HomeCINEMA10+3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2013

10+3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2013

10+3 όχι γιατί βαριόμουν να κάνω τη δύσκολη πρόσθεση, αλλά επειδή οι +3 (πέραν του ότι ταιριάζουν καλύτερα στο έτος που μόλις υποδεχθήκαμε) είναι και 3 ταινίες που έχω δει ήδη (και τη μία πιθανόν και εσείς), οπότε δεν μπορώ να τις τοποθετήσω στη κατηγορία με ταινίες που θέλω να δω, αλλά εφόσον είναι ταινίες του 2013 και αξίζουν θέλησα να τις συμπεριλάβω.

Πάντως με δυσκόλεψε πολύ το θέμα του top 10 και μείνανε απ’ έξω ταινίες για καθαρά αριθμητικούς λόγους

Έτσι λοιπόν το τελικό top 10+3 για το 2013 είναι…

13. Anna Karenina

Παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες απ’ τη 1η Ιανουαρίου και έχει αρκετά θεατρινίστικο χαρακτήρα, ενδεχομένως να χαλάσει άλλους, αλλά είναι κάτι που εγώ το λάτρεψα. Ο Joe Wright εντυπωσιάζει και μας ταξιδεύει στον θεατρικό του κόσμο. Aν σας αρέσει το θέατρο (ακόμα και αν δεν είναι μόνιμο στέκι σας) θα το ερωτευτείτε με τη ταχύτητα και την ένταση που η Καρένινα ερωτεύεται τον Βρόνσκι.

12. Argo

Τι να πω για τον Ben Affleck; Πριν μερικά χρόνια δεν πρόκειται να πίστευα πως θα περίμενα ταινία του με αγωνία. Αλλά το έκανε το θαύμα του στο «Argo,» δικαίωσε την αγωνία μου με μια εξαιρετική ταινία. Που είναι καλύτερη απ’ τις προηγούμενες σκηνοθετικές δουλειές του, κάτι που φαίνεται να ‘χει σύστημα. Κάθε του δουλειά να είναι καλύτερη απ’ τη προηγούμενη. Δηλαδή, τρέλανε μας αγαπητέ (πλέον) Affleck, τι θα κάνεις στην επόμενη; Από 10 Ιανουαρίου θα μπορείτε και σεις να το απολαύσετε στις αίθουσες.

11. Django Unchained

Το έκανε πάλι το θαύμα του ο Tarantino, και ας του επιτίθεται όσο θέλει ο κοσμάκης… Φοβερή επικούρα το «Django,» και όχι με τη κακή έννοια προφανώς. Πετάει, απ' τη πρώτη ως τη τελευταία στιγμή. Δεν θα καταλάβετε πότε θα πέρασει το τρίωρο. Κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Ιανουαρίου. Μη το χάσετε.

& περνάμε στις υπόλοιπες 10 που ελπίζω να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μου…

10. Only God Forgives

Δεν είναι πως απολαμβάνουμε να βλέπουμε τόσο άσχημα δαρμένο τον Ryan Gosling, είναι που πρόκειται για την επόμενη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Nicolas Winding Refn μετά το «Drive,» μια άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά, τουλάχιστον. Και αν και δεν μου έχω εκτιμήσει το ίδιο και τις υπόλοιπες δουλειές του Refn, μ’ αρέσει που πειραματίζεται. Οπότε είμαι περίεργη να δω που θα το πάει εδώ και ελπίζω πως θα είναι καλό, μακάρι και παραπάνω από καλό.

9. Silver Linings Playbook

Ίσως φταίει το Oscar buzz της ταινίας, ίσως η μεγάλη συμπάθεια που έχω στη Jennifer Lawrence που επίσης ακούγεται πως είναι εξαιρετική, και έχει την υποψηφιότητα στο τσεπάκι, με μεγάλες πιθανότητες να πάρει κιόλας το χρυσό αγαλματίδιο. Σίγουρα φαίνεται απ’ τις πιο χαρούμενες ταινίες που λαμβάνουν τόσο καλά σχόλια. Και νομίζω είναι κάτι που χρειαζόμαστε, μιας και οι ταινίες που ξεχωρίζουν τόσο είναι συνήθως μέσα στη μαύρη μαυρίλα. Θα μάθουμε σύντομα αν αξίζει όντως μιας και κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 31 Ιανουαρίου.

8. Mama

Μια μητέρα, τρομακτικό φάντασμα, καταδιώκει-διεκδικεί τις κόρες της. Και έχουμε και τη Jessica Chastain σε εμφάνιση που δεν μας έχει συνηθίσει. Και Guillermo del Toro στη παραγωγή. Τέλος το trailer εντυπωσιάζει.

