Home NEWS Οι εκδόσεις Καστανιώτη γίνονται 50 χρονών!

Οι εκδόσεις Καστανιώτη γίνονται 50 χρονών!

0
334

Το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμά μας για το πρώτο εξάμηνο της εορταστικής αυτής χρονιάς (που συμπίπτει με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου») συνδυάζει, όπως πάντα, τη λογοτεχνική πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, την υφολογική ποικιλία και τον συντονισμό με τους προβληματισμούς της εποχής. Έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από τους χώρους της πεζογραφίας και της ποίησης, καθώς και έργα νεότερων αξιόλογων δημιουργών, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτό πλάι σε σημαντικά δοκίμια και μελέτες καταξιωμένων επιστημόνων, ερευνητών και στοχαστών.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Ελληνική Λογοτενία

Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας η Ευγενία Φακίνουεπιστρέφει με το συναρπαστικό μυθιστόρημα Νυχτερινή ακρόαση: ένα εγκώμιο στο όνειρο, στους αφηγητές φανταστικών ιστοριών, στις νύχτες ραδιοφώνου και στις αγάπες που κρατάνε μια ζωή.

 

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ με το βιβλίο Των αντιθέτων διάλογοι και με τον ανήλεο χρόνο μάς χαρίζει έναν συγκινητικό απολογισμό ζωής· ένα βιβλίο διαλογικό, εμπλουτισμένο ωστόσο και με νέα ποιήματα.

 

Στα ερείπια της Ιστορίας κινείται το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Πάρνη, Τα όσια και τα ιερά, τρίτο μέρος της τριλογίας που άρχισε με την Οδύσσεια των διδύμων και συνεχίστηκε με το Ο άλλος εμφύλιος. Ένα βιβλίο όπου οι ήρωες αναζητούν τον πνευματικό ηθικό άθλο που θα δώσει ανθρώπινα μάτια στο τυφλό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

 

Μια περιπετειώδης αναζήτηση του εαυτού, ένα αναπάντεχο μυθιστόρημα «ανηλικίωσης» είναι το νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου με τον τίτλο Μπαρόκ: μια κλινική αποτύπωση της φιλοδοξίας, της ματαιοπονίας και της ασίγαστης ονειροπόλησης που μας κάνει ανθρώπινους.

 

Ο Μιχάλης Μοδινός στο νέο του ευρηματικό μυθιστόρημαΤο πλέγμα φιλοξενεί είκοσι αρθρωτές ιστορίες-μονολόγους που συνθέτουν έναν ιστό ανθρώπινων σχέσεων με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, ενώ η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο μυθιστόρημα Ο Έλληνας ασθενής ξετυλίγει το νήμα της αφήγησής της από το 1820 έως τις μέρες μας, και από ένα νησί του Αιγαίου μέχρι την παραλίμνια Γενεύη. Η δραματική ιστορία πέντε γενιών σ’ ένα μυθιστόρημα που αναψηλαφεί το μεγάλο ζήτημα της σχέσης μας με το παρελθόν.

 

Με ένα βιβλίο-φόρο τιμής στη γυναίκα επιστρέφει ο Κωστής Γκιμοσούλης με το Όλες μία: παιχνίδι μεταξύ αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας, «σαν μυθιστόρημα», με πρόσωπα κάθε λογής και απόχρωσης, «που άλλοτε περνούν ξυστά δίπλα μας κι άλλοτε έρχονται καταπάνω μας σαν νταλίκες σε μετωπική».

 

Η Ζοέλ Λοπινό στο μυθιστόρημα Χάρτινος έρωταςπραγματεύεται το θέμα του πρώτου έρωτα. Οι κεντρικοί ήρωες, έπειτα από τυχαία συνάντηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αναπάντητα ερωτήματα της παλιάς σχέσης τους, αλλά παγιδεύονται και σ’ έναν λαβύρινθο προσωπικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

 

Οι Θαμπές ζωές του Γιάννη Η. Παππά είναι πεζογραφήματα που ανασκάπτουν την ατομική και συλλογική μνήμη, φέρνοντας στην επιφάνεια παιχνίδια της ιστορίας σε βάρος αθώων, εγκλήματα πάθους και τιμής στην ελληνική επαρχία. Ο παράλληλος κόσμος της ελληνικής επαρχίας πρωταγωνιστεί και στο βιβλίο του Γιάνη Σιατίτσα, Εμφύλιοι έρωτες, σε ένα μυθιστόρημα όπου οι ήρωες διψασμένοι για καλύτερη ζωή δεν ξέρουν πώς ή πού να την χτίσουν.

