HomeAGENDA «Το Ενεργειακό Δίλημμα της χώρας- Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό»

«Το Ενεργειακό Δίλημμα της χώρας- Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό»

Το Ενεργειακό δίλημμα της Χώρας-

Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό

 

 

Δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του κύκλου «Μεταρρυθμίσεις: Με το Βλέμμα στο Μέλλον», με ομιλητές τους: Μίλτο Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ, Ραφαήλ Μωυσή, Αντιπρόεδρο του ΙΟΒΕ, Δημήτρη Παπακανέλλου, Διευθυντή της Kantor, Αλέξη Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ECCO International, USA και Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Τη συζήτηση συντονίζει ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kantor, Κωνσταντίνος Καστρινάκης.

 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ώρα 19:00

Είσοδος Ελεύθερη με Δελτία Προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30

 

 

Το ζήτημα της ενέργειας αποτελεί, αναμφίβολα, άμεση προτεραιότητα για όλα τα κράτη, παγκοσμίως. Οι χώρες που επιδιώκουν να διατηρήσουν προβάδισμα στις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες, επενδύουν συστηματικά στην αναζήτηση απαντήσεων για το ενεργειακό μέλλον, ουσιαστικά για το «αύριο» της ανάπτυξης.

 

Για την Ελλάδα, που προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα για την έξοδο από την ύφεση και την είσοδο στην ανάπτυξη, ο ενεργειακός τομέας είναι καθοριστικός. Μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προσελκύσει ξένους επενδυτές στη χώρα, με ένα σοβαρό «αλλά», που προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

 

Αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο και επείγον θέμα με τίτλο «Το Ενεργειακό Δίλημμα της χώρας- Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό», θα συζητήσουν στις 30 Ιανουαρίου, στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι: Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Ραφαήλ Μωϋσής, Αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Δημήτρης Παπακανέλλου, Διευθυντής της Kantor, Αλέξης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECCO International, USA και Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Τη συζήτηση – που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου δημόσιων συζητήσεων «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» του Μegaron Plus – συντονίζει ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kantor, Κωνσταντίνος Καστρινάκης.

 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.

 

Το πλαίσιο της συζήτησης περιλαμβάνει την ανίχνευση του σημερινού ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα και της ενεργειακής πολιτικής, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, που είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Η έλλειψη επαρκών δικτύων απομονώνει την Ελλάδα, περιορίζει το εμπόριο ενέργειας με γειτονικές χώρες και αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Η λειτουργία της αγοράς ενισχύει παγιωμένες δομές και αποτρέπει την είσοδο νέων παικτών.

 

Οι ομιλητές θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα σημαντικά ζητήματα που επιβάλλουν τη χάραξη συγκροτημένης ενεργειακής στρατηγικής για την Ελλάδα και θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε διλήμματα και εναλλακτικές επιλογές που θα προσδιορίσουν την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα. 

 

Διαβαστε επισης

loading...