HomeDJs5 DJs εξομολογούνται…

5 DJs εξομολογούνται…

Σε χαλαρό κλίμα, με λίγο αλλά εκλεκτό κόσμο και με πολλή διάθεση

από την πλευρά των ομιλητών αλλά και του κοινού, έλαβε χώρα η συνέντευξη τύπου-συζήτηση στα πλαίσια του Global Music Sessions, που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου στο Hotel Plaza, στο κέντρο της Αθήνας.

    Στην ουσία, πρόκειται για ένα μεγάλο party με σκοπό τον εορτασμό της μουσικής, αλλά και τη διευκρίνιση όλων των ερωτημάτων γύρω από αυτήν, με τη συμμετοχή μερικών από τους μεγαλύτερους DJs της Ελλάδας και του εξωτερικού! Workshops τα πρωινά, ξέφρενα parties τα βράδια σε μεγάλα club της πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους μουσικούς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς που άφησαν για μια μέρα τα dexx και ανέλαβαν χρέη ομιλητή, ήταν ο Κώστας Ζήκος, ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος, ο Ήζυ Κουτιέλ, ο Βαγγέλης Κλιμάκης και ο Darren Emmerson. Μπορεί τα ονόματά τους να μη σας θυμίζουν έντονα κάτι, αλλά οι φωνές τους έχουν σίγουρα συνοδεύσει από τα πιο γλυκά μας πρωινά ξυπνήματα, μέχρι τις βραδινές μας βόλτες, τις εξόδους τα parties, αλλά και τις μελαγχολικές μας μελωδίες.

     Το athensbars βρέθηκε στο event αυτό και κατέγραψε την ίσως ωραιότερη και πιο ειλικρινή συζήτηση που έχει γίνει γύρω από τη μουσική και στην οποία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και άτομα που είτε θαυμάζουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους, ή θέλουν να ασχοληθούν με κάποιο κομμάτι της. Ανοιχτοί, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι οι ειδικοί, που είχαν κληθεί, είχαν ένα δύσκολο έργο να φέρουν εις πέρας: να μεταφέρουν στους ακροατές τα δικά τους συναισθήματα γύρω από τη μουσική- ένα κομμάτι σχετικά εύκολο, καθώς όλοι τους αγαπούν βαθειά τον χώρο αυτό και έχουν χρόνια μουσικής εμπειρίας- αλλά και να μιλήσουν απροκάλυπτα για την κατάσταση της μουσικής παραγωγής και το μέλλον των δισκογραφικών εταιριών στην Ελλάδα.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη εισήγηση», ξεκινάει ο Κώστας Ζήκος, «περισσότερο μία κουβέντα για το που πάει η dance μουσική στις μέρες μας, κάτι που ενδιαφέρει όλους μας, είναι η έννοια μας, η αγωνία μας, είναι το γούστο μας, είναι η τρέλα μας, το κάνουμε χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και για άλλα τόσα-ελπίζω.»

«…είμαστε μια παρέα, περνάμε καλά. Και ίσως να είναι λίγο τετριμμένο, αλλά αν δεν περνάς καλά με αυτό που κάνεις, δεν έχει νόημα να το κάνεις.», συμπληρώνει ο Ήζυ Κουτιέλ, dj και producer. «Βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, τα media έχουν αλλάξει, ο τρόπος που παράγεται και διαδίδεται η μουσική έχει αλλάξει, ο τρόπος που γίνεται το εμπόριο της μουσικής έχει αλλάξει.. Αλλάζουν γενικά τα πράγματα.. Δεν είναι πολύ ευχάριστα.. Απ’ την άλλη η μουσική είναι και θα είναι πάντα τρόπος έκφρασης, είτε είναι λαϊκά τραγούδια, είτε μουσική για club. Είναι τρόπος έκφρασης και αυτό δεν μπορεί να το περιορίσει κανείς.

   Όσο για τα μέσα που προτιμούν να χρησιμοποιούν πια οι DJs: «Πολλοί djs παίζουν πια με laptop. Υπάρχουν όμως ακόμα μεγάλα ονόματα που επιμένουν να παίζουν με βινύλια. Είναι θέμα άποψης, ρομαντισμού. Εγώ, π.χ. σιχαίνομαι τον εαυτό μου και το έχω πει πολλές φορές που, επειδή με βόλεψε και επειδή «βαριόμουν» να το ψάξω και περισσότερο, εγκατέλειψα τα βινύλια προς χάριν των CDs. Και τώρα κάνω την τελευταία επαναστατική πράξη, αρνούμαι να πάρω laptop!», παραδέχεται ο Κώστας Ζήκος. Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος συμφωνεί και συμπληρώνει «Επειδή παίζω και εγώ με laptop, πιστεύω ότι αρχίζεις και γίνεσαι κασέτα. Μία λίστα η οποία θα σε βολέψει και θα βγει ωραία σε κάποιο dj set, θα είναι η ίδια λίστα σε κάθε πάρτυ.»

