Home NEWS Ο Παπαϊωάννου στο Θέατρο της Πίνα Μπάους!

Ο Παπαϊωάννου στο Θέατρο της Πίνα Μπάους!

0
484

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που παρουσίασε έργο του στο Tanztheater, το θέατρο της Πίνα Μπάους.

 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 12 Μαΐου, το θέατρο της Πίνα Μπάους, το περίφημο Χοροθέατρο του Βούπερταλ, παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το πρώτο έργο άλλου χορογράφου που ανεβαίνει εκεί από το 1973, που το ίδρυσε η γυναίκα που άλλαξε την πορεία του σύγχρονου χορού. Και το έργο αυτό έχει την υπογραφή του δικού μας -και παγκόσμιου- Δημήτρη Παπαϊωάννου.

 

Έπρεπε να περάσουν εννέα χρόνια από τον θάνατο της Πίνα Μπάους (Ιούνιο του 2009) για να αποφασίσει το Χοροθέατρο του Βούπερταλ να προχωρήσει μπροστά, να εντάξει στο ρεπερτόριό του και νέα έργα, από άλλους χορογράφους, παρ’ όλο που η επιτυχία του εξακολουθεί να είναι παντού τεράστια με το παλιό, αξεπέραστο ρεπερτόριό του.

 

new_piecei1.jpg

 

Ο πρώτος που επιλέχτηκε ήταν ο Δημητρης Παπαϊωάννου. Το έργο λέγεται «New Piece I» και εκτός από τη Γερμανία θα ταξιδέψει σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και φυσικά στην Αθήνα, αφού είναι μια συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Théâtre de la Ville του Παρισιού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου και το Holland Festival του Αμστερνταμ.

 

Είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου χορογραφεί για λογαριασμό άλλου θιάσου. Όλες οι προηγούμενες δουλειές του ήταν δικές του παραγωγές. Την ευθύνη επιλογής του Δημήτρη Παπαϊωάννου την είχε η νέα διευθύντρια (από πέρυσι τον Μάιο) του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, Αντόλφ Μπίντερ.

 

Mετά τον Έλληνα χορογράφο, στις 2 Ιουνίου, τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο 40χρονος Νορβηγός χορογράφος Αλαν Λουσιέν Ογεν με το δικό του «New Piece II». Αυτοί οι δύο ανέλαβαν να περάσουν το Χοροθέατρο του Βούπερταλ σε μια άλλη εποχή.