Home NEWS Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα

0
495
Το ceritinib είναι το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών, με προχωρημένο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), οι οποίοι έχουν λάβει προηγουμένως θεραπεία με crizotinib.
 
 
 Η Stefania Vallone, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του οργανισμού Women Against Lung Cancer in Europe και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Lung Cancer Europe (LuCE) ανέφερε:
“Ο μοριακός έλεγχος για τους γενετικούς “οδηγούς” στον καρκίνο του πνεύμονα παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς ασθενείς και γιατροί καθορίζουν πώς θα προχωρήσουν με τις θεραπείες, ιδίως όταν έχουν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου έπειτα από την αρχική θεραπεία”. “Οι ασθενείς με ανθεκτικό ALK+ ΜΜΚΠ είχαν πολύ λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες να στοχεύουν ειδικά το γονότυπο της νόσου τους. Η έγκριση του ceritinib φέρνει νέα ελπίδα στην κοινότητα του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για καινοτόμες θεραπείες”.
 
Ετησίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με συχνότερη μορφή της ασθένειας, τον ΜΜΚΠ, που αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των κρουσμάτων. Από αυτά, το 2-7% άγεται από την αναδιάταξη του γονιδίου ALK, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να αναγνωριστεί με ένα μοριακό τεστ του καρκινικού όγκου. Παρά τις σημαντικές θεραπευτικές προόδους για τους πάσχοντες από ALK+ ΜΜΚΠ, η εξέλιξη της νόσου είναι συχνά αναπόφευκτη και απαιτούνται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.
 
Ο Bruno Strigini, πρόεδρος της Novartis Oncology, δηλώνει: “Η έγκριση του ceritinib στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική για τους πάσχοντες από ALK+ ΜΜΚΠ, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις άλλες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο τους”  “Η έγκριση αυτή είναι ένα ακόμα παράδειγμα της δέσμευσής μας στην ογκολογία και της συνεχιζόμενης προσήλωσής μας στην ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα γενετικά και μοριακά χαρακτηριστικά του καρκίνου”.
 
Το φάρμακο εγκρίθηκε για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν. 
 
Κεντρική φωτογραφία: tovima.gr