HomeNEWSΟι εκδηλώσεις της Αθήνας σήμερα είναι γένους θηλυκού!

Οι εκδηλώσεις της Αθήνας σήμερα είναι γένους θηλυκού!

Η 8η Μαρτίου θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού για τα δικαιώματα που διεκδίκησαν με αγώνες και θυσίες οι γυναίκες, όπως το δικαίωμα τους στην ψήφο και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η 8η Μαρτίου επιλέχθηκε προς τιμήν της απεργίας που έκαναν οι εργάτριες στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857.

 

Σήμερα, είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης τους, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

 

Παράλληλα, πολιτιστικοί φορείς και χώροι αφιερώνουν τις εκδηλώσεις τους στην ημέρα αυτή, τοποθετώντας την γυναίκα στο επίκεντρο. Φέτος, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι ποικίλες, καθώς περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες, συζητήσεις, παραστάσεις και προβολές ταινιών, που θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, πολλές από τις οποίες έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι οποίες αναδεικνύνουν τη γυναικεία δημιουργικότητα στην τέχνη και τη μουσική, τη διαφορετικότητα και τον ασταμάτητο αγώνα τους για ισότητα.

 

100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας

 

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα

Εγκαίνια: 8 Μαρτίου 2018, στις 18:30 – Διάρκεια έως 29 Μαρτίου

Είσοδος ελεύθερη

Τηλ.: 210 8807804-5

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας εγκαινιάζοντας στις 8 Μαρτίου έκθεση με τίτλο «100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας».

Μέσα από αρχειακά τεκμήρια, φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, επεξηγηματικά κείμενα και video, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει την πρόοδο που συντελέστηκε στο χρόνο, από τις κυρίες και δεσποινίδες που προσελήφθησαν το 1916 δια βοηθητικάς εργασίας έως τις πρόσφατες γενιές του γυναικείου δυναμικού που μπορούν να προσβλέπουν, αν και μειοψηφικά σε σχέση με το άλλο φύλο, στην κατάληψη θέσεων όλης της ιεραρχίας.

 

Οι γυναίκες της Κομοτηνής, χριστιανές και μουσουλμάνες μας καλούν να τις ακούσουμε!

 

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

8, 9 & 10 Μαρτίου – 21:00

Είσοδος ελεύθερη

www.technopolis-athens.com – www.aparsis.gr

 

Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, το PEACE TALK έρχεται στην πρωτεύουσα μετά την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες της Κομοτηνής, χριστιανές και μουσουλμάνες, μας καλούν μιλώντας την αλήθεια και δίνοντάς μας μια μοναδική δυνατότητα να τις γνωρίσουμε και να τις

ακούσουμε.

 

Με τη στήριξη και τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Εκδοτική-Πολιτιστική Εταιρεία ΑΠΑΡΣΙΣ παρουσιάζουν το PEACE TALK, μια πολιτισμική και κοινωνική παρέμβαση που εξυμνεί την ισότητα, την αλήθεια και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, και φέρνει τα σύνορα στην Αθήνα.

 

Το PEACE TALK ανεβαίνει στις 8, 9 και 10 Μαρτίου, ώρα 21:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε μια από τις πλέον πολυπολιτισμικές περιοχές της πόλης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ώστε όλοι και όλες να έρθουν. Η εναρκτήρια παράσταση θα δοθεί την 8η Μαρτίου, σηματοδοτώντας και τη σημασία του φύλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Άρωμα γυναίκας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018 – Στις 20:00

Είσοδος ελεύθερη

210 3680950, www.haec.gr

 

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζουν συναυλία της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Σε μία διαδρομή από την Αναγέννηση μέχρι την σύγχρονη εποχή, η Χορωδία ερμηνεύει έργα που αναφέρονται σε γυναικεία πρόσωπα, μελοποιημένη ποίηση που περιγράφει τον έρωτα για μία γυναίκα καθώς και έργα από γυναίκες συνθέτριες.

 

Η Αναστασία Μουτσάτσου και η Γιώτα Νέγκα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο 

 

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018 – Ώρα έναρξης: 21:00

6 ευρώ μπύρα ή κρασί, 8 ευρώ ποτό στο bar, 50 φιάλη κρασί | 2 άτομα, 100 φιάλη ποτού | 4 άτομα

Τηλ.: κρατήσεων: 210 9315600 | www.gialino.gr

 

Η Αναστασία Μουτσάτσου και η Γιώτα Νέγκα παρουσιάζουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τη παράσταση «Πρόσεξε τι θα πεις..», την Πέμπτη 8 Μαρτίου, μια μουσική παράσταση που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών 2018. Την μουσική παράσταση θα μας παρουσιάσουν οι δύο καλλιτέχνιδες (εάν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο τι θα πούν…), η Αναστασία Μουτσάτσου και η Γιώτα Νέγκα, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο την Πέμπτη στις 8 του Μάρτη και ώρα 21:00.

