Home BLOGS Θα σβήσουν τα φώτα της οδού Πιττάκη;

Θα σβήσουν τα φώτα της οδού Πιττάκη;

0
515

Μια οδός γεμάτη αποθήκες, μικροεπιχειρήσεις και μικρά κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία ως επί το πλείστον, η Πιττάκη είναι το πέρασμα από την Ερμού στην καρδιά του Ψυρρή, σε μια συνοικία καθαρόαιμα αθηναϊκή, ιστορική.

 

Από το 2012 λοιπόν στην Πιττάκη προσγειώθηκε η ιδέα της “Συν-Οικίας Πιττάκη” από τις ομάδες “Imagine the City” και “Beforelight”. Η «Συν-οικία» λοιπόν δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα συμμετοχικό έργο μεταμόρφωσης ενός «απόμακρου» αστικού χώρου σε οικεία περιοχή.

 

Αλλά, απ’ότι φαίνεται όλα κάνουν τον κύκλο τους μαζί και αυτό, καθώς Ποιος και πώς θα διαμορφώσει την αισθητική και θα ορίσει τη χωροθέτηση αντίστοιχων μελλοντικών αστικών παρεμβάσεων;

Με τον καιρό η οδός Πιττάκη έγινε τοπόσημο στου Ψυρρή, ενώ δημιουργήθηκε μία φωτιστική εγκατάσταση από πολλά πολλά μικρά και μεγάλα φωτιστικά.

 

1383340_by_beforelight.jpg

 

 

Πώς εξασφαλίζεται χρηματοδότηση για την υλοποίηση, τη συντήρηση, την ασφάλιση και την απεγκατάσταση τους;

 

Πώς διασφαλίζεται η ανάδειξη και ο σεβασμός του δημόσιου χώρου σε βάθος χρόνου;

Με ποιο τρόπο οι δημοτικές αρχές οφείλουν να διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες “από τα κάτω” και να ενσωματώνουν δημιουργικές λύσεις που βελτιώνουν την εικόνα και την εμπειρία μίας πόλης;

 

Πάρε μέρος στην Ανοιχτή Συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 ώρα 19:00 – 21:00 επί της οδού Πιττάκη στου Ψυρρή, σε συνεργασία με το Impact Hub Athens.

 

 

dd137e6ffc6b726085d7eb5b60ae1836.jpg

 

Η συζήτηση θα εστιάσει στην αξιολόγηση του αντίκτυπου του έργου Συν-Οικία Πιττάκη μέσα από τις οπτικές διαφορετικών ανθρώπων και φορέων: κατοίκων της γειτονιάς, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών του κέντρου της Αθήνας, ομάδων ενεργών πολιτών. Διαφορετικοί άνθρωποι που συμμετείχαν στο έργο ή επηρεάστηκαν από αυτό, καλούνται να μοιραστούν ιστορίες αλλαγής που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη φωτιστική εγκατάσταση, και να προτείνουν λύσεις για την ενίσχυση και βιωσιμότητα αντίστοιχων συνεργατικών αστικών παρεμβάσεων.

 

 

 

Για τον επόμενο μήνα, όσοι αγάπησαν τη Συν-Οικία Πιττάκη καλούνται να αναρτήσουν τη δική τους φωτογραφική ανάμνηση χρησιμοποιώντας το hashtag #pittaki και να μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα το δικό τους αποχαιρετιστήριο μήνυμα για το αγαπημένο στενό του Ψυρρή.