Home BLOGS Τα καλύτερα (και οικονομικότερα) μεζεδοπωλεία της Αθήνας vol. 2

Τα καλύτερα (και οικονομικότερα) μεζεδοπωλεία της Αθήνας vol. 2

0
793

Παρ’ότι βρισκόμαστε επισήμως στην άνοιξη, η θερμοκρασία έχει ανέβει και πολλά μαγαζιά που δεν έχουν την εναλλακτική της ταράτσας ή του εξωτερικού χώρου, γι’αυτό και αρχίζουν σιγά σιγά και δίνουν τη θέση τους σε πιο open air bars, ταβέρνες και ρακάδικα, υπάρχουν κάποιες “αξίες” στην έξοδο όποιου θέλει να πιει (αλλά να πιει) και να φάει καλά.

 

Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις αθηναϊκές προτιμήσεις μας και στις παραθέτουμε γιατί ακόμα κι όσοι δεν τις έχουν επισκεφθεί, η αλήθεια είναι πως πρέπει να σπεύσουν!

Και το αφιέρωμα συνεχίζεται

 

 

Γκέμμα

 

 

29216103_231055237461000_8918708862425497600_o.jpg

 

Άνοιξε πρόσφατα, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Περισσού- Νέας Ιωνίας. Μικρό, cozy, οικονομικό (ο καφές τους εξαιρετικός, Divino Arabica, με 1.50 ευρώ takeaway), μεζέδες, τσίπουρο από Τύρναβο, τσικουδιά από την Κρήτη, ντόπια κρέατα, μαγειρευτά της ώρας, τηγανιές, σαλιγκάρια (πεντανόστιμα), παιδάκια και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας! Γισ όλες τις ώρες της μέρας, είναι το καφενείο- μεζεδοπωλείο που λείπει από κάθε αθηναική γειτονιά. Plus για όσους αγαπούν τα κόμικ, στο Γκέμμα μπορείς να βρεις αρκετά τεύχη και περιοδικά από Αστερίξ και Οβελίξ μέχρι Λούκυ Λουκ και άλλες παλιές και σύγχρονες ιστορίες και με μια υπέροχη τοιχογραφία να δεσπόζει στο διάδρομο του μαγαζιού, που ανήκει στον ιδιοκτήτη (που είναι λάτρης των Γάλλων κωμικογράφων και του δικού μας Αρκά).

 

 

 

Κληματαριά

 

 

unnamed_1.jpg

 

 

Μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταβέρνες της διαχρονικής διασκέδασης της Αθήνας. Πάνω στην πλατεία Θεάτρου, έχουν περάσει γενιές και γενιές από το μαγαζί. Το 1961 το εστιατόριο «ΚΟΣΜΙΚΟ» στην Ομόνοια (όπου Hondos Center σήμερα) κατεδαφίζεται και αναζητά στέγη στην Κληματαριά με την επωνυμία «ΝΕΟ ΚΟΣΜΙΚΟ». Πάρα ταύτα το νέο όνομα δεν καθιερώνεται.

Το 1996 ο Περικλής αναλαμβάνει την ταβέρνα ως νέος ιδιοκτήτης και αποπειράται και ο ίδιος να αλλάξει το όνομα βαφτίζοντας το χώρο ως «ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ». Η προσπάθεια μετονομασίας πέφτει στο κενό όπως και του προηγούμενου. Η Κληματαριά διάγοντας σχεδόν έναν αιώνα ζωής σ’ ένα πολύπαθο πολυπολιτισμικό περιβάλλον και παρά την τρομερή υποβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας… είναι ακόμη ζωντανή! Με καλό βαρελίσιο κρασί και παραδοσιακά πιάτα χωρίς περιττές πινελιές, σε περιμένει (όσο είναι καιρός)!

 

 

 

Μελίλωτος

 

 

1_1_0.jpg

 

 

Κάθε βράδυ ο Μελίλωτος αποφασίζει τι θα μαγειρευτεί την επόμενη ημέρα. Αν υπάρχει έμπνευση, ο κατάλογος εμπλουτίζεται με νέες γεύσεις ή πειραματιζόμαστε με κάτι που μας ήρθε στο μυαλό… Αν λοιπόν, θέλετε να ξέρετε τι θα υπάρχει στον κατάλογο δύο μέρες μετά, είναι αδύνατον! 