 

Η σθεναρή τους, διαφωνία εξελίσσεται στη διάρκεια των συναντήσεων τους, για το στήσιμο αυτής της παράστασης – παρόλο που συνεργάζονται πρώτη φορά και θάπρεπε να κρατούν και λίγο τα προσχήματα – μιας και οι απόψεις τους διαφέρουν για το εάν τα τραγούδια πρέπει να παροτρύνουν το γυναικείο φύλο στην υποταγή προς το ανδρικό, εάν πρέπει να προάγουν την ισότητα, μέρα που είναι, ή εάν τραγουδάμε ότι μας κάνει κέφι και «τσιμέντο να γίνει».

 

Σειρά Γραμματοσήμων «8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών»

 

Αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»,Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018 και ώρα 13:00

http://www.isotita.gr

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διοργανώνει μία εκδήλωση για την παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων, «8 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών» που κυκλοφορούν για πρώτη φορά προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών.

 

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και απονομή βράβευσης της πρώτης Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κας Χρυσάνθης Λαΐου – Αντωνίου, για τη σημαντική συμβολή της στην ουσιαστική και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Η Ζωή Τηγανούρια και η Σοφία Αρβανίτη προσεγγίζουν τη γυναικεία σαγήνη

 

Σταυρός του Νότου, Θαρύπου 35- 37, Αθήνα

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018 – Στις 21.30

12 ευρώ με ποτό

Τηλ.: 21 0922 6975 | www.stn.gr

 

Την Ημέρα της Γυναίκας η Σοφία Αρβανίτη θα μοιραστεί τη σκηνή του Σταυρού του Νότου με τη Ζωή Τηγανούρια, φίλη και συνεργάτιδά της. …Δύο γυναίκες μαζί… η κάθε μια προσεγγίζει από τη δική της σκοπιά τη γυναικεία σαγήνη…

Από τη πρώτη νότα μέχρι το τελευταίο βήμα, η παράσταση φιλοδοξεί να αναδείξει το γυναικείο ταμπεραμέντο, τη σύζυγο, την ερωμένη, τη μητέρα, την κόρη…

 

 

Μια φανταστική γυναίκα επιστρέφει 

 

Από 8 Μαρτίου στους κινηματογράφους

 

Η ταινία του Sebastián Lelio, Μια φανταστική γυναίκα / Una Mujer Fantastica με πρωταγωνίστρια την Daniela Vega, που τιμήθηκε με το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018, κυκλοφορεί ξανά στους κινηματογράφους την Πέμπτη 8 Μαρτίου.

 

Ο Sebastián Lelio, του πολυβραβευμένου «Gloria» επιστρατεύει το ταλέντο της Daniela Vega σε αυτή την ταινία-ύμνο στη διαφορετικότητα. Η ταινία ακολουθεί τη Marina, μια τρανσέξουαλ που βρίσκεται σε σχέση με τον Οrlando, έναν άντρα 30 χρόνια μεγαλύτερό της. Ο ξαφνικός θάνατός του φέρνει αντιμέτωπη τη Marina με την καχυποψία της οικογένειάς του κι εκείνη πια εκτός από το πένθος της έχει να αντιμετωπίσει και απόλυτα πρακτικά προβλήματα για την επιβίωσή της.

 

Ελληνίδες και ελληνικής καταγωγής συνθέτριες γεννημένες έναν αιώνα πίσω

 

Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στις 19:30

Είσοδος ελεύθερη

Τηλ.: 6749137

 

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σπυροπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Νέο Ψυχικό, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα «Ελληνίδες και ελληνικής καταγωγής συνθέτριες γεννημένες από τον 9ο μ.Χ. αι. έως το 1918, έναν αιώνα πίσω», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση των σημαντικών συνθετριών Ρένας Κυριακού, Αλεξάνδρας Λέκκα-Σακαλλή και Λίλας Λαλαούνη.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο μουσικογράφος-κριτικός- ερευνητής και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλία στην οποία θα συμπράξουν η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου και η πιανίστα Ελένη Νικολαΐδη.

