HomeBLOGSΗ μηχανή του χρόνου: 15 σημεία της Αθήνας τότε και σήμερα

Η μηχανή του χρόνου: 15 σημεία της Αθήνας τότε και σήμερα

Η Αθήνα του χτες, μέσα από τα μάτια του συγγραφέα, ερευνητή και πάνω απ΄ όλα, λάτρη του ανεξήγητου και του μυστηρίου Θανάση Βέμπου.

 

Έχει εκδοθεί 19 βιβλία, τέσσερα από τα οποία είναι sci- fi θεματολογίας, ενώ έχει μεταφράσει περισσότερα από 60 βιβλία, κι έχει γράψει χιλιάδες άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, τα παράξενα φαινόμενα, την έρευνα του παραφυσικού, την ανθρωπολογία-εθνολογία-λαογραφία, κ.α.

Όπως αποκαλύπτει o ίδιος σε συνέντευξη που φιλοξενεί η Lifo:  “Από μικρός εμφάνισα μια περίεργη τάση να ασχολούμαι και να καταπιάνομαι με διάφορα “φευγάτα” θέματα. Από την επιστημονική φαντασία, μέχρι τα παραφυσικά φαινόμενα και ακόμα παραπέρα. Ταυτόχρονα, με γοήτευαν οι ορίζοντες του χώρου και του χρόνου, οι μακρινές χώρες, οι μακρινές εποχές (σε παρελθόν και μέλλον), οι άλλοι κόσμοι γενικότερα. Μεγαλώνοντας αυτή η περίεργη τάση έγινε ανίατη πάθηση.” 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την LIFO

Υπό μία έννοια το πρότζεκτ είναι 'συνέχεια' του βιβλίου μου "Το Πνεύμα του Χρόνου",  μια τοιχογραφία της ιστορίας του Παραφυσικού, όπως αυτό προσλαμβανόταν από την ελληνική κοινωνία από το 1830 έως το 1990... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Επί χρόνια συγκέντρωνε παλιές φωτογραφίες της Αθήνας κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις 15 κορυφαίες εξ αυτών. 

Δείτε παρακάτω: 

 

Ιωάννου Δροσοπούλου 119 & Καλλιφρονά

Όταν το νεοκλασικό αυτό χτιζόταν, κάπου στη δεκαετία του 1920.

Φωκίωνος Νέγρη

Η μαυρόασπρη φωτογραφία είναι οπωσδήποτε πριν το 1960. Το νο 21 εξακολουθεί να παραμένει ακατεδάφιστο

Φωκίωνος Νέγρη & Θήρας 

Η περίφημη πολυκατοικία Τόμπρου (έργο Μιχ,. Κανάκη) στη συμβολή Θήρας και Φωκίωνος Νέγρη.

Φωκίωνος Νέγρη & Σκύρου 

Στιγμιότυπο από την ταινία "Ο Τυχεράκιας" (επίσης γνωστή με τον τίτλο "Θύμιος, Σουβλάκια και ΠΡΟ-ΠΟ") του Ερρίκου Θαλασσινού με τον Κώστα Χατζηχρήστο να πλησιάζει.

Κυψέλης & Ύδρας

Image

Φωκίωνος Νέγρη & Θήρας 

Η γωνία της πολυκατοικίας Τόμπρου στη συμβολή Φωκίωνος Νέγρη και Θήρας. Στιγμιότυπο από οδομαχίες το Δεκέμβριο του 1944

Φωκίωνος Νέγρη & Ιω. Δροσοπούλου

Το πλάνο στην πρώτη φωτο είναι από την ταινία "Η Ωραία των Αθηνών" του Νίκου Τσιφόρου. Διακρίνεται ο Μίμης Φωτόπουλος (με το καπέλο) που σε λίγο θα πέσει πάνω στη Γκέλυ Μαυροπούλου (η κυρία με την τσάντα πιο δεξιά)..

Ιω. Δροσοπούλου & Άνδρου

Image

Σύρου 23

Image

Ιω. Δροσοπούλου 

". Η αφεντιά μου στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου, μεταξύ Τενέδου και Μηθύμνης, την άνοιξη του 1969. "

Πατησίων & Τενέδου 

"Στιγμιότυπο από παλιά ταινία Super 8. Με τον πατέρα μου, στη συμβολή Πατησίων και Τενέδου, τα Χριστούγεννα του 1964, πριν την διαπλάτυνση της λεωφόρου"

Κυψέλης (αρχή) 

Ενα τράμ και ένα τρόλλεϋ στρίβουν για να εισέλθουν στην οδό Κυψέλης. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία πρέπει να είναι πριν το 1954, οπότε η γραμμή ξηλώθηκε

Σύρου 23

Image

Διαβαστε επισης

loading...