7. Monsters University

Αν και δεν αντιπαθώ τα sequels και prequels που μας κατακλύζουν, δεν συμβαίνει συχνά να ανυπομονώ και να τα δω. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα απ’ τα πιο αξιαγάπητα animations… και το prequel με τους ήρωες να προσπαθούν να γίνουν αυτά αξιολάτρευτα τέρατα του «Monsters, Inc.» σε συνδυασμό με το υλικό που έχουμε δει μέχρι στιγμής απ’ τη ταινία. Ο μονόφθαλμος Mike Wazowski ντισκομπάλα; Ε, ναι! Θέλουμε!

6. The Lone Ranger

Ο Gore Verbinski έχει συνεργαστεί με τον Johnny Depp στους «Πειρατές της Καραϊβικής» (τα 3 πρώτα), στο «Rango,» και τώρα σε αυτό. Εντάξει μπορεί οι 2οι και 3οι Πειρατές να μην ήταν αντάξιοι του πρώτου, αλλά κάθε φορά που συνεργάζονται σε κάτι καινούργιο βγάζουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Είναι να μην ανυπομονούμε; Συν, δεν μπορώ να θυμηθώ να έχουμε ξαναδεί Johnny Depp και Helena Bonham Carter μαζί σε ταινία που δεν είναι Tim Burton.

5. Man of Steel

Και ποιος δεν περιμένει αυτή τη ταινία; Καταρχήν είναι Zack Snyder σε κάτι ασυνήθιστο οπτικά, απ’ όσα μας έχει συνηθίσει, λείπει αυτή οι ψηφιοποιημένη αισθητική χωρίς όμως να απουσιάζει το στυλιζάρισμα στα πλάνα. Ελπίζω μόνο να είναι καλό το σενάριο, και είμαι σχεδόν σίγουρη πως αν είναι όντως καλό, ο Snyder θα μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας. Το περιμένουμε λοιπόν, 20 Ιουνίου στην Ελλάδα.

4. The Conjuring

James Wan και ο κόσμος των πνευμάτων, τον ίδιο συνδυασμό είχε και το «Insidious» και τα είχε σπάσει. Και αν και είχε κάπως πιο ενδιαφέρον θέμα το «Insidious(“δεν είναι το σπίτι στοιχειωμένο, ο γιος σας είναι…”), μ’ άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκε ο Wan τα στοιχειά και τα δαιμόνια, δημιουργώντας ατμόσφαιρα σκοτεινού παραμυθιού. Δεν σε τρόμαζε απλά, σε στοίχειωνε. Ας ελπίσουμε να μεταφέρει την ατμόσφαιρα αυτή και εδώ.

3. Warm Bodies

Φαντάζομαι πως η πολύ λογική αντίδραση οποιουδήποτε ακούσει για ένα ερωτευμένο ζόμπι είναι να πει: “Ε, όχι να μας καταστρέψουν και τα ζόμπι τώρα…” Πολύ λογικό, και αν η ταινία έδειχνε λιγότερο καλή, θα συμφωνούσα, αλλά δείχνει να αντιλαμβάνεται το αστείο της υπόθεσης και να παίζει μ’ αυτό. Ειλικρινά δεν έχω δει τίποτα μέχρι στιγμής που να λειτουργεί εις βάρος της. Ακόμα και τα πρώτα 4 λεπτά που κυκλοφόρησαν. Mιλάμε για μόλις ένα 4λεπτο απ’ την αρχή-αρχή της ταινίας, πότε να προλάβει να σε κερδίσει; Και όμως, κολλάς. 31 Ιανουαρίου θα παίζεται και στη χώρα μας.

2. Stoker

Σκηνοθέτης και cast αξιώσεων, Park Chan-wook πίσω απ’ τη κάμερα (ξέρετε… «Oldboy…») και Mia Wasikowska, Nicole Kidman και Matthew Goode μπροστά απ’ τον φακό, σε μια μυστήρια ιστορία που φαίνεται αρκούντως διεστραμμένη.

1. Pacific Rim

Νέα ταινία του Guillermo del Toro, που μπορεί να εκτελεί χρέη παραγωγού συχνά-πυκνά αλλά μέχρι να δούμε καινούργια του ταινία μας έβγαλε τη πίστη. Ρομπότ και τέρατα στα χέρια ενός σκηνοθέτη που ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται τέτοια στοιχεία. Το μόνιμο πρόβλημα με τα μεγάλα blockbusters είναι πως είναι απλά αυτό, πολύ μεγάλα με εντυπωσιακά εφέ, αλλά χωρίς κανένα άλλο ενδιαφέρον. Με τον Guillermo στο τιμόνι μπορούμε να ελπίζουμε σε πραγματικά επικές στιγμές, και δυνατούς χαρακτήρες, ιστορία και διαλόγους. Αν τα ‘χεις όλα αυτά μαζί, τι άλλο να ζητήσεις; Υπομονή όμως μέχρι τις 18 Ιουλίου που θα παίζεται στις ελληνικές αίθουσες.

 

Διαβαστε επισης

loading...