HomeBLOGSΤο Αττικό ημερολόγιο, οι θεοί και η Μουνιχία Αρτέμιδα

Το Αττικό ημερολόγιο, οι θεοί και η Μουνιχία Αρτέμιδα

Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στους Ολύμπιους θεούς.. πόσο μεγάλη ιστορία μπορεί να κρύβει; Ο κάθε μήνας αυτού αφιερωμένος σε έναν θεό. 

Ο μήνας των αρχαίων Ελλήνων αρχίζει κατά εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό, που αποκαλείται Νεα Σελήνη. Π.Χ ο μήνας Γαμηλιών το 2015, αρχίζει την 21η Ιανουαρίου και λήγει την 19η Φεβρουαρίου. Ο Ανθεστηριών αρχίζει την 20η Φεβρουαρίου και τελειώνει την 19η Μαρτίου, κοκ.

 

 

Το νέον έτος για τους αρχαίους Αθηναίους αρχίζει την 1η Εκατομβαιώνος που πάντοτε πρέπει να πέσει μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Γι αυτό κάθε δύο ή τρία χρόνια μπαίνει και ο μηνας Β’ Ποσειδεών.

Η ημέρα για τους αρχαίους Έλληνες αρχίζει κατά την δύση του ηλίου κι οχι όπως σημερα τα μεσάνυχτα.

Ο θεός που ήταν και ο πλέον τιμημένος ήταν ο Απόλλωνας (πέντε από τους δώδεκα μήνες αφιερωμένοι σε αυτόν) και ακολουθούσε η αδελφή του Άρτεμις (με τρεις μήνες – επτά και οι δύο μαζί).

Ο Δίας είχε δύο μήνες, τον ένα μαζί με την Ήρα, ενώ από έναν είχαν οι Ποσειδών, Διόνυσος και Αθηνά.

Ο Β’ Ποσειδεών ή εμβόλιμος, δεν εμφανιζόταν κάθε χρόνο, αλλά κάθε δυο ή τρία χρόνια , ώστε ο μήνας Εκατομβαιων να αρχίζει πάντα μετά το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Οι δώδεκα μήνες και οι αντιστοιχίες τους με τους σημερινούς με παράδειγμα το έτος 2015, καθώς και ο θεός στον οποίο είναι αφιερωμένοι αναφέρονται παρακάτω:

 

 

Στο αττικό ημερολόγιο συναντάμε και τον μήνα Μουνιχιών (19 Μαρτίου-18 Απριλίου) που είναι και ο δέκατος μήνας. Πρόκειται για μήνα αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη. Η γιορτή για την Μουνιχία Αρτέμιδα τελούνταν την 16η ημέρα του μήνα στον ιερό της ναό στο λόφο της Μουνιχίας στον Πειραιά.

 

Άλλες σημαντικές γιορτές σύμφωνα με τη wikipedia που πραγματοποιούνταν κατά το μήνα αυτό ήταν η γιορτή Αιάνεια προς τιμήν του θεού Έρωτα την 4η ημέρα στο “Εν κήποις” ιερό της θεάς Αφροδίτηςστην Ακρόπολη, τα Βραυρώνια ανήμερα της πανσελήνου, τα Ολυμπιεία τη 19η ημέρα και η Δελφινίου Πομπή, εις ανάμνησιν της ικεσίας του Θησέα και των συντρόφων του στο ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα πριν πλεύσουν για την Κρήτη και το λαβύρινθο του βασιλιά Μίνωα.

Διαβαστε επισης

loading...