Πρόκειται για υποθέσεις ντόπινγκ που οδήγησαν σε επιστροφή ολυμπιακών μεταλλίων , στέρηση συμμετοχής στους αγώνες, ποινικές διώξεις και σε πολλές άλλες επεισοδιακές ιστορίες για τους αθλητές που δεν σεβάστηκαν το ευ αγωνίζεσαι και τον υγιή ανταγωνισμό. Αναμφισβήτητα, το ντόπινγκ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου αθλητισμού και η καταπολέμηση του μια πρόκληση για όλους τους αρμοδίους.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις υποθέσεις ντόπινγκ που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη από το 1972 μέχρι το 2008…
1972, Μόναχο: Ρικ ΝτεΜοντ, ΗΠΑ (Κολύμβηση)
Ο Ρικ ΝτεΜοντ κατόρθωσε να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500μ.στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, στα 400μ. ελεύθερο.
Η εφεδρίνη που ανιχνεύθηκε στα ούρα του όμως τον οδήγησε σε μεγάλες περιπέτειες. Ο Αμερικανός δικαιολογήθηκε ισχυριζόμενος ότι έπαιρνε φάρμακα για το άσθμα αλλά τελικά αποκλείστηκε από τους Αγώνες. Το 2001 ο ΝτεΜοντ δικαιώθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε ότι είχε κάνει λάθος και πως το φάρμακο που έπαιρνε ο ΝτεΜοντ για το άσθμα ήταν κάτι που του είχε χορηγήσει κανονικά, με συνταγή, ο γιατρός. Παραταύτα, η ΔΟΕ αρνήθηκε να τον αποκαταστήσει και να του επιστρέψει το μετάλλιο.
1984, Λος Άντζελες: Άννα Βερούλη, Ελλάδα (Στίβος)
Η Ελληνίδα αθλήτρια αποκλείστηκε από τους αγώνες του Λος Άντζελες, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε κάνει χρήση νανδρολόνης.
Παρά την σπουδαία επίδοσή της και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό πριν 2 χρόνια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με το οποίο είχε εγκαινιαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η Βερούλη δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στους αγώνες του 1984.
1988, Σεούλ: Μπεν Τζόνσον, Καναδάς (Στίβος)
Η τιμωρία του Καναδού σπρίντερ, ήταν αποκλεισμός και στέρηση του μεταλλίου, που πήγε στον Κάρλ Λιούις, Στο αίμα του Μπεν Τζόνσον, ανιχνεύθηκε στανοζολόλη που όπως φαίνεται τον βοήθησε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ τρέχοντας την απόσταση 100 μέτρων στο εξωπραγματικό για την εποχή 9’ 79” και να νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο Καρλ Λιούις. Στη συγκεκριμένη κούρσα πάντως, που χαρακτηρίζεται “βρώμικη”, ενεπλάκησαν σε υποθέσεις ντόπινγκ τα επόμενα χρόνια άλλοι 5 φιναλίστ (ο ίδιος ο Λιούις, οι Λίνφορντ Κρίστι -2ος, Ντένις Μίτσελ -4ος, Ντεζάι Γουίλιαμς -6ος, Ρέι Στιούαρτ -7ος) .
2000, Σίδνεϊ: Μάριον Τζόουνς, ΗΠΑ (Στίβος)
Η Τζόουνς παραδέχθηκε τη χρήση του αναβολικού THG κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδενεϊ και 7 χρόνια μετά της αφαιρέθηκαν και τα 5 μετάλλια που είχε κατακτήσει. Η Αμερικανίδα μάλιστα, πήγε και φυλακή για ψευδορκία σε προηγούμενο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση. Στην κούρσα των 100 μέτρων στο Σίδνεϊ, την δεύτερη θέση είχε πάρει η Κατερίνα Θάνου, αλλά εν τέλει η ΔΟΕ αρνήθηκε να της δώσει το χρυσό λόγω της εμπλοκής της σε σκάνδαλο ντόπινγκ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
2004, Αθήνα: Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, Ελλάδα (Στίβος)
Οι 2 Έλληνες αθλητές (αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ ), φέρονται να απέφυγαν έλεγχο ντόπινγκ,προσποιούμενοι ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους.Το αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούν από τους Αγώνες που διεξήχθησαν στη χώρα τους.
2004, Αθήνα: Αντριάν Άνους και Ρόμπερτα Φάζεκας, Ουγγαρία (Στίβος)
Ο Άνους κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφύρα και ο Φάζεκας στον δίσκο, αλλά κλήθηκαν να τα επιστρέψουν, καθώς ο πρώτος επιχείρησε να δώσει άλλο δείγμα στο ντόπινγκ κοντρόλ (είχε ένα σακουλάκι με ξένα ούρα μαζί του), ενώ ο δεύτερος δεν παρουσιάστηκε για να εξεταστεί.
2004, Αθήνα: Ιρίνα Κορζανένκο, Ρωσία (Στίβος)
Η Ρωσίδα σφαιροβόλος, ήταν εκείνη που πήρε το πρώτο χρυσό του στίβου στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο όμως επέστρεψε αμέσως, αφού πιάστηκε με στανοζολόλη.
2008, Πεκίνο: Φανή Χαλκιά, Ελλάδα (Στίβος)
Η Φανή Χαλκιά είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο 2004 στα 400 μ. εμπόδια με εξαιρετική επίδοση, ωστόσο δεν κατάφερε να αγωνιστεί στους επόμενους αγώνες στο Πεκίνο αφού ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της σε τεστ που της έγινε με το που έφτασε στην Κίνα. Μετά από κάποια χρόνια βέβαια αθωώθηκε για αυτή την υπόθεση, καθώς το Εφετείο αποδέχθηκε ότι έπεσε θύμα νοθευμένων σκευασμάτων.
2008, Πεκίνο: Νταβίντε Ρεμπελίν, Ιταλία (Ποδηλασία Δρόμου)
Ο Ιταλός κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά ανιχνεύθηκε στο αίμα του, η ουσία Mircera, ένα νέο φάρμακο που αντικατέστησε την ερυθροποιτίνη.
2008, Πεκίνο: Ρασίντ Ραμζί, Μπαχρέιν (Στίβος)
Ο Ραμζί δρομέας που έτρεχε για λογαριασμό του Μπαχρέιν αν και καταγόταν από το Μαρόκο, κέρδισε το χρυσό στα 1500 μέτρα στο Πεκίνο, αλλά ανιχνεύθηκε με την ουσία CERA και επέστρεψε το μετάλλιό του.
10 Πανέμορφα κάστρα του κόσμου που διατηρούν την ανεπανάληπτη κομψότητα τους μέχρι και σήμερα!