HomeBLOGSΗ παρέα των αστεριών: To video που κάνει το γύρo του κόσμου...

Η παρέα των αστεριών: To video που κάνει το γύρo του κόσμου και προβλήθηκε και στο CNN

Μέσα σε πέντε λεπτά περνούν 60.000 φωτογραφίες από μαγικά νυχτερινά τοπία της Κέρκυρας του Βασίλη Μεταλληνού που συναντούν τις μουσικές εμπνεύσεις του Γιάννη Μηλιάδη, σε ένα ταξίδι απ’το Παλαιό Φρούριο και τις ομορφιές της Κέρκυρας ως την Πανσέληνο και τα Άστρα!

 

Ανεπανάληπτες φωτογραφικές λήψεις μέσα από τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας αλλά και μέσα  από την οπτική ματιά του αστροφωτογράφου. Στο βίντεο παρουσιάζεται μια διαφορετική ματιά της Κέρκυρας αλλά και της Ελλάδας, αυτής του νυχτερινού ουρανού και της μαγείας του έναστρου ουρανού. Της μαγείας  του σύμπαντος που μας περιβάλει και που τόσες χιλιάδες χρόνια μας συντροφεύει, μας πλοηγεί και μας ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς, όπου δυστυχώς τα φώτα της πόλης μας έχουν απομακρύνει.

 

Τα άστρα του νυχτερινού ουρανού είναι η κοσμική μας γειτονιά, σχετικά κοντινά άστρα που κινούμαστε όλοι μαζί γύρω από κέντρο του γαλαξίας μας γνωστός και ως Milkyway, εμείς είμαστε σε μια μικρή σχετικά κεντρική σπείρα αυτή του Ωρίωνα. Κοιτάζοντας ψηλά, θαυμάζοντας και κατανοώντας τα μεγέθη, τις αποστάσεις αλλά και την «αγριότητα»  της κοσμικής αυτής γειτονιάς κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι το διαστημόπλοιο Γη, ο πλανήτης μας και πόσο πολύ θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε.

 

Αυτά τα λόγια περιγράφουν ακριβώς το βιντεο A Company Of Stars που έχει πάνω από 160.000 views στο Υoutube και προβλήθηκε και στο CNN. Απ’ότι φάνηκε η προβολή στο CNN δεν ήταν δύσκολη υπόθεση, αφού αρκούσε μόνο ένα mail με το υλικό, στον σταθμό. Ο μουσικός Γιάννης Μηλιάδης είπε πως το έστειλαν αλλά δεν περίμεναν απάντηση. Τελικά η απάντηση ήρθε γρήγορα, τους ζητήθηκε και συνέντευξη και η προβολή στο CNN βοήθησε στην αύξηση των views του βιντεο στο Youtube. Μετά την προβολή στο CNN και τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν την “Παρέα των αστεριών”. 

 

Στα πλάνα με τα αστρικά ίχνη , μπορείτε να παρατηρήσετε την κίνηση που κάνουν τα αστέρια, όπου ουσιαστικά είναι η Γη αυτή που κινείται γύρω από τον εαυτό της με ταχύτητα 1.674,4 χλμ./ώρα. Για την ακρίβεια η περίοδος περιστροφής της γης γύρω από τον άξονα της είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4,09 δευτερόλεπτα και ονομάζεται αστρική ημέρα. Έτσι παρατηρώντας από την Γη τα ουράνια σώματα, η κύρια φαινόμενη κίνησή τους είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά με μία ταχύτητα 15°/ώρα = 15’/λεπτό ή για παράδειγμα μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο ανά δύο λεπτά. Εάν σε κάποια πλάνα βλέπετε την Σελήνη ή τον Ήλιο πιο μεγάλα, ενώ σε κάποια άλλα πλάνα πιο μικρά αυτό έχει να κάνει με την μεγέθυνση του τηλεσκοπίου ή του φακού. Στα πλάνα όπου η Σελήνη φαίνεται τεράστια , η απόσταση από το επίγειο στόχο είναι πολύ μεγάλη ~8+χλμ , ενώ οι φωτογραφίες είναι μέσα από το τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1000 mm. Όταν βλέπετε την Σελήνη να ανατέλλει πίσω από το Παλαιό Φρούριο , ενώ τα βουνά στο βάθος από πλάνο σε πλάνο αλλάζουν , είναι γιατί η Σελήνη κινείται πάνω στην εκλειπτική ±5°

 

O δημιουργός του υπέροχου αυτού υλικού είπε λίγα λόγια στο athenstimeout.gr για τη δουλειά του και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλεψε για να γίνει αυτό το αποτέλεσμα:

 

“Ασχολούμαι εντατικά με την αστρονομία τα τελευταία 12 χρόνια περίπου, ενώ αστροφωτογραφικά τα τελευταία 8 χρόνια, το βίντεο γυρίστηκε σε ένα διάστημα περίπου 5 ετών, σίγουρα θα μπορούσε και γρηγορότερα αλλά το δύσκολο είναι να πετύχεις πολλές ανατολές Σελήνης πίσω από κάποιον συγκεκριμένο στόχο, ειδικά όταν πρόκειται για πλάνα με Τηλεσκόπιο, εκεί τα λάθη δεν δικαιολογούνται, θα πρέπει να γίνει τριγωνομετρία και να είναι όλα υπολογισμένα αφού για λίγα μέτρα  λάθος δεν πετυχαίνεις  τον στόχο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αποστάσεις από τον στόχο έως και 8χλμ μακριά.

 

Κατά τ΄άλλα οι δυσκολίες ήταν πολλές, από σκαρφάλωμα σε βράχια και δέντρα μέχρι 8ώρα στο χείλος του γκρεμού στους -7°c! 

Φυσικά όταν  κάνεις κάτι με αγάπη και πάθος όλα αυτά δεν σε νοιάζουν, όσο περισσότερο πάθος βάλεις τόσο περισσότερα μπορείς να πετύχεις, αλλά πάντα με μέτρο η ζωή είναι πολύ μικρή, ειδικά μπροστά στην αιωνιότητα των άστρων, για αυτό πρέπει να ζούμε κάθε στιγμή!  Ίσως μια βραδιά που και που κάτω από τα άστρα μας κάνει σοφότερους. “

 

 

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

 

 

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...