 

 

«Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη «χορεύει» στο Σύγχρονο Θέατρο

 

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα

Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 19.00

Τηλ.: 210 346 4380 – 210 7247726

 

Το Σύγχρονο Θέατρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου – παρουσιάζει την παράσταση «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με σκοπό να τιμήσει όλες τις γυναίκες, προσφέροντας ως δώρο 1+1 εισιτήριο.

 

Η ευρηματικότητα της σύνθεσης αυτής από τη Δέσποινα Γιαννάτου μας μεταφέρει στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της τότε εποχής. Η καταπίεση έχει τη μορφή του άνδρα  (Θανάσης Κουρλαμπάς) και ζούμε τον πυρετό της γέννησης του έργου από τον Παπαδιαμάντη  (Παναγιώτης Δέμος) επί σκηνής σε παράλληλη δράση.Οι φόνισσες (Ομάδα χορού «Υπέρ Ορίων») συμβολίζουν τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της ηρωίδας, παλεύουν με το καθήκον και το χρέος, χορεύουν για τη λύτρωση «…μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».

 

Με έμπνευση την Αγγελική Χατζημιχάλη γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων, Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Τηλ.: 210 32 43 987

 

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και έμπνευση τη μεγάλη λαογράφο και συγγραφέα Αγγελική Χατζημιχάλη, που έκλεισε στην ψυχή της την Ελλάδα όλων των εποχών και οραματίστηκε την Ελλάδα του μέλλοντος, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, παρουσιάζει μια μοναδική μουσική – ποιητική βραδιά με τη σφραγίδα κορυφαίων Ελληνίδων δημιουργών και καλλιτέχνιδων.

 

Ένα μουσικό-ποιητικό ταξίδι, το οποίο υπογράφει σκηνοθετικά η Βιολέττα Γύρα, με την Αλίκη Αβδελοπούλου στην απαγγελία και το τραγούδι και τον Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο στη μουσική.

 

Η Κατερίνα Σχινά αφηγείται ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια από 40 μοναδικές Ελληνίδες 

 

Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 – Στις 12.00

Είσοδος ελεύθερη

www.ianos.gr | http://www.epbooks.gr/

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας οι εκδόσεις Παπαδόπουλος προσκαλούν στον Ιανό την Κατερίνα Σχινά για να τιμήσουμε και να γνωρίσουμε μαζί της τις ιστορίες 40 μοναδικών Ελληνίδων.

 

Η συγγραφέας του βιβλίου θα μας μιλήσει και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ η πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου θα συνοδεύσει την παρουσίαση με μουσικές που θα μας ταξιδέψουν. Στη συνέχεια οι εμψυχώτριες Κατερίνα Χάσκα και Ηλιόπη Θραψανιώτη θα μας παρουσιάσουν ένα μέρος από το διαδραστικό-παιδαγωγικό εργαστήρι το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις βιογραφίες δέκα γυναικών του βιβλίου.

 

Ο Pepper 96.6 αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα στη γυναίκα 

 

Ίδρυμα Κακογιάννη, Πειραιώς 206, Ταύρος

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

www.mcf.gr

 

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο Pepper 96.6 αφιερώνεται για μια μέρα αποκλειστικά στη θηλυκή του πλευρά και το γιορτάζει με μία ολοήμερη διοργάνωση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 3η συνεχόμενη χρονιά.

 

Φέτος, η Ms Pepper εμπνέεται από την νέα γυναικεία δυναμική, όπως αυτή εκφράστηκε με αποφασιστικότητα μέσα στο 2017 και δίνει βήμα στη δημιουργικότητα των γυναικών: ομιλίες και συζητήσεις, έκθεση τέχνης, θεατρικό αναλόγιο, τεχνολογία και φυσικά πολλή πιπεράτη μουσική.

 

Μία έκθεση ντοκομουμέντων για τον φεμινισμό στα χρόνια της μεταπολίτευσης

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

www.tch.gr

 

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Μαρτίου την έκθεση ντοκουμέντων «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις».

 

«Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου»

«Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο»

«Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση»

«Το προσωπικό είναι πολιτικό»

 

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά συνθήματα με τα οποία έκανε αισθητή την παρουσία του το φεμινιστικό κίνημα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ένα κίνημα που επηρέασε σημαντικά τις κοινωνικές εξελίξεις αναφορικά με τα φύλα. Εκείνη η τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία εποχή παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από τη σημαντικότατη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα με τεράστια απήχηση.

Διαβαστε επισης

loading...