Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» ξεκίνησε, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.
Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη, μετράει χιλιόμετρα και βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Σταθμοί της φετινής διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο.
Τις δύο προηγούμενες σεζόν, η κάμερα της εκπομπής εστίασε σε αυτούς που νίκησαν την κρίση, φέτος θα φέρει στο επίκεντρο όλα εκείνα τα θετικά κομμάτια που συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής περιφέρειας, μια εικόνα με φως και αισιοδοξία.
Το δεύτερο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στην ακριτική Σύμη.
Η Σύμη είναι ένας τόπος αντιθέσεων. Δύο εικόνες, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μια η εικόνα της χλιδής, τα κότερα µε την ημισέληνο που κατακλύζουν το νησί των Δωδεκανήσων, με πλούσιους από την Τουρκία και την Ρωσία. Από την άλλη, η εικόνα της εξαθλίωσης εκατοντάδων λαθρομεταναστών που εγκαταλείπονται μεσοπέλαγα, σχεδόν καθημερινά, από τους σύγχρονους δουλεμπόρους.
Σύμη η… «Μύκονος των Τούρκων»
Παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς τα μέσα του φθινοπώρου, οι τουρίστες από την Τουρκία και την Ρωσία είναι τόσοι πολλοί που σχεδόν δεν ακούς την ελληνική γλώσσα στους δρόμους του νησιού. Ο εξ Ανατολής τουρισμός έχει δημιουργήσει ένα μικρό οικονομικό θαύμα στη Σύμη, η οποία ευημερεί στο πλαίσιο μια τουριστικής σεζόν που διαρκεί ακόμα και έξι μήνες.
Λαθρομετανάστες… εικόνες καθημερινότητας
Οι χλιδάτες θαλαμηγοί συνωστίζονται δίπλα στα κατασχεμένα, από τις φιλότιμες προσπάθειες του Λιμενικού, ταχύπλοα πλοιάρια των δουλεμπόρων. Η εκπομπή καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες, τη διάσωση Σύριων λαθρομεταναστών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν να στοιβάζονται στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος λόγω έλλειψης χώρου, τη μεταφορά συλληφθέντων διακινητών δουλεμπόρων. Ο τηλεοπτικός φακός αποτυπώνει, επίσης, και την αγωνία των πολιτών που υποβάλουν εύλογα ερωτήματα προς την Πολιτεία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη υποδομών υποδοχής.
Έλληνες και Τούρκοι
Το «60’ Ελλάδα» ταξιδεύει στην άλλη πλευρά της θάλασσας που χωρίζει τη Σύμη με την Τουρκία και επισκέπτεται την πόλη Dacia.
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που ξετυλίγονται στο νησί:
Τα σφουγγάρια και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Η σπογγαλιεία αποτελούσε κάποτε τη μοναδική πηγή εσόδων. Η εγγονή του καπετάνιου του συμιακού σφουγγαράδικου που εντόπισε το ναυάγιο των Αντικυθήρων περιγράφει εικόνες μιας άλλης εποχής.
Οι τελευταίοι καραβομαραγκοί
Δύο από τους τελευταίους τεχνίτες κατασκευής τράτας αλλά και των σφουγγαράδικων. Το καρνάγιο τους, μαζί με αυτό της Σάμου, είναι τα τελευταία εν λειτουργία που ασχολούνται με το πιο χαρακτηριστικό σκαρί του Αιγαίου. Η τέχνη που χάνεται από την επέλαση των σκαφών.
Ζωγραφική σε δέρμα
Πειραιώτης που έγινε Συμιακός, καίει το δέρμα με πυρογράφο σε μικρές τελείες και φτιάχνει αριστουργήματα! Πρόσφατα, έργο του πωλήθηκε περίπου 150.000 ευρώ. Η σπάνια τεχνική και οι διακρίσεις.
Η γνωστή ψαροταβέρνα των celebrities
Ένας τοίχος γεμάτος από φωτογραφίες, με βασιλείς, πολιτικούς αλλά και διάσημους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, που στο πέρασμά τους από τη Σύμη δοκίμασαν την τοπική παραδοσιακή κουζίνα.
Τα μπουκάλια του Πανορμίτη
Ο πιο γνωστός θρησκευτικός προορισμός του νησιού. Το «σύγχρονο θαύμα» κατά τους κατοίκους των μπουκαλιών με τάματα που φτάνουν από όλες τις άκρες της γης στον κόλπο που βρίσκεται το μοναστήρι.
Το ταξίδι συνεχίζεται …
«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 23:45
Διαβάστε επίσης:
To σημείωμα της Amal Alamuddin στον Λευτέρη Λαζάρου