HomeNEWSΜήπως τα αγαπημένα σας emojis δεν σημαίνουν αυτό που νομίζατε;

Μήπως τα αγαπημένα σας emojis δεν σημαίνουν αυτό που νομίζατε;

Όλοι όσοι ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα γνωρίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά κίτρινα εικονίδια- φατσούλες τις οποίες χρησιμοποιούμε αντί κάποιας λέξης ή φράσης ή και συμπληρωματικά με αυτή. Πρόκειται για τα λεγόμενα emoji, που στα ιαπωνικά σημαίνει «χαρακτήρας συναισθήματος».

Τα εν λόγω εικονίδια που κατακλύζουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, δεν λείπουν από τα παραδοσιακά μηνύματα SMS στα κινητά μας τηλέφωνα, αφού από εκεί πρωτοεμφανίστηκαν άλλωστε. 

Τα emoji μπήκαν στη ζωή μας το 2011 όταν η Apple παρείχε ένα σχετικό ενσωματωμένο πληκτρολόγιο στο λειτουργικό της, το iOS 5 για τα iPhone, αν και το πρώτο emoji δημιουργήθηκε από τον Shigetaka Kurita το 1998 -1999.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον τα εν λόγω emoticons, προκειμένου να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Μπορεί κοιτώντας τα να μας φαίνονται γελοία, αλλά η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν να εκφραστούν πληκτρολογώντας ψηφιακά σύμβολα και όχι πλήρεις προτάσεις. 

Ο ψηφιακός μας λόγος έχει αρχίσει να περιλαμβάνει πολύ λιγότερες προτάσεις και πολύ περισσότερα σύμβολα, ενώ εντύπωση προκαλεί και μια πρόσφατη αναβάθμιση της Unicode, η οποία στα πλαίσια καμπάνιας εναντίον του φυλετικού ρατσισμού, προσέφερε ακόμα και τη δυνατότητα ο χρήστες να μπορούν διαλέξουν ακόμα και το χρώμα της επιδερμίδας του emoji. Μάλιστα, υπάρχει μέχρι και ανάλογο πληκτρολόγιο, ονόματι Emojimo, το οποίο μετατρέπει άμεσα μια πρόταση σε ψηφιακά σύμβολα!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα emoji είναι ένας τρόπος να «μαλακώσουν» τη κουβέντα. Ο κόσμος χρησιμοποιεί τα εικονίδια γιατί νιώθει πως προσδίδουν έναν πιο ελαφρύ-χαλαρό τόνο στη συζήτηση με τον άλλο. Στην ουσία δεν υπάρχουν αρνητικά  ή βίαια emoji. Ακόμα και η θυμωμένη φάτσα είναι γελοία, έχει μια δόση πλάκας, όσο και το χέρι με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο.  

Γενικά, μέσω των emoji θέλουμε να δείξουμε στον συνομιλητή μας, που κοιτάει μια ψυχρή οθόνη, το πώς νιώθουμε. Είμαστε χαρούμενοι; Κάνουμε πλάκα; Είμαστε μπερδεμένοι, αγχωμένοι; Μας λείπει; Και παρά το γεγονός ότι το πιο δημοφιλές emoji  είναι η χαμογελαστή κίτρινη φατσούλα, μέσω των emoji δεν θέλουμε προφανώς να δείξουμε μόνο τη χαρά μας αλλά και άλλα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν.

Έχουμε βρει ένα νέο τρόπο να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, χρησιμοποιούμε ένα νέο λεξιλόγιο για να εκφραστούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς ο γραπτός λόγος μπορεί συχνά να παρερμηνευτεί, ειδικά στην περίπτωση που δεν ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο συνομιλητής μας. Αυτός ο νέος τρόπος δεν θα αντικαταστήσει τον παλιό, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να τον εξελίξουμε. Αντί να «διαβάζουμε» το πρόσωπο του άλλου, εφόσον είναι μακριά μας, αποκρυπτογραφούμε αυτά τα ψηφιακά εικονίδια. Είναι απλά, είναι αστεία, αλλά προς το παρόν μας βολεύουν. Στέλνουμε φιλιά, χαμογελάμε με φατσούλες που έχουν καρδιές στα μάτια, κλαίμε από τα γέλια, λέμε σ’ αγαπώ με διάφορα εικονίδια και δημιουργούμε τους δικούς μας προσωπικούς κώδικες επικοινωνίας.

Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη χρήση των emojis, καθώς συχνά προκαλείται μια μικρή σύγχυση όσον αφορά το νόημα που θέλουμε να περάσουμε στο συνομιλητή μας. Διότι μπορεί στο δικό μας το μυαλό μια συγκεκριμένη φάτσα να έχει θετικό ή παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, ο συνομιλητής μας όμως μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά και να παρεξηγηθεί.  

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά από τα δημοφιλέστερα emojis που χρησιμοποιούνται σήμερα και η πραγματική τους σημασία, όπως αυτή περιγράφεται από τους δημιουργούς τους: 

Αν νομίζατε πως το συγκεκριμένο εικονίδιο δείχνει ένα πρόσωπο που κλαίει πλανάστε πλάνην οικτρά. Η επίσημη περιγραφή του συγκεκριμένου emoji είναι ένα πρόσωπο που νυστάζει! 

emoji sleepy face© Παρέχεται από: sofokleousin.gr emoji sleepy face

Θυμάστε την πλέον κλασική φάτσα με τη γλώσσα έξω που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν αστειευόμαστε; Είναι η φάτσα που δείχνει ότι μόλις δοκιμάσαμε κάτι νόστιμο. 

Emoji-Tongue© Παρέχεται από: sofokleousin.gr Emoji-Tongue

Πιστεύατε ότι αυτή είναι μια φατσούλα που μαρτυρά έκπληξη; Κι όμως, είναι η έκφραση που δηλώνει ότι δεν έχουμε κάτι να πούμε, ή έχουμε μείνει άφωνοι. 

emoji hushed-face© Παρέχεται από: sofokleousin.gr emoji hushed-face

Η παρακάτω εικόνα που δείχνει ένα τρομαγμένο πρόσωπο, ουσιαστικά είναι μια εικόνα που απεικονίζει τον Macaulay Culkin στην ταινία «Μόνος στο σπίτι». 

emoji home alone© Παρέχεται από: sofokleousin.gr emoji home alone

Η πιο συνηθισμένη χαμογελαστή φατσούλα, ουσιαστικά φανερώνει ανακούφιση. 

emoji smiley face© Παρέχεται από: sofokleousin.gr emoji smiley face

Αν είστε θυμωμένος με κάποιον και θέλετε να το εκφράσετε και μέσω emoji, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε αυτό το εικονίδιο, διότι αυτό είναι ένα πρόσωπο με αποτυπωμένη την όψη του θριάμβου. 

emoji triumph face© Παρέχεται από: sofokleousin.gr emoji triumph face

Ούτε αυτή την εικόνα να χρησιμοποιήσετε αν έχετε νεύρα, γιατί αυτή η εικόνα σύμφωνα με την επίσημη ονομασία της δείχνει ότι είστε μουτρωμένος και στενοχωρημένος με κάτι.

 

emoji-angry-face

Πηγή: sofokleousin.gr

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...