Home NEWS Χριστουγεννιάτικη συνταγή για να ξεπατικώσεις… Χοιρινό ρολό με πορτοκάλι!

Χριστουγεννιάτικη συνταγή για να ξεπατικώσεις… Χοιρινό ρολό με πορτοκάλι!

0
467

Προλαβαίνεις να την μάθεις για να εντυπωσιάσεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορεί να σου φαίνεται πολύπλοκο, σου έχουμε όμως συνταγή εύκολη και γρήγορη για εντυπωσιακά γευστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε είπαμε, η κουζίνα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και πάνω από όλα φαντασία!

Υλικά

  1. Ένα ρολό χοιρινό περίπου στα 2 κιλά
  2. 1 κρεμμύδι μεγάλο σε ροδέλες
  3. 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  4. 1 πορτοκάλι κομμένo στα 4
  5. 2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
  6. 2 φύλλα δάφνης
  7. 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  8. 50 ml ελαιόλαδο
  9. 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  10. 1,5 λίτρα ζωμός κρέατος
  11. Λίγο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  1. Το ζουμί από το ψήσιμο
  2. 1 καρότο βρασμένο
  3. μουστάρδα πικάντικη
  4. 1 κουταλιά της. σούπας θυμάρι 
  5. αλάτι
  6. πιπέρι

 

Και προχωράμε στο μαγείρεμα:

 

1. Τρίβουμε το κρέας με το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα σκεύος που ίσα να το χωράει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, τη μισή μπίρα, το πορτοκάλι και το χοντρό αλάτ και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να να μαριναριστεί. Μην ξεχνάτε να το γυρνάτε όσο μπορείτε για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

3. Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το ρολό αφού το έχουμε στραγγίξει καλά και έχουμε κρατήσει στην άκρη το πορτοκάλι από την μαρινάρα. 

4. Το μεταφέρουμε σε μέτρια γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μπίρα, το μέλι, τα φύλλα δάφνης, το πορτοκάλι, πιπέρι και όσο ζωμό κρέατος χρειάζεται για να σκεπαστεί περίπου το μισό κρέας.

5. Κλείνουμε τη γάστρα και το ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.

6. Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το αφήνουμε στην γάστρα για να παραμείνει ζεστό. Σουρώνουμε το ζουμί και το χτυπάμε στο multi με το καρότο.

7. Αδειάζουμε όλο το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε μέχρι να “σφίξει” λίγο και να δέσει.

8. Προαιρετικά προσθέτουμε μουστάρδα  και αλατοπίπερο εάν χρειάζεται ενώ στο τέλος προσθέτουμε και το θυμάρι.

9. Αφού έχει κρυώσει το ρολό κόβουμε σε λεπτές φέτες τις οποίες περιχύνουμε με την σάλτσα πορτοκαλιού.

 

Τόσο απλά, τόσο γευστικά!

 

Dr Febious: The fruit scientist… μετά το πρώτο μήλο δεν θα ξεκολλάς από την οθόνη σου!

Για σένα που λες ότι η χειρότερα από την Ελλάδα δεν θα βρεις…