Home NEWS Ουράνια σώματα: “Η μόδα και η καθολική φαντασία”- σε ένα!

Ουράνια σώματα: “Η μόδα και η καθολική φαντασία”- σε ένα!

0
461

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης φιλοξένησε το MET Gala 2018 με μια λίστα με celebrities για να γιορτάσει τα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης και πρωτότυπης έκθεσης, Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination.

 

 Η έκθεση ερευνά την απεικόνιση και το συμβολισμό της θρησκείας και την επιρροή που έχει ασκήσει στα σύγχρονα σχέδια της haute-couture και του pret-a-porter.

 

Οι διάσημοι ήταν ντυμένοι ακριβώς με βάση τη θεματική, φορώντας εκπληκτικά σχέδια ή εκκεντρικά κοστούμια για να σηματοδοτήσουν τη νύχτα που συγκεντρώνει χρήματα για το Metropolitan Museum of Costume Institute. 

 

 

met-2018-host-kamdora.jpg

 

Σχεδιασμένο για να δημιουργήσει ένα διάλογο μεταξύ της μόδας και των αριστουργημάτων της θρησκευτικής τέχνης στα εκθέματα του μουσείου, το show έλαβε χώρα σε μια “τριάδα” τοποθεσιών: στο Anna Wintour Custom Center, στις μεσαιωνικές γκαλερί στην τοποθεσία Fifth Avenue του Met και στο Cloisters.

 

Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι το παπικό ένδυμα που δανείστηκε από το σκευοφυλάκιο της Σιφτίνης, πολλά από τα οποία δεν έχουν δει ποτέ έξω από το Βατικανό, ακόμη και στην τρομερή επιτυχία του 1983 “Οι συλλογές του Βατικανού: ο παπισμός και η τέχνη”- “The Vatican Collections: The Papacy and Art”.

 

 

heavenly-bodies-the-met-cloisters-exhibit-new-york-city-usa_dezeen_2364_col_9-1024x683.jpg

Τοποθετώντας τη μόδα μέσα στο “ευρύτερο πλαίσιο της θρησκευτικής καλλιτεχνικής παραγωγής” (όπως ζωγραφική και αρχιτεκτονική), ο επιμελητής του Κοστούμι Ινστιτούτου Andrew Bolton, εργαζόμενος μαζί με τους συναδέλφους του μεσαιωνικού τμήματος του Met και των Αδελφών, επιδιώκει να δείξει πώς βοήθησε το “υλικό χριστιανισμό” “Η διασταύρωση, ο συνδυασμός της πίστης και της μόδας, η ιερή και βλακεία, όπως ήταν, δεν ήταν πάντοτε εύκολη -” σύνθετη και μερικές φορές αμφισβητούμενη “είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μπόλτον χαρακτηρίζει τη σχέση – αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο έχει εμπνεύσει μερικές δελεαστικές καινοτομίες.

Η επίδειξη αυτών των εξαιρετικών εκκλησιαστικών περιβολών υπογράμμισε τη διαρκή επιρροή της θρησκείας και των λειτουργικών άμφιων στη μόδα, από τον Cristóbal Balenciaga έως την Donatella Versace, που ήταν χορηγός, μαζί με την Christine και τον Stephen A. Schwarzman, της παράστασης.

 

 

heavenly-bodies-the-met-cloisters-exhibit-new-york-city-usa_dezeen_2364_col_11-1704x1136-1024x683.jpg

 

Μεταξύ των 150 συνόλων που θα εμφανιστούν, είναι τα κομμάτια της Coco Chanel, που οφείλει την εκπαίδευση της στις καλόγριες, και του John Galliano, του οποίου η συλλογή Fall 2000 Couture για το Christian Dior έκανε μεγάλη εντύπωση λόγω τόσο του μηνύματος που πέρναγε “Understand the concept of love”=Κατανοήστε το νόημα της αγάπης, όσο και λόγω της προκλητικότητας που το ακολούθησε,

 

Περισσότερα εδώ.