«Να πω κάτι πάνω σε αυτό. Δεν θα πω όνομα γιατί είναι πολύ μεγάλος DJ. Εντάξει, αφού επιμένετε θα τον δώσω! Μου έχουν πει επανειλημμένα ότι ο Sasha στο Cavo Paradiso έχει το laptop, βάζει τα κομμάτια, ενώ αυτά παίζουν εκείνος πηγαίνει στην τουαλέτα, φλερτάρει με κάποια κοπέλα, τα κομμάτια εν τω μεταξύ αλλάζουν, συνεχίζουν να παίζουν και ο Sasha δεν είναι στο dj booth,γίνονται απίστευτες μίξεις, είναι στον αέρα όσοι δεν τον βλέπουν και λένε ¨τι καλός dj που είναι αυτός¨, ενώ ο Sasha δεν είναι στο dj booth. Δηλαδή δεν είναι τραγικό αυτό το πράγμα..?», εκμυστηρεύεται ο Κώστας. Μιλώντας για επιτυχία καταλήγει: «Όταν με ρωτάνε πως νιώθω όταν παίζω μουσική, πάντα απαντάω πως δεν με νοιάζει να χορεύουν αυτοί που είναι μπροστά μου, με ενδιαφέρει έστω να κουνιούνται αυτοί που είναι γύρω από τα bar στο βάθος του μαγαζιού.»

Ο Ήζυ ρωτάει τον Darren για ποιο λόγο πιστεύει πως όλοι οι djs θέλουν να παίξουν κάποια στιγμή στη Μύκονο και μάλιστα για λιγότερα από τα υποσχόμενα  χρήματα. «Δεν ρωτάω με την κακή έννοια. Ας το παραδεχτούμε, το Cavo Paradiso μπορεί άνετα να συγκριθεί με πολλά clubs στην Ίμπιζα, όσον αφορά τα ονόματα που φιλοξενεί. Γι’ αυτό θέλω να σε ρωτήσω, γιατί όλοι θέλουν να παίξουν εκεί..?»

«Αν και έχω πολύ καιρό να πάω, θυμάμαι ότι είναι ένα καταπληκτικό μέρος με φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Έτσι είναι λογικό γενικά οι djs να θέλουν να παίξουν στα μεγαλύτερα clubs, οπότε και στη Μύκονο», απαντάει ο Darren, πρώην μέλος των Underworld.

Στην ερώτηση πόσο προσωπική είναι η διαδικασία δημιουργίας μίας συλλογής και πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρει τα δικά του αισθήματα στον ακροατή- καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε διαλέγει τα τραγούδια που αρέσουν σε εκείνον πιο πολύ- ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος απαντάει: «Για μένα, ο σκοπός είναι να δημιουργήσω μια ¨κασέτα¨ για διακοπές, για το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχουν κανόνες για τη δημιουργία μιας συλλογής, είναι απλά ένα ¨κλικ¨  που θα μου κάνει το τραγούδι».

«Γιατί πιστεύετε πως οι 3 μεγαλύτεροι djs στον κόσμο παίζουν trance μουσική..? Είναι το πιο δημοφιλές είδος?», ρωτάει ένας νεαρός από το κοινό. «Πρέπει να είναι! Είναι ο ήχος της νεότερης γενιάς, πιστεύω πως είναι ο πιο εμπορικός ήχος και αυτό καθιερώθηκε περισσότερο όταν ξεκίνησε ο Tiësto», συμπληρώνει ο Βαγγέλης Κλιμάκης, παραγωγός και DJ.

«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους μέσα απ’ την καρδιά μας και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας σίγουρα για του χρόνου». Έτσι έκλεισε η κουβέντα αλλά και η βραδιά μας. Στο μυαλό μας γύριζαν όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν, αλλά κυρίως το φιλικό πλαίσιο και η άνεση με την οποία μας απάντησαν σε κάθε μας- χαζή ή μη- ερώτηση. Σας ευχαριστούμε πολύ έστω και για αυτές τις πληροφορίες που προλάβατε να μας μεταδώσετε!

Ελένη Καρύδη

Διαβαστε επισης

loading...