Home BLOGS Κι όμως η Τζοκόντα είχε… υψηλή χοληστερίνη

Κι όμως η Τζοκόντα είχε… υψηλή χοληστερίνη

0
559

Κι όμως αυτό δείχνει τόσο το σημάδι κοντά στην κόγχη του αριστερού της ματιού (ξανθέλασμα), όσο και ένα άλλο στη ράχη του δεξιού της χεριού. Σημάδια της Μόνα Λίζα που αποτύπωσε βεβαίως ο Λεοντάρντο Ντα Βίντσι. 

Το “μυστικό” για την υγεία της Τζοκόντα φέρνει στο φως ο παθολόγος Αναστάσιος Καψαλιάρης, σε ανακοίνωσή του, με θέμα τις εξωκαρδιακές εκδηλώσεις των δυσλιπιδαιμιών, την οποία παρουσίασε,  στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 Ο κ. Καψαλιάρης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές, ποσοτικές ή ποιοτικές, του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων -LDL, χυλομικρά, HDL, VLDL, που μεταφέρουν τα λιπίδια στον οργανισμό. Η εναπόθεση χοληστερόλης, εκτός της καρδιάς και των αγγείων, είναι οι εξωκαρδιακές εκδηλώσεις. Η πρώιμη αναγνώριση των εξωκαρδιακών εκδηλώσεων των δυσλιπιδαιμιών συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής νόσου. Γι αυτό, αν δει κανείς κίτρινα σημάδια στα βλέφαρά του ή αν δει ογκίδια στον αχίλλειο τένοντα ή στη ράχη του χεριού του θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του. Συνήθως, βέβαια, όλα μπορούν να τα δουν έγκαιρα και οι παιδίατροι, γιατί εμφανίζονται πιο έντονα σε γονιδιακές διαταραχές χοληστερίνης, που εμφανίζονται από την παιδική ηλικία. Υπάρχουν παιδιά με υψηλή χοληστερίνη, που φαίνεται από εκδηλώσεις στο δέρμα»

 

Και συνέχισε «Το γεροντότοξο, επίσης, είναι μια σημαντική βλάβη, μια λευκή περιφέρεια γύρω από τον κόρη του ματιού. Σε ηλικιωμένους είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά όταν εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών είναι εκδήλωση δυσλιπιδαιμίας, είναι βλάβη εκτός καρδιάς. Όσο περνούν τα χρόνια, υπάρχει η καχυποψία του κόσμου σχετικά με τη χοληστερίνη. Εγώ ως κλινικός γιατρός, από την καθ’ ημέρα πράξη, βλέπω ότι ασθενείς που έχουν υψηλή χοληστερίνη είναι αυτοί που τελικά παθαίνουν τα καρδιακά νοσήματα. Η χοληστερίνη είναι υψηλή, όταν είναι πάνω από 200, αλλά η εκτίμηση γίνεται σε συνδυασμό με παράγοντες κινδύνου. Μόνη της η υψηλή χοληστερίνη δεν λέει κάτι. Λέμε για την ολική χοληστερίνη, αλλά αν το δούμε λίγο πιο σοβαρά, πρέπει να κοιτάμε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και για τι ασθενή μιλάμε. Άλλο υγιής, άλλο διαβητικός, άλλο στεφανιαίος ή υπερτασικός».