 

Ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα είναι η Καινούργια μέρα τουΝίκου Χρυσού, καθώς εκτυλίσσεται σ’ ένα λιμάνι του Νότου, με αφηγήσεις επί αφηγήσεων που σχεδιάζουν και ξανασχεδιάζουν τον άγνωστο κόσμο ενός δολοφονημένου αστέγου, τις πολλές εκδοχές του βίου του και τελικά τον κώδικα μιας πολύ παράξενης ιστορίας, τον οποίο ο αναγνώστης καλείται να αποκρυπτογραφήσει.

 

Σειρά Noir

 

Στη σειρά Noir, που συνεχώς εμπλουτίζεται με σημαντικά βιβλία από τον χώρο της αστυνομικής και νουάρ λογοτεχνίας, εντάσσονται τρία νέα σημαντικά βιβλία. Τα δύο εξ αυτών υπογράφονται από συγγραφείς που μας έχουν χαρίσει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ο λόγος για τον Νεοκλή Γαλανόπουλο, που με το μυθιστόρημα μυστηρίου Ο ιδανικός ντετέκτιβ μάς μεταφέρει στο ομιχλώδες Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, και για τον Σταύρο Χριστοδούλου, ο οποίος με το μυθιστόρημα Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός μάς παγιδεύει σε μια περίεργη αστυνομική υπόθεση που εκτυλίσσεται στη Βουδαπέστη της δεκαετίας του ’80 αλλά και στη σύγχρονη Αθήνα.

 

Το τρίτο βιβλίο της σειράς είναι ένας τόμος αναφοράς: Οι συγγραφείς Βασίλης Δανέλλης και Γιάννης Ράγκοςσυντόνισαν και επιμελήθηκαν τον τόμο BalkaΝoir, με διηγήματα σύγχρονων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας από επτά βαλκανικές χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Το βιβλίο μάς δίνει την ευκαιρία να περιπλανηθούμε για πρώτη φορά στην αστυνομική λογοτεχνία των Βαλκανίων, μια περιοχή έως σήμερα εντελώς αχαρτογράφητη.

 

Ξένη λογοτεχνία

 

Σειρά Εικοστός αιώνας

 

Στην ξένη λογοτεχνία και στη σειρά «Εικοστός αιώνας», θα κυκλοφορήσει ένα ιδιότυπο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το Με-τι, βιβλίο που παρέμεινε αδημοσίευτο όσο ζούσε ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας και κυκλοφόρησε το 1965, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και είναι βασικό για να κατανοήσουμε την πολιτική και κοινωνική του σκέψη.

 

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιμένουμε τη συλλογή Το μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες της ΑμερικανίδαςΓιουντόρα Γουέλτυ, μιας μεγάλης κυρίας της αμερικανικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, η οποία παρουσιάζεται με δεκαπέντε αριστοτεχνικά διηγήματα.

 

Ένα αριστούργημα της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας είναι το Zama του Αργεντινού Αντόνιο ντι Μπενεντέττο. Το μυθιστόρημα αφηγείται την αξέχαστη ιστορία του Δον Ντιέγο ντε Σάμα, αξιωματούχου του βασιλικού στέμματος στην Παραγουάη του 18ου αιώνα.

 

Σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο»

 

Στη σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο», το απαράμιλλο αφηγηματικό ταλέντο της Ρωσίδας Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια ξεδιπλώνεται μέσα από το συγκλονιστικό μυθιστόρημα Το πράσινο αντίσκηνο, που μας βυθίζει στη σοβιετική τραγωδία. Ο Ιταλός Κλάουντιο Μάγκρις στο σύντομο μυθιστόρημά του Μια άλλη θάλασσα περιγράφει με τρόπο μοναδικό την περιπλάνηση ενός ανθρώπου, ενός λιποτάκτη-μάρτυρα μιας Ευρώπης που βρίσκεται στο έλεος των δικτατοριών.

