Ναι, οκ, είχαμε πολλά θανατικά, διάσημων, άσημων, πολιτικές εξελίξεις καλές, κακές… αλλά για εμάς αυτή η χρονιά δεν μπορεί να είναι στην πρώτη θέση ως η χειρότερη όλων των εποχών.
Ο καθένας βιώνει διαφορετικά το χειρότερο… Για παράδειγμα, για εμάς το 2010 ήταν μία μαύρη χρονιά όταν υπογράφτηκε στην ταφόπλακα της οικονομίας μας το πρώτο μνημόνιο. Η ακόμα χειρότερα, την διετία 1941-1942 ο λιμός επί κατοχής κόστισε την ζωή για 45,000 άτομα μόνο στην Αθήνα, όχι στην Ελλάδα. Για τους Αμερικάνους χειρότερη θα μπορούσε να είναι το 2001 με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Για να μην μιλήσουμε για άλλου είδους γενοκτονίες…
Η μόνη χρονιά που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αποτελεί το μελανό σημείο της ιστορίας, της Ευρώπης τουλάχιστον, που δεν αφάνισε μερικούς αλλά εκατομμύρια, είναι το 1347. Ένα έτος που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα, και καλό είναι να μην ξαναδεί γιατί μιλάμε για θύματα χωρίς διακρίσεις, παντού.
Και αυτό διότι εκείνο το έτος σε πολλά λιμάνια κατέφθασαν από την Ανατολή γενοβέζικα εμπορικά πλοία τα οποία πέρα από εμπορεύματα μετέφεραν στην Ευρώπη και την πιο φονική ασθένεια όλων των εποχών, την πανώλη. Η πανώλη χαρακτηρίστηκε και ως Μαύρος Θάνατος, ένα προσωνύμιο που δικαιώθηκε πλήρως με βάση τα αποτελέσματά της, καθώς οι περισσότεροι ιστορικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ή -για να το πούμε αλλιώς- σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης αφανίστηκε.
Το 1/3! Μπορείτε να φανταστείτε το νούμερο. Για αυτό λοιπόν όχι.. το 2016 μπορεί να διεκδικεί θέση στο top 10 των χειρότερων ετών, αλλά όχι την κορυφή για εμάς…
Τελικά πόσο «κότα» είναι ο Trump;
Ποια ήταν και είναι προφανώς η πιο πολύτιμη χριστουγεννιάτικη κάρτα που έχει πoυληθεί ποτέ;