HomeCINEMA5 κορυφαίες ταινίες που είδαμε στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

5 κορυφαίες ταινίες που είδαμε στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ψάξαμε, παρακολουθήσαμε και επιλέξαμε για εσάς τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στο φετινό Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

 

1. “Κελί από χρυσάφι” (La jaula de oro). Στο νούμερο ένα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται τίποτα άλλο από το αριστούργημα του Diego Quemada-Diez. Πρόκειται για την ταινία που σάρωσε τα βραβεία του φεστιβάλ, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ και το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση).

 

 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας παρέας τεσσάρων παιδιών από τη Γουατεμάλα, που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα το Μεξικό για να φτάσουν στις “μυθικές” ΗΠΑ. Οι αντιξοότητες, οι παγίδες και τα προβλήματα που συναντούν στο δρόμο τους, μεταμορφώνουν το αμερικάνικο όνειρο σε εφιάλτη, που όμως θα τους αναγκάσει να έρθουν ακόμα πιο κοντά ο ένας στον άλλον…Από τις πιο συγκινητικές ταινίες του φεστιβάλ.

 

 

2. Σουζάν (Suzanne). Η ταινία της Katell Quillévéré, εκτός από το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Αργυρός Αλέξανδρος, κέρδισε επίσης το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, για την ερμηνεία της Σάρα Φορεστιέ, καθώς και το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης, για την ερμηνεία του Φρανσουά Νταμιέν. Η Σουζάν είναι απρόβλεπτη, εύθραυστη και μόνιμη πηγή ανησυχίας για το χήρο πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της. Η σκηνοθέτης, μέσα στο χρονικό πλαίσιο των 94 λεπτών, ξεδιπλώνει τις πτυχές της προσωπικότητας της Σουζάν, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και φτάνοντας μέχρι και την ωρίμανση.

 

 

Ο νέος ρόλος του Johnny Depp, τον αλλάζει και πάλι!

3. Χάλια Μαλλί (Pelo Malo). Η Mariana Rondόn, έλαβε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, Χάλκινος Αλέξανδρος. Ο Τζούνιορ, ένα αγόρι 9 ετών με μπούκλες, θέλει οπωσδήποτε να ισιώσει τα μαλλιά του. Η μητέρα του, παγιδευμένη ανάμεσα στην έλλειψη σταθερής εργασίας και στο γεγονός ότι μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, ανησυχεί μήπως η επιθυμία του Τζούνιορ κρύβει ομοφυλοφιλικές τάσεις. Γυρισμένη στις αχανείς εργατικές πολυκατοικίες του Καράκας, η ταινία είναι άκρως ρεαλιστική, αλλά παράλληλα τρυφερή προς τους πρωταγωνιστές της.

 

4. Φωτίζεις τη νύχτα (Thou Gild’st the Even). Η ταινία του τούρκου σκηνοθέτη Onur Ünlü, δεν κέρδισε τίποτα και είναι κρίμα! Πάντως εισέπραξε πολλά θετικά σχόλια…Σε μια πόλη, λοιπόν, που έχει δυο ήλιους και τρία φεγγάρια στον ουρανό, ο Τζεμάλ, με το βλέμμα που διαπερνά τοίχους, δεν έχει καμιά προσδοκία από αυτή τη ζωή και ψάχνει για μια διέξοδο με τη Γιασεμίν, που μπορεί και μετακινεί αντικείμενα με τα δάχτυλά της. Ωστόσο ο Ντεφνέ, που μπορεί και παγώνει το χρόνο, θα μπερδέψει τα πράγματα. Αν μπερδευτήκατε και εσείς, μάθετε ότι πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο φιλμ, που εξιστορεί τις συνηθισμένες στενοχώριες, τα άγχη και τα προβλήματα των κατοίκων μιας πόλης, με εξαιρετικές ικανότητες.

 

Tι διαφορετικό θα δούμε στη νέα στολή του Μπάτμαν;

 

5. Τζιν (Jin). Μεταξύ μας, ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι η ταινία του τούρκου σκηνοθέτη Reha Erdem, θα κέρδιζε το βραβείο κοινού. Ήμουν βλέπετε ανάμεσα σε αυτούς που την ψήφισαν και δεν υπήρχε ούτε ένας θεατής που να μην ενθουσιάστηκε. Ωστόσο ούτε αυτή η ταινία απέσπασε κάποιο βραβείο.

 

Η Τζιν είναι μια έφηβη που πολεμά πλάι στους Κούρδους αντάρτες και ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας, παγιδευμένη ανάμεσα στον πόλεμο δύο εθνών. Αποφασίζει όμως να φύγει κρυφά από το βουνό, για να γνωρίσει τη μεγάλη πόλη και τον έξω κόσμο που της είναι άγνωστος μέχρι τώρα. Πρόκειται για μια ταινία με άψογη σκηνοθεσία, εκπληκτική φωτογραφία και υπέροχη μουσική. Αφιερωμένη σε όσους αγαπάνε τον καλό κινηματογράφο…

 

Καλή προβολή!

 

Η Lady Gaga γίνεται κούκλα

Διαβαστε επισης

loading...