρύχθηκε το Μουσείο της Χρονιάς για το 2018!

0
336

Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 1977 υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, κάθε χρόνο, μια διεθνής κριτική επιτροπή επισκέπτεται 50 μουσεία σε όλη την Ευρώπη βραβεύοντας εκείνο που ξεχωρίζει από άποψη καινοτομίας και προσβασιμότητας.

 

Με το βραβείο έχουν διακριθεί στο παρελθόν το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο και το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.

 

Ο Σερ Τέρενς Κόνραν ίδρυσε το μουσείο το 1989, σε μία παλιά αποθήκη ωρίμανσης μπανανών, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Το Design Museum είναι το έβδομο βρετανικό μουσείο που κερδίζει τον τίτλο στα 41 χρόνια του θεσμού. Ο λόγος για το Design Museum του Λονδίνου το οποίο χαρακτηρίστηκε στο σκεπτικό της βράβευσης ως εμπνευσμένο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο.

 

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, στο νέο του εντυπωσιακό κτίριο στο Κένσινγκτον τον Νοέμβριο του 2016, σε ένα κτίριο με τριπλάσιο εμβαδόν από την παλιά αποθήκη μπανανών όπου στεγαζόταν προηγουμένως.

 

 

Το μουσείο είχε κλείσει για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής του και με την επαναλειτουργία του ολοκληρώθηκε το έργο ανακαίνισης ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου της δεκαετίας του 1960 στην κοσμοπολίτικη γειτονιά του δυτικού Λονδίνου, εκεί που άλλοτε στεγαζόταν το Ινστιτούτο της Κοινοπολιτείας,

 

 

 

1374554_img_3778.jpg

 

 

Στο μουσείο παρουσιάζονται περισσότερα από 1.000 αντικείμενα που καλύπτουν όλους τους τομείς του σχεδίου, από τα τακούνια “Pigalle” του Κριστιάν Λουμπουτέν, έως το περίφημο αυτοκίνητο “Ford T“.

 

Η τεράστια αίθουσα υποδοχής του μουσείου, έργο του αρχιτέκτονα Τζον Πάουσον ,παίζει με το φως και τη γεωμετρία. Ο ιδρυτής του μουσείου που ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, σχεδιαστής Τέρενς Κόνραν το αποκαλεί καθεδρικό ναό του design. Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάςιδρύθηκε το 1977 από τον δημοσιογράφο και μουσειολόγο Kenneth Hudson και τον πρωτοπόρο πολιτιστικών σπουδών Richard Hoggart.

 

Κάθε χρόνο, μια κριτική επιτροπή επισκέπτεται έως και 50 μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη πριν επιλέξει ένα που στα μάτια τους, υπερέχει. Το μουσείο Designφέτος έφτασε το ένα εκατομμύριο επισκέπτες με πιο δημοφιλή έκθεση στην ιστορία του αυτή για την Ferrari, η οποία περιελάμβανε 14 σπάνια μοντέλα του αυτοκινήτου.

 

 

 

1374566_trove33.jpg

 

 

Λιγότερο από το 2% των εσόδων του μουσείου προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ βασίζεται κυρίως στην ειδική υποστήριξη των χορηγών και των ιδρυμάτων. Φέτος 40 μουσεία ήταν υποψήφια για το βραβείο, ανάμεσά τους το Μουσείο Επιστημών στο Λονδίνο, η Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδία στο Δουβλίνο και το Μουσείο της πόλης του Ελσίνκι.

 

Μετά τη μεταφορά του μουσείου στο Κένσινγκτον, ο διαθέσιμος χώρος τριπλασιάστηκε, επιτρέποντας στον Σερ Κόνραν να φιλοξενήσει και την πρώτη μόνιμη συλλογή στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα της νέας του στέγης.   Εκτός από τις εκθέσεις, στους χώρους του μουσείου διοργανώνονται και ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για νέους και οικογένειες.

 

Στο παρελθόν το Μουσείο Σχεδίου έχει φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων οι «Φόβος και Αγάπη», «Φαντάσου τη Μόσχα: Αρχιτεκτονική προπαγάνδα», «Επανάσταση» και «Καλιφόρνια: Ελευθερία στο Σχέδιο».