Ο Αντώνης Κανάκης παρατηρεί και σχολιάζει όλα τα δρώμενα που συμβαίνουν στην Ελλάδα με μία ιδιαίτερα επικριτική ματιά
Για τα δρώμενα στην Κύπρο, και το αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη απαντά: “Δεν αντιμετωπίζω τόσο ειδικά το όλο θέμα, δεν μπαίνω στη διαδικασία να αναλύω οικονομικά και νομισματικά όλες τις εξελίξεις, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη γενικότερα. Για μένα είναι γενικότερο σύνολο, παγκόσμιο αυτήν τη στιγμή. Έχει να κάνει με τη γενικότερη αντίληψή μας περί οικονομίας, οικονομικού, τραπεζικού και νομισματικού συστήματος το οποίο εδραιώθηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει και ήταν αναπόφευκτο ότι θα οδηγούσε τους λαούς σε απίστευτα πλασματικά χρέη και, κατά συνέπεια, σε απίστευτα προβλήματα και δυστυχίες. Αυτό συμβαίνει τώρα, αυτό το οικονομικό-τραπεζικό-νομισματικό σύστημα, με μοναδικό του σκοπό αποκλειστικά και μόνο να συσσωρεύονται πλούτη και χρήματα σε συγκεκριμένα μέρη, πρόσωπα και ανθρώπους, καταρρέει σιγά σιγά και ιδιαιτέρως προβληματικά. Αυτό που ψυχανεμίζομαι για το μέλλον του πλανήτη και της ηπείρου γενικότερα, είναι ότι αυτό το σύστημα θα ανατραπεί και θα αντικατασταθεί από ένα το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ πιο ανθρώπινο, να έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. Τώρα το πώς θα γίνει αυτή η ανατροπή… εγώ προσωπικά θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει ήρεμα και σταδιακά, αλλά συγχρόνως δε σας κρύβω ότι πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει βίαια. Από την άλλη βέβαια, το σύστημα έχει πάντα την ικανότητα να προσαρμόζεται, να αντιλαμβάνεται πότε κινδυνεύει, πότε έχει φέρει τον κόσμο στα όριά του και να κάνει διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να κερδίσει έτσι χρόνο ζωής”.
Όσο για το αν συμμερίζεται την άποψη που είχε εκφράσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος “μαζί τα φάγαμε” απαντά: “Επί της ουσίας το «μαζί τα φάγαμε», δυστυχώς, μπορεί και να έχει ένα μεγάλο βαθμό αλήθειας, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας συμμετείχε σε κάποια τεράστια φαγοπότια που έγιναν σε σχέση με το Δημόσιο. Απλά δε δικαιούται, σε καμία περίπτωση, ο Πάγκαλος και κανένας Πάγκαλος, κανένας άνθρωπος που βρισκόταν δηλαδή σε τόσο υψηλές θέσεις στις κυβερνήσεις της χώρας, επί τόσα πολλά χρόνια, να προβαίνει σε τέτοιες διαπιστώσεις”.
Σε ερώτηση για το αν φοβάται περισσότερο την Τρόικα, το θάνατο, τη φτώχεια ή τη μοναξιά, απαντά: “Την τρόικα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν τη φοβάμαι καθόλου, τη φτώχεια επίσης δεν τη φοβάμαι πολύ, το θάνατο έτσι κι έτσι και -απ’ όσα έχεις αναφέρει- νομίζω πως η μοναξιά είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο κάθε άνθρωπο”.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο aixmi.gr