HomeNEWSΣαν σήμερα "γεννήθηκε" ο ήρωας-κόμικ Γκαστόν Λαγκάφ

Σαν σήμερα “γεννήθηκε” ο ήρωας-κόμικ Γκαστόν Λαγκάφ

Ο Γκαστόν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1957 στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό κόμιξ Spirou. O Γκαστόν Λαγκάφ (Gaston Lagaffe), όπως είναι το ονοματεπώνυμο του, είναι ένας χάρτινος ήρωας, που γεννήθηκε από το πενάκι του Βέλγου κομίστα Αντρέ Φρανκέν (1924-1997). νεαρός υπάλληλος γραφείου, ολίγον τεμπελάκος και αρκετά γκαφατζής, εξ ου και το επίθετό του (La Gaffe = η γκάφα στα γαλλικά). 

 

O Γκαστόν είναι αρκετά δημοφιλής στις γαλλόφωνες χώρες, ιδίως στο Βέλγιο και τη Γαλλία, αλλά σχεδόν άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο. 

 

O Γκαστόν είναι αρκετά δημοφιλής στις γαλλόφωνες χώρες, ιδίως στο Βέλγιο και τη Γαλλία, αλλά σχεδόν άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο. Το 1981 ο γαλλοτυνήσιος σκηνοθέτης Πολ Μπουζενά γύρισε την ταινία Fais gaffe à lagaffe με ήρωα τον Γκαστόν (τον υποδύθηκε ο Ροζέ Μερμόν), η οποία όμως σημείωσε παταγώδη αποτυχία.

 

 

gastonlagaffe.jpg

 

 

Εκτός από τον Gaston Lagaffe, ο André Franquin (3 Ιανουάριου 1924 – 5 Ιανουαρίου 1997), ήταν δημιουργός του Μarsupilami και κυρίως του Spirou and Fantasio στο οποίο δούλεψε από το 1947 μέχρι το 1969, που από πολλούς θεωρείται η «χρυσή» του περίοδος.

 

Το Marsupilami, ένας πλασματικός πίθηκος με πολύ μεγάλη ουρά, έγινε μέρος της βελγικής και της γαλλικής λαϊκής κουλτούρας, και γέννησε νέα κινούμενα σχέδια, εμπορεύματα και από το 1989, μια δική του σειρά κόμικ. Ο γεννημένος στο Etterberg, σκιτσογράφος, αν και από μικρός έδειξε την κλίση του στην τέχνη, ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα στο σχέδιο το 1943. Μετά από έναν χρόνο έπιασε δουλειά στην CBA, μια μικρή εκδοτική εταιρία κόμικ στις Βρυξέλλες. Η καριέρα του ξεκίνησε σχεδιάζοντας εξώφυλλα και σκίτσα για το εβδομαδιαίο πολιτιστικό περιοδικό, “Le Moustique“.

Διαβαστε επισης

loading...