Home BLOGS Ο μεγαλύτερος Αθηνολάτρης γράφει για τη «Ζαφειρόπετρα…» – Σε ποιο σημείο η Αθήνα είχε Βατραχονήσι και τρίτοξο γεφύρι;…

Ο μεγαλύτερος Αθηνολάτρης γράφει για τη «Ζαφειρόπετρα…» – Σε ποιο σημείο η Αθήνα είχε Βατραχονήσι και τρίτοξο γεφύρι;…

0
748

Το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…» αποτελεί μια πολυδύναμη κοινωνική, ιστορική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική αποτύπωση της Αθήνας, χαρίζοντας μας πανοραμικές εικόνες, απο την μοναδική σε φυσικό κάλλος και πολιτισμικό φορτίο, ταυτότητά της. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι πολίτες βιώνουν εν μέσω της οδυνηρής οικονομικής μας κρίσης, την ηθική μόνωση και την ψυχική απερήμωση, απο τα κόβδηλα πρότυπα ζωής, η επιστροφή στις ρίζες μας και στον μοναδικό Αθηναϊκό τρόπο ζωής, αποτελεί έναν σπουδαίο ηθικό οδοδείκτη. 

 

Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Α βραμόπουλος, που έχει μια πρωθύστερη δόκιμη συγγραφική παρουσία, στην πολιτική ανάλυση και το ιστορικό δοκίμιο, όντας Αθηνολάτρης ο ίδιος και έχοντας διασταυρώσει τα βήματά του, με κάθε γωνιά και ομορφιά της πόλης, μας δίνει με παραστατική ενάργεια, μια πανοραμική εικόνα της λατρεμένης πόλης της Αθήνας. Πρόσωπα, μνήμες, αισθητική, ιστορία, παράδοση, πολιτισμός, βαθιά νοσταλγία για το ωραίο χθές, αρχιτεκτονική, είναι αξεδιάλυτα δεμένα μεταξύ τους, παρατίθενται με ηθική ένταση απο τον συγγραφέα και μας ζωντανεύουν ανεξάλειπτες μνήμες, για την αγαπημένη πόλη της Αθήνας, που τόσο έχουμε αγαπήσει. Παραθέτοντας με τον πολύχρωμο χρωστήρα του ο Πάνος Αβραμόπουλος χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, αναδεικνύει μοναδικά σε φυσικό κάλλος, αλλά και ιστορικό φορτίο ορόσημά της, που μας αναρριπίζουν ανεπανάληπτες μνήμες.

 

Στις προπολεμικές φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω βλέπουμε την περιοχή που περνούσε ο Ιλισός κοντά στον λόφο του Αρδηττού και βορειότερα το Στάδιο και το Παγκράτι. Εκεί διακρίνουμε μικρές νησίδες που αναπτύσσονταν κατά μήκος του ποταμού με βλάστηση οι οποίες είχαν πολλά βατράχια. Εξού και το όνομα Βατραχονήσι.

 

Με το πέρασμα των χρόνων οι ονομασίες «μετακινήθηκαν» αφού οι πρώτοι Αθηναίοι του 20ου αιώνα αποκαλούσαν βατραχονήσι το Παγκράτι, την πλατεία Προσκόπων ή αλλιώς πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, λόγω του καφενείου που σύχναζε ο κορυφαίος συνθέτης.