 

Το νέο μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα έχει τον τίτλο Η διαφάνεια του χρόνου. Είναι το ένατο βιβλίο της σειράς στην οποία πρωταγωνιστεί ο αγαπημένος ντετέκτιβ Μάριο Κόντε. Ο δημοφιλής Κουβανός συγγραφέας επέστρεψε καλύτερος από ποτέ. Η Μιτσούγιο Κάκουτα ανήκει στις σημαντικότερες νέες φωνές της ιαπωνικής λογοτεχνίας και παρουσιάζεται με το μυθιστόρημα Η όγδοη μέρα, ένα υπαρξιακό θρίλερ που αρχίζει με μια γυναίκα να τρέχει στους δρόμους του Τόκιο. Το βιβλίο Δεν σταματούν τα θαύματα του Βρετανού Ρόμπερτ Έργουιν συνδυάζει εξαιρετικά το ιστορικό μυθιστόρημα και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Ο συγγραφέας αφηγείται τις μυθικές περιπέτειες μιας αριστοκρατικής οικογένειας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων.

 

Το μυθιστόρημα Αυτή τη νύχτα την είδα του Ντράγκο Γιάντσαρ είναι ένα πολυφωνικό έργο για ένα παράξενο ζευγάρι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το υπογράφει ο επιφανέστερος συγγραφέας της Σλοβενίας. Στη γειτονική Σερβία, ο στιλίστας Ντράγκαν Βέλικιτς με το μυθιστόρημά του Ο ιχνηλάτης καταθέτει το πλέον προσωπικό του έργο: έναν φόρο τιμής σε μια χώρα, σε μια εποχή και σε ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια. Οι φύλακες του φωτός της Αμερικανίδας Άμπυ Τζίνι είναι μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου που διερευνά σε βάθος τη φύση ζώων και ανθρώπων, την ανελέητη δύναμη της απώλειας, αλλά και τους δρόμους που διαλέγει η ζωή για να οδηγήσει στη λύτρωση.

 

Στο πρώτο του μυθιστόρημα Τραμ 83, ο γαλλόφωνος Κονγκολέζος Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά συνθέτει μια ποιητική και νευρώδη αλληγορία για τη μοίρα της σύγχρονης Αφρικής. Το Αραμπέσκ του Αντόν Σαμάς είναι ένα έργο που πλέον θεωρείται κλασικό, ένα σύνθετο μυθιστόρημα για την ταυτότητα, τη μνήμη και την ιστορία στη Μέση Ανατολή. Το μυθιστόρημα Αμέρικα Αμέρικα του Ίθαν Κέινινδιαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Νίξον, ένα βιβλίο με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις και την πολιτική πραγματικότητα στις σύγχρονες ΗΠΑ. Ένας μάστορας του αμερικανικού διηγήματος, ο Μπάρι Χάνα, τον οποίο ο Τρούμαν Καπότε είχε χαρακτηρίσει «πιο τρελό συγγραφέα στην Αμερική», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά με τη συλλογή Πολύς καιρός, στο τέλος, ευτυχισμένος.

 

Σειρά «Κλασική Βιβλιοθήκη»

 

Τέλος, στη σειρά «Κλασική Βιβλιοθήκη» θα κυκλοφορήσει η εμβληματική νουβέλα Η στέπα – Η ιστορία ενός ταξιδιούτου σπουδαίου Αντόν Τσέχοφ, από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή εκτεταμένα πεζογραφήματά του, ένας συγκλονιστικός ύμνος στην ανθρώπινη ύπαρξη.

