Ο θεσμός ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και έδωσε ζωή σε εγκαταλελειμμένες γωνιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, φέτος απογειώνεται.
Δέχτηκε πλήθος προτάσεων από Ελλάδα και εξωτερικό. Τα έργα θα εκτεθούν σε 24 χώρους, που καλύπτουν 88 οικοδομικά τετράγωνα, από νεοκλασικά μέχρι υπόγεια και οικόπεδα.
Οκτώ χρόνια, τέσσερις διοργανώσεις, εκατοντάδες σύγχρονοι καλλιτέχνες, έργα με όλα τα εκφραστικά μέσα και χιλιάδες επισκέπτες. Το ReMap 4, η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που εκτείνεται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, κέρδισε το στοίχημα. Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό «βομβάρδισαν» φέτος την οργανωτική επιτροπή με τις προτάσεις τους, που αισίως έφτασαν τις 120. Επελέγησαν τελικά οι 60, που φέρνουν 250 καλλιτέχνες από τη Βόρεια Αμερική, όλη την Ευρώπη, μέχρι την Τουρκία.
Τα έργα φέτος θα εκτεθούν σε 24 χώρους, που καλύπτουν 88 οικοδομικά τετράγωνα και αναμένεται να τα επισκεφτούν χιλιάδες επισκέπτες από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην προηγούμενη διοργάνωση (ReMap3 – 2011) είχαν ξεπεράσει τους 20.000 αναζωογονώντας ποικιλοτρόπως την περιοχή. Η σύγχρονη εικαστική δράση σε συνδυασμό με την υψηλή επισκεψιμότητα τοποθετούν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στον διεθνή χάρτη, καθώς το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αυξάνεται. Οχι μόνο από καλλιτέχνες, ανεξάρτητους επιμελητές ή γκαλερί που συμμετέχουν. Αλλά και από φιλότεχνους, που συνδυάζουν το ταξίδι σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να γοητεύει τους ανήσυχους ταξιδιώτες, με την τέχνη.
«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για το ReMap, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, είναι ότι φιλοξενείται σε κενούς, εγκαταλελειμμένους χώρους, από νεοκλασικά σπίτια και υπόγεια μέχρι εξαώροφα κτίρια και οικόπεδα. Επίσης είναι δωρεάν για το κοινό, αλλά και για τους φορείς που συμμετέχουν. Το ενδιαφέρον φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η Αθήνα και δη το ιστορικό κέντρο, εξάλλου, είναι τόποι που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών και των επισκεπτών από το εξωτερικό», μας λέει η Εφη Κομνηνού, η οποία διευθύνει το καλλιτεχνικό project του ReMap. «Για εμάς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνύπαρξη του ελληνικού με το διεθνές στοιχείο. Προσπαθήσαμε από την αρχή να φιλοξενήσουμε εκθέσεις νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γκαλερί του εξωτερικού φέρνουν εδώ τις πρώτες εκθέσεις τους. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια έκαναν διεθνή καριέρα με συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις».
Το ReMap παρουσιάζει πολλά in situ έργα (γίνονται αποκλειστικά για τη διοργάνωση) μαζί με performances, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, video art κ.λπ. Οικονομικά στηρίζεται αποκλειστικά στις χορηγίες και την εθελοντική εργασία. «Αυτό που αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων, είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το ίδιο το κέντρο της πόλης. Τι ερωτηματικά δημιουργεί, τι ευαισθησίες εγείρει σε επισκέπτες και καλλιτέχνες ο αστικός ιστός της Αθήνας. Οι δουλειές τους αφορούν από τα καθημερινά προβλήματα των μόνιμων κατοίκων μέχρι τα ζητήματα των μεταναστών. Το ReMap κινείται έξω από το πλαίσιο των γκαλερί, των εκθεσιακών χώρων ή των μουσείων. Είναι μια βόλτα στο κέντρο της πόλης με όχημα τη σύγχρονη τέχνη», καταλήγει η Εφη Κομνηνού. Το πρόγραμμα έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Συμμετέχουν γκαλερί, ιδρύματα (ΔΕΣΤΕ), οργανώνονται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές. Ανάμεσά τους και το παιδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και το project «An Urban Film Map» του Camp (επιμέλεια Κίκας Κυριακάκου) με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και video art που επιχειρούν μια χαρτογράφηση και ανάγνωση του σύγχρονου αστικού χώρου. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ReMap4 είναι:
Gallery shows: Καταξιωμένες και ανερχόμενες γκαλερί παρουσιάζουν εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.
Independent projects: Ανεξάρτητα προγράμματα από επιμελητές και ομάδες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη του ελληνικού στοιχείου με το διεθνές. Παράλληλα, εκθέσεις και projects από γκαλερί, φορείς και ομάδες κατοίκων και καλλιτεχνών που έχουν μόνιμη έδρα στην περιοχή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου, μία από τις πλέον δυναμικές και δημιουργικές του ιστορικού κέντρου.
Institutions: Eκθέσεις και δράσεις από μουσεία και φορείς πολιτισμού.
Events: Συναυλίες, performances και εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιούνται ad hoc.
INFO: ReMap 4, Κεραμεικός – Μεταξουργείο, 8 – 30 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στο www.remapkm.org