Home TIMEOUT Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

0
484

Εδώ και ένα μήνα περίπου καθημερινά δρομολόγια φορτηγών μεταφέρουν με ασφάλεια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το πολύτιμο φορτίο τους: τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο νέο τους περιβάλλον.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία μετά από τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας καταφτάνουν οδικώς, κάτω από ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και με τη συνοδεία υπαλλήλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ.Τοποθετούνται στον εντυπωσιακό Πύργο Βιβλίων, στα βιβλιοστάσια των ορόφων και στα θησαυροφυλάκια. Με διαδικασία τελετουργική, οργανωμένη στην κάθε της λεπτομέρεια.

 

Ήδη, εκατοντάδες αναγνώστες χρησιμοποιούν τα αναγνωστήρια και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης που λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αλλάζοντας το ακαδημαϊκό της ύφος .

 

Μέσα στο γυάλινο κτίριο του Ρέντσο Πιάνο, το φυσικό φως διαχέεται στα πολύχρωμα έπιπλα, στον Πύργο Βιβλίων και στα αναγνωστήρια ώς τον σκληρό πυρήνα του κτιρίου, την Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

Κι ανάμεσα στους αναγνώστες, μια κυψέλη ανθρώπων δουλεύει αθόρυβα για να ολοκληρώσει το πολύπλοκο έργο της μετεγκατάστασης που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και φτάνει τώρα στην φάση της μετακόμισης.

 

Η μεταφορά των συλλογών από τα δύο κτίρια της Βιβλιοθήκης (το ιστορικό Βαλλιάνειο και το κτίριο του Βοτανικού ) γίνεται κυρίως με τροχήλατες ξύλινες κατασκευές υποδοχής των βιβλίων, κατάλληλα επενδεδυμένες για την απορρόφηση των κραδασμών. Η μετακόμιση υλοποιείται από την ανάδοχη εταιρεία υπό την άγρυπνη επίβλεψη του προσωπικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης που συντονίζει το έργο.

 

Στις 8 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε η μεταγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2018 οπότε και θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία της: ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ.

 

 

 

1_0.jpg

 

Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Ίδρυμα θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του.

Οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

 

Στόχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι να καταστεί κέντρο μελέτης των ελληνικών σπουδών διεθνούς εμβέλειας και πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα εξασφαλίσει σε επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως, τη βέλτιστη πρόσβαση σε πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό για τον Ελληνισμό.

 

Ταυτόχρονα, διευρύνει τη δράση της με ένα νέο δανειστικό τμήμα, με ποικίλες συλλογές, τεχνολογικά μέσα και ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων προσφέροντας σε όλους ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.

 

Ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει έγκυρη και συνεχή ενημέρωση για τα πολυεπίπεδα και παράλληλα έργα που υλοποιούνται μέχρι την ημέρα των εγκαινίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Το έργο μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτείται αφενός από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 5.000.000 ευρώ και αφετέρου από έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους ύψους 5.200.000 ευρώ.

 

Η διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης γίνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σύμφωνα με τις διαδικασίες του Δημοσίου. Η διαχείριση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, έγινε κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2015 – Ιούλιος 2016 από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Future Library . Από τον Αύγουστο 2016 διαχειριστικός φορέας της δωρεάς ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός φορέας Φίλοι & Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από ένα δίκτυο φίλων, υποστηρικτών, δωρητών και εμπνευσμένων ανθρώπων, με κοινό όραμα. Αποτελούν ανεξάρτητο φορέα του ιδιωτικού τομέα που δεν ταυτίζεται λειτουργικά, οργανωτικά ή οικονομικά με την ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 

niarxosdgf.jpg

 

Η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε αριθμούς:

-Μεταφέρονται 750.000 τεκμήρια της γενικής συλλογής και 40.000 τεκμήρια της συλλογής του Δανειστικού Τμήματος (εκ των οποίων 10.000 είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια) και 30.000 τεύχη περιοδικών ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας (2013 έως και 2017), τα οποία τοποθετήθηκαν στο Αναγνωστήριο Περιοδικών

 

-Η μεταφορά χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.

 

-Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν οκτώ αναγνωστήρια και 400 θέσεις αναγνωστών. Στο Βαλλιάνειο κτίριο οι θέσεις αναγνωστών ήταν ογδόντα.

 

-Στην μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εμπλέκονται περισσότεροι από εκατόν πενήντα υπάλληλοι της ΕΒΕ και τετρακόσιοι εξωτερικοί συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.

 

-Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών.Αυτά αφορούσαν την επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.

 

-H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, διοργάνωσε για το προσωπικό της έξι μηνιαία βιωματικά εργαστήρια με σκοπό οι υπάλληλοι να διαχειριστούν τις αλλαγές που συντελούνται στην κουλτούρα και την δομή του οργανισμού. Το προσωπικό συμμετείχε ενεργά και δημιουργικά, εξέφρασε τις απόψεις του και συνδιαμορφώνει το όραμα για την επόμενη μέρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα εργαστήρια υλοποίησε εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτών υπό το συντονισμό του Πολύδωρου Καρυοφύλλη (Poka Yio), εικαστικού, σύμβουλου στρατηγικής μετάβασης.