Home CINEMA Μετά τη θυσία των 300, ήρθε η ώρα για εκδίκηση!

Μετά τη θυσία των 300, ήρθε η ώρα για εκδίκηση!

0
181

Μετά τη θυσία των 300, ήρθε η ώρα για εκδίκηση.

Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Φράνκ Μίλερ με τίτλο “Ξέρξης” και εμπνευσμένο από την  παγκόσμια επιτυχία “300”, το νέο κεφάλαιο της επικής ταινίας εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στη θάλασσα. Ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον) επιχειρεί να ενώσει όλους του Έλληνες σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου. Στη ταινία “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας”, συναντάμε τον Θεμιστοκλή και τον ελληνικό στόλο ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του “Θεού Βασιλιά” Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και της Αρτεμισίας (Έβα Γκριν), της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού στρατού.

Δείτε επίσης: «Εικόνες του χθες, ίχνη στο σήμερα»

 

Αυτή τη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Νόαμ Μούρο και δημιουργεί “τη δεύτερη ιστορία των “300”. “Η ταινία “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας” δεν πρόκειται για αντιγραφή των 300 αλλά για μια ταινία μοναδικού οπτικού στυλ καιξεχωριστού ύφους, η οποία επαναπροσδιορίζει τις ταινίες επικής δράσης”, ειδικά στην 3D εκδοχή της.

 

Αφορμή της ιστορίας είναι οι Ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας, ενώ προβάλλεται και η Αθηναϊκή δημοκρατία που έθεσε τις βάσεις του Δυτικού πολιτισμού. Η γυναίκα του Λεωνίδα, την οποία υποδύεται η Λένα Χίντεϊ (“300”, “Game of Thrones”, “Sarah Connor Chronicles”), συμμετέχει και αυτή τη φορά εκπροσωπώντας την πολεμο-κεντρική Σπάρτη. Ο Πάτρικ Τατόπουλος, διευθυντής παραγωγής, δημιούργησε έναν κόσμο από το μηδέν, χωρίς να διαταράσσεται το οπτικό αποτέλεσμα της πρώτης ταινίας. “Ταξιδεύουμε πίσω στη Σπάρτη με αυτή την ταινία, και βλέπουμε ότι οι Σπαρτιάτες δεν έχουν αλλάξει”, εξηγεί. Όταν όμως η δράση μεταφέρεται στην Αθήνα, τότε η οπτική αλλάζει. Για τον Τατόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία, από Έλληνα πατέρα, το κλειδί για το οπτικό αποτέλεσμα της ταινίας βρίσκεται στην ίδια την παράδοση της ελληνικής αφήγησης. “Πρόκειται για ένα ιστορικό συμβάν! Προσπαθούμε να είμαστε ιστορικά ακριβείς με τα ελληνικά πλοία, αλλά για τα περσικά αυτό δεν είναι δυνατόν. Έτσι, είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω πλοία που δεν έχετε δει ποτέ πριν. Είναι κατασκευασμένα από ξύλο, αλλά σε ορισμένα σημεία καλύπτονται από μέταλλο, οπότε δημιουργείται μια νέα αισθητική. Είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα νέο κόσμο, να πάω λίγο πιο πέρα από τα ιστορικά γεγονότα, αλλά να εξακολουθήσω να βασίζομαι σε αυτό που πραγματικά συνέβη.”

 

Η τριήρης που αποτέλεσε το μοντέλο για το CGI των ελληνικών πλοίων της ταινίας  είναι ήδη στα Village Cinemas! Τομοναδικό αυτό πιστό αντίγραφο αρχαίας τριήρους, η Ολυμπιάς, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1985 υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ναυτικού ενώ τα μηχανολογικά της σχέδια είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τη γραφική απεικόνιση (CGI) των ελληνικών πλοίων που εμφανίζονται στην ταινία. Το ακριβές αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) της τριήρους κατασκευάστηκε μεταξύ 1985-1987 στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία του Δ. Τζακάκου στο Κερατσίνι, σε πρόγραμμα που υλοποίησαν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις ΓΓΑ και Γ Γ Τύπου και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Τα σχέδια για τη ναυπήγησή του παρασχέθηκαν από το «Trireme Trust» της Βρετανίας με κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού. Το μοντέλο, σε κλίμακα 1:10, βρίσκεται ήδη στα Village Cinemas στο The Mall Athens για να κάνει ακόμα πιο παραστατική την όλη εμπειρία της ταινίας!

Ο Ζακ Σνάιντερ, από τη θέση του παραγωγού, περιγράφει πώς η ταινία “είναι κάτι περισσότερο από μια συνέχεια της πρώτης”.”Το αποτέλεσμα της ταινίας κόβει την ανάσα με τη δόση ενέργειας που μεταφέρει και μοιάζει με σουρεαλιστικό”, δηλώνει.

Η ερμηνεία του Σάλιβαν Στέιπλετον (“Το χρίσμα”, “Strikeback”, “Οι διώκτες του εγκλήματος”) στο ρόλο του γενναίου Θεμιστοκλήείναι εξαιρετική. Ο ίδιος εξηγεί πως ένα από τα στοιχεία που τον τράβηξε πιο πολύ στο ρόλο του Θεμιστοκλή είναι η ιδιαίτερη σχέση του με την Αρτεμισία. “Υπάρχει ένα μίσος στην αρχή, αλλά αυτό αντιστρέφεται αργότερα στην ταινία. Όσο γνωρίζονται, γίνεται όλο και πιο φανερή η χημεία μεταξύ τους”.

Η Έβα Γκριν (“Το βασίλειο των Ουρανών”, “Casino Royale”), ως Αρτεμισία, γράφει…ιστορία! Η μοναδική και πολύπλευρη προσωπικότητα της Αρτεμισίας, εμπνέει στοιχεία ανεξάντλητου δυναμισμού, γενναιότητας, ενέργειας, ερωτισμού και δύναμης. “Η Αρτεμισία πρόκειται μια ιδιαίτερη γυναίκα που ιντριγκάρει με τα ανδρικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της”, δηλώνει η Έβα Γκριν. Η ιδιαίτερη σχέση αγάπης-μίσους που διατηρεί με τον Ξέρξη, αλλά και η σχέση ερωτισμού και αντιπαλότητας με τον Θεμιστοκλή προκαλεί ευφορία.

Ο Ροντρίγκο Σαντόρο διαπρέπει σαν Ξέρξης. “Αυτό που με άγγιξε περισσότερο είναι ο τρόπος που ξετυλίγεται η ιστορία, με άμεσες αναφορές στην πρώτη ταινία των “300”. Ο διάσημος ηθοποιός από τη Βραζιλία (“Τσε”, “Αγάπη Είναι”, “Οι Άγγελοι του Τσάρλι”, “Behind the Sun”) δίνει έμφαση στη σχέση του Ξέρξη με την Αρτεμισία, όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και μαζί σχηματίζουν ένααήττητο δίδυμο.

Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα έγινε την Τρίτη, 5 Μαρτίου, στα Village Cinemas στο The Mall Athens σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό.