Home NEWS ENIGMA 2 – Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Κωστή Γεωργίου

ENIGMA 2 – Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Κωστή Γεωργίου

0
2059

ENIGMA 2

από τον ΚΩΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια της

αναδρομικής έκθεσης του Κωστή Γεωργίου

στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ζωής του τόπου, διακεκριμένους τεχνοκριτικούς και εκπροσώπους του Τύπου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τα εγκαίνια της μεγαλειώδους έκθεσης του Κωστή Γεωργίου Enigma 2. Ήδη, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης εκατοντάδες επισκέπτες σπεύδουν να απολαύσουν παλαιότερα και νέα έργα του καλλιτέχνη, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από την ατομική του έκθεση γλυπτικής που είχε πραγματοποιηθεί στο μουσείο Μπενάκη το 2014, με μία ιστορική, αναδρομική έκθεση που απαρτίζεται από περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής, μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, καθώς και 60 γλυπτά.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τον Κωστή Γεωργίου και σημειώνοντας ότι «η έκθεση αυτή με πάνω από 400 γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το σημαντικό έργο του Κωστή Γεωργίου.».

Χαιρετισμό απήυθυναν η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζέττα Μακρή, η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη και ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης.

Για το έργο του ζωγράφου μίλησαν ο κύριος Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και ο κύριος Αντώνης Μπουλούτζας,  Μυθιστοριογράφος, Ιδρυτής και Εκδότης των περιοδικών «Εικαστικά» και  ARTI».

Ο κύριος Μαυρωτάς επεσήμανε στην ομιλία του: «Ο αισθαντικός και τολμηρός Γεωργίου, με το χάρισμα της επιμονής και υπομονής, της εργατικότητας και της μεθοδικότητας, αποκαλύπτει στην τωρινή του έκθεση «Enigma 2» τον οραματικό του κόσμο, μέσα από 400 περίπου έργα μνημειακών, αλλά και μικρότερων διαστάσεων, μιας πενηντάχρονης διαδρομής, η οποία δεν  φανερώνει μόνον την κοινωνική σημασία της τέχνης του, αλλά και την συμβολή της στις αλληλεπιδράσεις ζωής και τέχνης. Ο Γεωργίου, με εμβρίθεια και διαύγεια, συνεχώς επεκτείνεται στους ορίζοντες της ζωγραφικής και της γλυπτικής, με μύχια υπαρξιακή ένταση για να προσεγγίσει τις δικές του αλήθειες, αφού το σκοτάδι ποτέ δεν τον φοβίζει και στον κόσμο του ο «Άγγελος» συναντά τον «Ταύρο» και ο «Ταύρος» τον «Άγγελο…».

Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν ήταν και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρης Εφραίμογλου, ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με τη σύζυγο του Ντίνα, ο Σπύρος Παπαγιαννάκης,  η Ασπασία Λεβέντη, η Ευγενία Μανωλίδου, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο Δημήτρης Γιώτης, ο Χρήστος Παλλαντζάς, ο Δημοσθένης Δαββέτας, ο Άρης Πορτοσάλτε, η Έλενα Βρεττού, η Έμυ Λιβανίου, η Άννα Δρούζα, ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός, η Γιώτα Τριγώνη, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής, επιχειρηματικής, κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Στο πλευρό του καλλιτέχνη στάθηκε η οικογένεια του, η σύζυγος του Φλώρα και τα δύο παιδιά του Κορίνα και Κρίτωνας Γεωργίου.

Ο Κωστής Γεωργίου είναι ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων, είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall, Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Greek riviera -Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κ.λ.π. Έργα του, επίσης, βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ). Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν δημοπρατηθεί από τους Οίκους Δημοπρασίας SOTHEBY’S, BONHAM’S & CHRISTIE’S στο Λονδίνο.

Το κεντρικό κριτικό σημείωμα του λευκώματος υπογράφει ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea (Salzburg).

 

 

Το λέυκωμα της έκθεσης υπογράφουν:

  • Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κα Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
  • Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος
  • Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου
  • Η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου
  • Η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα
  • Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου
  • και ο Κωστής Γεωργίου

Σε ειδικό χώρο της έκθεσης προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Κωστή Γεωργίου τα τελευταία 35 χρόνια.

Μεγάλος χορηγός της έκθεσης ENIGMA και ENIGMA 2 είναι η MAPEI HELLAS.

Επίσης, χορηγοί είναι το ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και χορηγός επικοινωνίας ο REAL FM.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια έκθεσης: Έως 22 Σεπτεμβρίου 2022

Με είσοδο ελεύθερη για το κοινό

Ωράριο λειτουργίας:

  • Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 09:00 – 13:00
  • Τετάρτη, Παρασκευή 09:00 – 20:00,
  • Σάββατο 11:00-16:00 & Κυριακή 10:00-18:00

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0000

Follow us on Facebook and Instagram: