Home NEWS Οι ποπ Παρθενώνες του Φίλιπ Τσιάρας. Tι γίνεται όταν η παράδοση συναντά την ποπ κουλτούρα;

Οι ποπ Παρθενώνες του Φίλιπ Τσιάρας. Tι γίνεται όταν η παράδοση συναντά την ποπ κουλτούρα;

0
448

Και μια και -λόγω επικαιρότητας- ξαναγίνεται λόγος για τον Ελγιν και τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ιδού μια άποψη -κι ένα έργο- από τον Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Philip Tsiaras, έναν κοσμοπολίτη πατριώτη, για το ακανθώδες θέμα:

 

«Αν και θα ήθελα να εκθέσω όλη τη σειρά των Παρθενώνων μου στην Ελλάδα ( έχω δημιουργήσει 100 διαφορετικές παραλλαγές ) σε ενα σημαντικό ινστιτούτο, όπως το Μουσείο τής Ακρόπολης, τούς εξέθεσα πρώτα στην Αγγλία, στο Europe House στο Λονδίνο, δίπλα σχεδόν στη National Gallery, με την πρόθεση να υπενθυμίσω στους Άγγλους και τον εθνικό τους Τύπο, ότι είναι ένα ηθικό έγκλημα για την χώρα τους να κρατά το 50% των Μαρμάρων του Παρθενώνα και ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Και είναι ιδιαίτερα ανήθικο από τη στιγμή που σημαντικά τμήματα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν βίαια από τον ναό, από έναν Αγγλο, τον λόρδο Ελγιν, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή την εποχή τής βασιλείας του Σελίμ του 3ου. Βεβαίως οι Παρθενώνες μου δεν είναι…κλασσικοί Παρθενώνες. Αντιθέτως, είναι γεμάτοι χρώμα και διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή η δημιουργία ενός έργου τέχνης πρέπει να στέκεται αισθητικά μόνη της, το πολιτικό του μήνυμα να είναι υποδόριο, διαφορετικά πρόκειται απλώς για προπαγάνδα. Προσπαθώ να εμφυσήσω στους Παρθενώνες μια οπτική ενέργεια και μια μοντέρνα σύνθεση, αντίστοιχη προς τη δύναμη του αρχαίου ναού. Κάθε δημιουργία μου επιχειρεί να επανεφεύρει τον Παρθενώνα που όλοι μας γνωρίζουμε τόσο καλά – με έναν φρέσκο και σύγχρονο τρόπο.

 

Αυτό που θα έπρεπε από την αρχή να επιχειρήσεi η Ελλάδα είναι να αποσπάσει την έμφαση που δίνεται στα προσωρικά οικονομικά προβλήματα τής χώρας και να τοποθετήσει την παγκόσμια προσοχή στην διαχρονική αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος άνοιξης του πολιτισμού και ατέρμονου ιστορικού μαγνητισμού. Αυτό θα πρέπει να “λέει” στην Wall Street, την Main Street αλλά και την…Hauptstrasser, ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα αλλά μια ιδέα. Η ιδέα τής αλήθειας και τής ομορφιάς, τής δημοκρατίας και τής δικαιοσύνης, τής τέχνης και του πολιτισμού, τής επιστήμης και της φιλοσοφίας, η χώρα τής οποίας οι ιδέες φώτισαν τη Δύση για αιώνες. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από μια εξοφληση χρέους κι ένα “κούρεμα”.

http://poplike.gr/wp-content/uploads/2016/09/parthenonastsiaras.jpg

Τέλος, θεωρώ πραγματικά σπουδαίο ότι το ζεύγος Κλούνι “βάζει πλάτη για την επιστροφή των Μαρμάρων. Το Χόλιγουντ έχει ένα μεγάλο και ποικίλο κοινό και αυτοί οι αφοσιωμένοι και σοβαροί σταρ μπορούν να κάνουν μια χώρα όπως η Αγγλία να αισθανθεί αμηχανία εξαιτίας τής πίεσης τής κοινής γνώμης. Διαθέτουν την ικανότητα να αγγίζουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, να “φτιάχνουν” πρωτοσέλιδα και να διαμορφώνουν μια γενική αντίληψη για ένα θέμα που κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Εγώ λέω «μπράβο τους!».

Πηγή:poplike.gr

Η 17 Νοέμβρη από δεύτερο χέρι…Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν από απόσταση οι καινούριοι.