Φράου Γκέσε Γκότφριντ
του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Ο ΓΑΜΟΣ»
Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Μεταξουργείο» παρουσιάζεται η παράσταση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στον ρόλο της Γκέσε, από την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου. Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την παράσταση «Ο ΓΑΜΟΣ» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, που παρουσιάζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.
Επελέγη για να περιληφθεί στην πανηγυρική 15η θεατρική σαιζόν του Θεάτρου «Μεταξουργείο», 19 χρόνια μετά το τελευταίο αθηναϊκό του ανέβασμα (περιοδεία της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου, με τη Λυδία Κονιόρδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο).
Βρέμη, 1814:
Στην πορεία της προς την αυτογνωσία και την ελευθερία, η Γκέσε, μια ευυπόληπτη σύζυγος και μητέρα προβαίνει σε σειρά δολοφονιών προσώπων του στενού της οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, προτού οδηγηθεί η ίδια στη λαιμητόμο.
Το έργο και ο συγγραφέας:
Σπουδή πάνω στην ελευθερία, παραβολή για τον ρόλο της εξουσίας στις ανθρώπινες σχέσεις, το Ελευθερία στη Βρέμη είναι εμβληματικό έργο του πληθωρικού και αμφιλεγόμενου αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή και συγγραφέα Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.
Γραμμένο το 1971, το έργο εντυπωσιάζει με την κρυστάλλινη καθαρότητα με την οποία ο κορυφαίος εκπρόσωπος της γερμανικής αβάν-γκαρντ ανατέμνει τις διαπροσωπικές σχέσεις για να αναδείξει τη σαρωτική δύναμη της εξουσίας οπουδήποτε άνθρωπος εμπλέκεται με άνθρωπο. Με όχημα την αληθινή ιστορία μιας κατά συρροήν δολοφόνου του 19ου αιώνα, ο Φασμπίντερ γράφει ένα έργο «κλασικό», αποτυπώνοντας με δωρική λιτότητα την εναγώνια αναζήτηση της Γκέσε Γκότφριντ να κατανοήσει τον κόσμο και να ζήσει ειρηνικά με τους «άλλους».
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Τίνα Γιωτοπούλου, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Δημήτρης Πλειώνης, Χρήστος Ροδάμης, Στράτος Σωπύλης, Αλέξανδρος Σωτηρίου