Home NEWS Ο Γκουστάβ Κλιμτ σε 120 γιγαντιαίες προβολές στο Παρίσι!

Ο Γκουστάβ Κλιμτ σε 120 γιγαντιαίες προβολές στο Παρίσι!

0
585

Φίλοι της τέχνης και ιδιαίτερα της βιεννέζικης μπορούν να επισκεφθούν το Παλάτι Τέχνης της Culturespaces στο Παρίσι. Θα είναι σε θέση να περιδιαβούν ανάμεσα σε 120 γιγαντιαίες προβολές έργων του Γκούσταβ Κλιμτ και άλλων Βιεννέζων καλλιτεχνών, να σταθούν περιδεείς κάτω από το περίφημο φιλί του πρώτου που «στάζει» χρυσό.

 

Η έκθεση «Atelier des Lumires (Εργαστήριο Φώτων)» φιλοξενείται μέσα σε ένα πρώην χυτήριο, στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Μιλώντας για τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα φωτός – αυτή είναι η συνολική επιφάνεια των 120 προβολών – ο πρόεδρος της Culturespaces, Μπρουνό Μονιέ εξηγεί πώς συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον. «Η ψηφιακή τεχνολογία είναι τόσο σημαντική στις εκθέσεις τέχνης, τον 21ο αιώνα. Χρησιμοποιούμενη για δημιουργικούς σκοπούς, έχει καταστεί πολύ ισχυρός φορέας διάδοσης (της τέχνης) και είναι σε θέσει να δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ εποχών, προσθέτει δυναμισμό σε καλλιτεχνικές πρακτικές, ενισχύει συναισθήματα και φτάνει να αγγίξει το μεγαλύτερο δυνατό κοινό» τονίζει.

 

 

culturespaces-atelier-des-lumieres-02.jpg

 

Ο Κλιμτ έγινε αρχικά γνωστός μέσα από τα διακοσμητικά έργα που φιλοτέχνησε μαζί με τον αδελφό του, Ερνστ Κλιμτ, και τον Φραντς Ματς. Τα πρώιμα έργα του υπήρξαν περισσότερο συμβατικά, ακολουθώντας τα καθιερωμένα αισθητικά πρότυπα της εποχής και με έντονες επιρροές από το έργο του ακαδημαϊκού Χάνς Μάρκατ (1840-1884), ηγετικής φυσιογνωμίας του βιεννέζικου ιστορικισμού.

 

Οι τρεις νέοι καλλιτέχνες ανέλαβαν μάλιστα την ολοκλήρωση του έργου του Μάκαρτ για τη διακόσμηση του κλιμακοστάσιου του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, μετά τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου. Ο Κλιμτ επηρεάστηκε λιγότερο από τα ροκοκό στοιχεία της τεχνοτροπίας του Μάκαρτ και περισσότερο από τον πλούσιο διάκοσμο των πινάκων του, χαρακτηριστικό που συναντάται επίσης σε αρκετά έργα του ίδιου, όπου το φόντο διακοσμείται με πολυάριθμα σχήματα και λεπτομέρειες, συχνά με φύλλα χρυσού και αργυρού.

 

Ήδη στα έργα που φιλοτέχνησε για το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, διαφαίνεται η διάθεση του Κλιμτ να υπερβεί τα όρια του ακαδημαϊσμού, γεγονός που έγινε περισσότερο έκδηλο αργότερα, με την συμμετοχή του στην Απόσχιση της Βιέννης.

 

 

culturespaces-atelier-des-lumieres-05.jpg

 

 

 

culturespaces-atelier-des-lumieres-09.jpg

 

 

 

culturespaces-atelier-des-lumieres-012.jpg

 

Ο Γκούσταφ Κλιμτ γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1862 και ήταν Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Art Nouveau. Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.