Home NEWS Το Met Breuer εξερευνά τα Γυμνά και τον συλλέκτη τους

Το Met Breuer εξερευνά τα Γυμνά και τον συλλέκτη τους

0
431

Η έκθεση “Obsession: Nudes by Klimt, Schiele, and Picasso” προσφέρει τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ΄να ιδιαίτερο θέμα.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο στο Met Breuer εγκαινίασε την καλοκαιρινή του έκθεση, η οποία εξερευνά τη σεξουαλικότητα και το γυμνό μέσω των έργων του Γκούσταβ Κλιμτ, του Έγκον Σίλε και του Πάμπλο Πικάσο τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Scofield Thayer.

 

100 χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Gustav Klimt και του προστατευόμενου του, Egon Schiele, όμως η δημοτικότητά τους, όπως πολλοί πλοιάρχους του 20ού αιώνα, παραμένει ισχυρή. Δεν είναι περίεργο ότι το Met Breuer διερευνά τα πιο υποβλητικά (και προκλητικά) κομμάτια τους σε μια νέα έκθεση, Obsession: Γυμνά από τους Klimt, Schiele και Picasso από τη συλλογή Scofield Thayer.

Αποτελείται από 50 έργα από τη συλλογή του Scofield Thayer της Met, το show αγγίζει κάτι περισσότερο από τη φύση του γυμνού. Η Obsession εξερευνά τις λεπτομέρειες σε μια μεγαλύτερη αίσθηση οικειότητας μεταξύ των καλλιτεχνών και της δουλειάς που δημιουργούν – και πιθανώς, γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να κοιτάζουμε.

 

Ο ίδιος ο Scofield Thayer ήταν ένα συναρπαστικό άτομο. Ένας Αμερικανός ποιητής που σπούδασε τόσο στο Χάρβαρντ όσο και στην Οξφόρδη, συγκέντρωσε γρήγορα τη συλλογή έργων τέχνης (μεταξύ 1921 και 1923), συγκεντρώνοντας έργα από το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Βιέννη – όλοι ενώ ήταν ασθενής του Σίγκμουντ Φρόιντ. Ήταν επίσης συν-εκδότης και συν-συντάκτης του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού The Dial, κάνοντάς τον ως πρωταθλητή των τεχνιτών που σκέφτονται μπροστά.

Η πλήρης συλλογή Thayer, περίπου 600 κομμάτια, ήρθε για πρώτη φορά στο μουσείο πριν από 34 χρόνια, αφού πέθανε. Αλλά το κληροδοτήθηκε στο ίδρυμα πολύ νωρίτερα (το 1925) μετά την άσχημη παραλαβή του, όταν ένα μέρος του προβλήθηκε στο Μουσείο Τέχνης του Worcester στη Μασαχουσέτη το προηγούμενο έτος. “Ήταν ένας πολύ περίπλοκος, περίεργος άνθρωπος”, δήλωσε η curator Sabine Rewald.

 

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο Thayer έπαψε να εργάζεται με το The Dial και έγινε κάτοικος. Το 1937 κηρύχθηκε τρελός. Αν και η ψυχική του υγεία ήταν ασταθής, οι δεξιότητες του ως συλλέκτη ήταν απότομες. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής πορείας του στη Βιέννη, ήταν σε θέση να αποκτήσει φτηνά τα έργα Klimt και Schiele.

 

Αλλά παρά τις συμφωνίες που σύναπτε, ο Πικάσο ήταν ο αγαπημένος του – και ήταν επίσης ο μόνος από τους τρεις που γνώρισε (Klimt και Schiele πέθαναν πριν από τρία χρόνια). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Obsession σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα έργα και των τριών ανδρών παρουσιάστηκαν μαζί, ένα άλλο σημείο πώλησης για το Breuer.

Φυσικά αυτό που τελικά θα προσελκύσει ακροατήρια είναι η ίδια η τέχνη, πολλά από τα οποία δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες.

“Δεν έχουμε δείξει αυτά τα σχέδια Klimt για περίπου 20, 30 χρόνια. Τα σχέδια ζορίζονται πάντα σε μαύρα κουτιά στις αποθήκες επειδή δεν μπορούν να εκτεθούν στο φως “, δήλωσε ο Rewald, εξηγώντας γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σχέδια του Klimt όπως είναι με τα έργα του, παρά το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης δημιούργησε προς τα πάνω 3.000 από αυτούς. «Όταν βρισκόταν στο στούντιό του, περιβαλλόταν από πολλά, πολλά μοντέλα … όταν είδε μια θέση ενός μοντέλου που του άρεσε, την ζωγράφιζε επί τόπου.

 

Ο Schiele ήταν εξίσου απαράμιλλος. “Είχε ραντεβού με περίπου 30 μοντέλα την ημέρα, κάτι που είναι αρκετά σπουδαίο”, ανέφερε η Rewald για το πρόγραμμά του. “Αυτοί οι καλλιτέχνες είχαν εμμονή.”

Λίγοι είχαν και έχουν τέτοια φλεγόμενη εσωτερική ανάγκη να δημιουργήσουν! Απολαύστε τους πίνακες παρακάτω:

 

Ο Thayer υπήρξε μοναδικός στο να αναγνωρίζει και να αγοράζει τα καλύτερα έργα ερωτικής τέχνης, όπως και αριστουργήματα του μοντερνισμού. Η συλλογή που κατάφερε να συγκροτήσει περιλαμβάνει 600 αντιπροσωπευτικά έργα Αμερικανών, Αυστριακών, Γάλλων, Γερμανών, Νορβηγών, Ρώσων και Ισπανών καλλιτεχνών.

 

 

1531493852688051-01.-egon-schiele-standing-nude-with-orange-drapery-1914.jpg

 

 

1531494008937512-02.-gustav-klimt-reclining-nude-1913.jpg

 

 

1531494050151607-09.-gustav-klimt.-two-studies-for-a-crouching-woman.jpg

 

 

1531494015360435-03.-pablo-picasso.-head-of-a-woman-1922.jpg