Κούβα – 1586 Η αρμάδα του Κουρσάρου Sir Richard Drake καταφθάνει. Ο Άγγλος θαλασσοπόρος με το προσωνύμιο «El Draque» ήταν και πολιτικός από μικρός έγινε ναυτικός και στα είκοσί του χρόνια πήρε το «δίπλωμα» του κουρσάρου, που του επέτρεπε να λεηλατεί τις αποικίες του Νέου Κόσμου και τα ισπανικά καράβια έχοντας επίσημα στο πλοίο του την αγγλική σημαία. Με επόμενο σταθμό λοιπόν την Αβάνα της Κούβας, έμελλε να αλλάξει την ιστορία των cocktails.
Για την ακρίβεια όμως, όχι εκείνος αλλά ο ξάδελφος του Richard Drake, που υπηρετούσε στη ναυαρχίδα ως πλοηγός και ετοίμαζε συχνά για τους «πειρατές» ένα μείγμα με aguardiente (τον πρόγονο του ρουμιού), μέντα, λάιμ και λίγη ζάχαρη της Ελισαβετιανής εποχής. Δε μιλάμε φυσικά για αυτοσχεδιασμό η ζάχαρη και το αλκοόλ ήταν από τα λίγα γιατρικά που διέθετε τότε ο κόσμος, για να αντιμετωπίσει τις στομαχικές δυσεντερίες που ταλαιπωρούσαν το πλήρωμα των καραβιών. Το ποτό αυτό πάντως ονομάστηκε El Draque (ο δράκος), προς τιμήν της οικογένειας Drake και όταν μετέπειτα γύρω στο 1650 το aguardiente αντικαταστάθηκε με το «ισπανικό» ρούμι, το mojito μπήκε στη ζωή μας.
Συνταγή!
Για 1 mojito –
1 1/2 εώς 2 μεζούρες (45-60 ml) λευκό ρούμι
1/2 λάιμ, κομμένο στα τρία
2 κουτ. σούπας καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη
4-5 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή μέντας
1 1/2 εώς 2 μεζούρες (45-60 ml) σόδα
θρυμματισμένο πάγο
– Για τη διακόσμηση –
1 φέτα λάιμ
1 μικρό κομμάτι δυόσμο
Για την εκτέλεση δείτε το βίντεο!