HomeNEWSΤο MoMa, η αρχιτεκτονική της Γιουγκοσλαβίας και μία έκθεση- μανιφέστο!

Το MoMa, η αρχιτεκτονική της Γιουγκοσλαβίας και μία έκθεση- μανιφέστο!

Το MoMa εξερευνά τον αρχιτεκτονικό κόσμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την έκθεση, “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” .

 

Ανάμεσα στην καπιταλιστική Δύση και την σοσιαλιστική Ανατολή, οι αρχιτέκτονες της Γιουγκοσλαβίας ανταποκρίθηκαν σε αντιφατικές απαιτήσεις και επιρροές, αναπτύσσοντας μια μεταπολεμική αρχιτεκτονική τόσο ευθυγραμμισμένη όσο και διαφορετική από τις προσεγγίσεις σχεδιασμού που παρατηρούνται αλλού στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Η αρχιτεκτονική που προέκυψε – από τους ουρανοξύστες του Διεθνούς Στυλ στους «κοινωνικούς συμπυκνωτές» του μπρουταλισμού – είναι μια εκδήλωση, μια διαμαρτυρία της ριζοσπαστικής ποικιλομορφίας, υβριδισμού και ιδεαλισμού που χαρακτήριζε το ίδιο το γιουγκοσλαβικό κράτος.

 

Η έκθεση, “Προς ουτοπία από μπετό: η αρχιτεκτονική στη Γιουγκοσλαβία, το 1948-1980” εισάγει για πρώτη φορά το εξαιρετικό έργο των κορυφαίων αρχιτεκτόνων της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας σε ένα διεθνές κοινό, επισημαίνοντας ένα σημαντικό, μέχρι τώρα, λιγότερο ερευνημένο, σώμα μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, του οποίου οι επιρροές επιζούν μέχρι και σήμερα.

 

Η έκθεση εξερευνά θέματα μεγάλης κλίμακας που αφορούν την αστικοποίηση, την τεχνολογία στην καθημερινή ζωή, τον καταναλωτισμό, τα μνημεία, καθώς και αναμνηστικά της παγκόσμιας εμβέλειας της γιουγκοσλαβικής αρχιτεκτονικής. Περιλαμβάνει πάνω από 400 σχέδια, μοντέλα, φωτογραφίες και ρολά ταινιών από μια σειρά δημοτικών αρχείων, οικογενειακές συλλογές και μουσεία σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων όπως οι Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Τον Edvard Ravnikar, τον Vjenceslav Richter και τη Milica Šterić.

 

Από το γλυπτό εσωτερικό του White Mosque -Λευκού Τζαμιού στην αγροτική Βοσνία μέχρι την αναδημιουργία μετά από σεισμό της πόλης των Σκοπίων, με βάση το μεταβολιστικό σχέδιο του Kenzo Tange, στη νέα πόλη του Νέου Βελιγραδίου, με τις εκφραστικές πολυκατοικίες και τα αστικά κτίρια, η έκθεση εξετάζει το μοναδικό φάσμα μορφών και τρόπων παραγωγής στην γιουγκοσλαβική αρχιτεκτονική και τον ξεχωριστό αλλά πολύπλευρο χαρακτήρα της.

 

 

hoteladriaticii_exterior78.jpg

 

 

monument_uprising_people_kordun_banija.jpg

 

702-2030.jpg

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...