Τα κρέατα και τα πουλερικά τους είναι νωπά και κάθε μέρα παραλαμβάνουν φρέσκα προϊόντα!

Όλες οι σαλάτες μας παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας, με εξαίρεση την σαλάτα Γης, η οποία, λόγω του ότι περιέχει πολλά λαχανικά και απαιτεί χρόνο, παρασκευάζεται κάθε πρωί. Κάθε σαλάτα μπαίνει σε μπόλ με την βινεγκρέτ της και ανακατεύεται ελαφρά, προκειμένου να υπάρχει ομοιογένεια και γεύση σε κάθε μπουκιά. Αν θέλετε να την φάτε αργότερα, μπορείτε να μας ζητήσετε να τοποθετήσουμε την βινεγκρέτ σε χωριστό μπολάκι.Στον Μελίλωτο, θα γευτείτε ελληνικά ζυμαρικά,ελληνικά κρέατα και λαχανικά και πολλά εληνικά τυροκομικά! Και η λίστα θα αυξάνεται όσο συνεχίζουμε να ψάχνουμε…

Κάθε μέρα μαγειρεύουν διαφορετικά φαγητά και κάθε απόγευμα τελειώνουν

 

 

 

 

Το Ουζερί του Λάκη

 

 

screen-shot-2014-04-01-at-12.56.53-m.m.-960x717.jpg

 

 

 

 

Σε ένα πεζόδρομο κάθετο στην Πλατεία Βικτωρίας, μικρό, ανεπιτήδευτο, γεμάτο ναυτικούς κόμπους, προπέλες, κοχύλια, φωτιστικά-καράβια κι ένα wall of fame διάστικτο από κάθε λογής επαινετικά γευσι-δημοσιεύματα. Σε αυτό το ουζερί-κουτούκι, που φοράει ανσάμπλ άλλης εποχής, θα βρεις φρέσκο ψάρι από την Κύμη και τον Κορινθιακό και χειροποίητους, πολλές φορές απρόσμενους μεζέδες. Tο Ουζερί του Λάκη ξεκίνησε τον προηγούμενο αιώνα, στα 1984 και με την στήριξη των φίλων – πελατών σκοπεύουμε να είμαστε κοντά σας για πολλά χρόνια ακόμη. Εδώ παντρεύονται τα υλικά στην κουζίνα της, με κρασί το οποίο σβήνει τα φαγητά και για τα μυστικά του αέρινου τηγανίσματος. Μα πάνω από όλα το συγκεκριμένο ουζερί διαθέτει μία πολύ μεγάλη γκάμα από ψαρικά, θαλασσινά, ντόπια ποτά, χύμα και εμφιαλωμένα σε βαθμό που μπορεί να αποζημιώσει τον πιο απαιτητικό καλοφαγά ή τον πιο σκληροπυρηνικό ψαροφάγο. 

 

Κονσερβοκούτι

 

 

3282794_rjurygkuftlwduf1-nlq0mdkhrr9gfh899lmhr66y2a.jpg

 

 

Είναι ένα συνεργατικό/συνεταιριστικό εστιατόριο στην Ιπποκράτους στη Νεάπολη Εξαρχείων. Όλα άρχισαν όταν τέσσερις φίλοι ο Γιάννης, ο Τάκης, ο Χάρης και ο Κυριάκος, αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και ιδέες και να ανοίξουν το πρώτο συνεταιριστικό μεζεδοπωλείο – εστιατόριο που πέραν της προσφοράς εξαιρετικού φαγητού σε τιμές προσαρμοσμένες στους καιρούς μας, αναλαμβάνουν παράλληλα και δράσεις αλληλεγγύης βοηθώντας με κάθε τρόπο οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν σημαντικά θέματα επιβίωσης.

Γι’ αυτό λοιπόν οι τιμές είναι χαμηλές και ανταποκρίνονται στους καιρούς. Μαγειρεύουν και σερβίρουν αλληλεγγύη και έμπνευση και με λιγότερα από 10 ευρώ κατ’ άτομο μπορεί σαν φας και να πιεις εξαιρετικά. Το μενού αλλάζει καθημερινά και αναλόγως τη διάθεση των ιδιοκτητών και των φίλων! Παρείστικο, όμορφο, οικονομικό και με ποιοτικές γεύσεις! Συνταγή επιτυχίας με άλλα λόγια!