Home NEWS Νέα ευρήματα για τον τάφο του Τουταγχαμών! Διαβάστε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες…

Νέα ευρήματα για τον τάφο του Τουταγχαμών! Διαβάστε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες…

0
540

Το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του αποκάλυψε ,ότι στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών ανακαλύφθηκαν  δυο νέα δωμάτια, η ύπαρξη των οποίων δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι σήμερα. Οι δύο αυτοί χώροι εντοπίστηκαν στον βόρειο και τον ανατολικό θάλαμο του, ενώ η σάρωση αποκάλυψε στο εσωτερικό τους μεταλλικούς και οργανικούς όγκους, στοιχείο που υποδεικνύει ότι μπορεί να περιέχουν ταφικά αντικείμενα ή αναθήματα. 

Οι έρευνες έχουν διεξαχθεί από τον Ιάπωνα επιστήμονα, Χιροκάτσου Βατανάμπε και τα αποτελέσματά τους, ενισχύουν την άποψη του Βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος πιστεύει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης. Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-αλ-Νταμάτι δήλωσε για το θέμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NBC news «Δεν αποκλείεται να είναι ο ταφικός θάλαμος ενός βασιλιά ή μίας βασίλισσας». Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, είναι 90% πιθανόν οι χώροι αυτοί να αποτελούν ταφικούς θαλάμους». 

 

Ο Αιγύπτιος υπουργός άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο,  ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του Φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

Ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, και μέσα του βρέθηκαν με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι. Είναι από τα ελάχιστα μέρη της Αιγύπτου στα οποία δεν έδρασαν αρχαιοκάπηλοι και δεν έχουν καταστραφεί από τις λαθρανασκαφές. Νέες έρευνες μέσα στον τάφο θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου.

Όσον αφορά στον Τουταγχαμών, ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας που ανήλθε στην εξουσία στην  ηλικία των 10 ετών και η βασιλεία του κράτησε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ,   πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του δεν είναι εξακριβωμένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, καθώς εντοπίστηκε μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση,  κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

 

 

“Πάρε, πασά μου, την οδοντόβουρτσά μου” και δεν θα πάθεις … άνοια!!!

Ιστορίες Ανδρείας: Μία συναρπαστική έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού