Γιατί η σοκολάτα μας κάνει … ευτυχισμένους;
Μην βιαστείτε να πείτε πως φταίει η γεύση ή κάποιο συστατικό της γιατί η απάντηση δεν είναι καν αυτή. Οι πρώτες έρευνες πιθανολογούσαν πως η ηδονική αίσθηση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας η σοκολάτα οφείλεται στο κακάο που περιέχει, το οποίο με τη σειρά του περιέχει ουσίες που προκαλούν ευφορία, όπως π.χ. ένα συστατικό σεροτονίνης, της λεγόμενης και «ορμόνης της ευτυχίας». Όμως αν η απάντηση ήταν αυτή τότε τρώγοντας σκέτο κακάο θα νοιώθαμε ακόμη περισσότερο ευτυχισμένοι, πράγμα που δεν συμβαίνει καθόλου. Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ κατέρριψε τον “μύθο” κάνοντας τη σχετική έρευνα και αποδεικνύοντας πως η σερατονίνη είναι απειροελάχιστη στο κακάο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν διεγείρει την “περιοχή της ευτυχίας” εξ αιτίας της.
Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε διαχρονικά αναζητώντας τροφές που παρέχουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, σε κόντρα της σύγχρονης διατροφής. Έτσι αυτό που έλκει τελικά όλους μας στη σοκολάτα είναι ο “μαγικός συνδυασμός” ζάχαρης και λίπους, που θεωρείται πετυχημένη συνταγή και για τα περισσότερα … εθιστικά αναψυκτικά. Η αναλογία 50% ζάχαρη και 30% λίπος που περιέχει η σοκολάτα έχει διαπιστωθεί σε έρευνες ότι είναι επιθυμητή ακόμη και αν τα πειραματόζωα έχουν χορτάσει.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Διεκδικήστε διπλές προσκλήσεις για το Victor-Victoria!