 

Σειρά «Τοποθετήσεις»

 

Στη σειρά «Τοποθετήσεις» θα κυκλοφορήσουν ταΕλευθεριακά γραπτά (1948-1960) του Αλμπέρ Καμύ, ένας τόμος που περιλαμβάνει κείμενα και άρθρα που έγραψε ο σπουδαίος νομπελίστας συγγραφέας σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Η πολιτική και ηθική σκέψη του Καμύ αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο. Ο μεγάλος συγγραφέας Άμος Οζ με το πρόσφατο βιβλίο του Αγαπητοί ζηλωτές – Τρεις σκέψεις απευθύνεται κυρίως σ’ εκείνους που έχουν διαφορετικές απόψεις από τον ίδιο, σχετικά με το κράτος του Ισραήλ, τον εβραϊσμό, την ανθρωπότητα. Ένα δοκιμιακό έργο σπάνιας διαύγειας και δύναμης.

 

Σειρά «Μπεστ σέλερ»

 

Στη σειρά «Μπεστ σέλερ», με το METRO 2035 ο δημοφιλής Ρώσος Ντμίτρι Γκλουχόφσκι ολοκληρώνει την περιπέτεια του Αρτιόμ, του ήρωα της εμβληματικής τριλογίας του, που απέκτησε φανατικούς αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Στις υπόλοιπες σειρές θα κυκλοφορήσουν:

 

Ποίηση: Το δέντρο που ανατέλλει της Δάφνης Νικήτα

 

Δοκίμια: Η λογοκρισία στην Ελλάδα: Καχεκτική Δημοκρατία, Δικτατορία, Μεταπολίτευση (Ιστορικό και Πολιτισμικό Λεξικό), συλλογικός τόμος με επιμέλεια των Πηνελόπης Πετσίνη και Δημήτρη Χριστόπουλου, Η αυτοτέλεια του αισθητικού και το πολίτευμα της χαμένης αρετής του Θάνου Βερέμη, Το Βυζάντιο στη Ρωσία – Δοκίμια ιστορίας και φιλοσοφίας των Κονσταντίν Λεόντιεφ και Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, Περί πλούτου και σταθερής οικονομίας του Θεόδωρου Π. Λιανού, Μαθήματα θανάτου και ζωής (Ο Γιάλομ στην Αθήνα) της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

 

Πολιτική – Ιστορία: Σεφέρης ­– Αβέρωφ: Η ρήξη του Γιώργου Γεωργή.

 

Μαρτυρίες – Βιογραφίες: Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890), με εκτενέστατη εισαγωγή του Μ. Ζ. Κοπιδάκη και επιμέλεια-μεταγραφή των επιστολών από τη Μαρία Καραγιάννη, Μου μοιάζει ο άνθρωπος με έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του της Κατερίνας Γώγου, Μετά παρρησίας (Για την Ιστορία και την Αλήθεια) του Γιαννάκη Μάτση, Ανδρέας Παπανδρέου: ο οικονομολόγος του Νίκου Παπανδρέου.

 

Φιλοσοφία: Georges Canguilhem (1904-1995) – Ιδέες, έννοιες και μέθοδοι της ζωής του Ευστάθιου Βέλτσου.

 

Αναχρονισμοί: Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα (Γενεαλογίες της τεχνικής) του Ζήση Κοτιώνη.

 

Η Ψυχολογία σήμερα: Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς, τόσο πιο πολύ σε θέλω (Γιατί ζηλεύω; Γιατί χωρίζω; Γιατί απατάω;) του Δημήτρη Δανιά.

 

Ψυχανάλυση: Alberto Moravia – Η απουσία του πατέρα (Ψυχαναλυτική προσέγγιση) του Χρήστου Πονηρού.

 

Απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα: Η απόφαση της ευτυχίας (Πώς να πετύχετε ό,τι θέλετε στη ζωή σας), νέα έκδοση συμπληρωμένη, της Σοφίας Κλώτσα.

 

Σατιρικά: Meme μου τους κύκλους τάραττε, με κείμενα του Κώστα Τουλάκη και με επιμέλεια-σχεδιασμό τουΠάνου Τσιροζίδη.

 

Το βιβλίο στην εκπαίδευση / Για εκπαιδευτικούς και μαθητές:Φυσική / Τετράδια 10-15 του Χρήστου Α. Καρακόλη.

 

Πρώτη ανάγνωση / Απρόσμενοι φίλοι: Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

 

Παράλληλα με το εκδοτικό πρόγραμμα της χρονιάς αυτής, θα κυκλοφορήσουν και συλλεκτικές επετειακές εκδόσεις βιβλίων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.