HomeCINEMAΈφυγε από την ζωή η Σμάρω Στεφανίδου..

Έφυγε από την ζωή η Σμάρω Στεφανίδου..

Η Σμάρω Στεφανίδου μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της Ελλάδας.  Γεννημένη στις 9 Απριλίου το 1913, τελείωσε την σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1937 αν και ασχολήθηκε από πολύ μικρή με το θέατρο. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της  υποκριτικής μεταξύ των οποίων και οι Έλλη Λαμπέτη,  Δημήτρης Χόρν,  Λάμπρος Κωσταντάρας,  Γιάννης Φέρτης,  Ξένια Καλογεροπούλου,  Αλίκη Βουγιουκλάκη,  Στέφανος Ληναίος,  Γιάννης Γκιωνάκης,  Νίκος Κούρκουλος,  Αντώνης Αντύπας  και πολλούς άλλους.

Σταθμός της καριέρας της ήταν η Εκάβη στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Στην Ακαδημία Τσαρούχη, όπως τη λέει η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα.

Η ηθοποιός παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη ο οποίος το 1965 απεβίωσε ενώ η κόρη τους Λήδα – Ειρήνη  γεννήθηκε το 1951. Την ίδια χρονιά κάνει και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία του Γ.Ζερβού «Τα τέσσερα σκαλοπάτια»

Να σημειωθεί ότι η Σμαρώ Στεφανίδου με την κόρη της κατάφεραν να αποπερατώσουν το

«“Shantom”, Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala», όπου γίνονται διάφορα μαθήματα όπως πολεμικές τέχνες, εναλλακτικές θεραπείες αλλά και μαθήματα θεάτρου.

 Το βράδυ του θανάτου της, η κόρη της έστειλε στα ΜΜΕ το ακόλουθο γράμμα:

 

Αγαπητοί μου φίλοι, σήμερα στις 7 το απόγευμα η μεγάλη ηθοποιός και φιλόσοφος Σμάρω Στεφανίδου ολοκλήρωσε την υπέροχη ζωή της με ένα ηλιόλουστο φινάλε. Όπως το ηλιοβασίλεμα είναι η κατάληξη μιας λαμπρής μέρας, έτσι και η Σμάρω έφυγε με τον ομορφότερο τρόπο, μέσα στην αγάπη και τη γαλήνη, προσφέροντας δώρα πολύτιμα στους γύρω της. Νοιώθω πολύ ευλογημένη που την είχα ως μητέρα και μέντορα. Η σχέση μας από δω και πέρα, ελεύθερη από τους περιορισμούς της ιδιότητας κόρης – μάνας, θα συνεχιστεί αιώνια σε πνευματικό επίπεδο. Η Σμάρω, πλήρης ημερών με πλήρη νοητική διαύγεια και με αμείωτο το γνωστό της χιούμορ, πήγε στο Ιπποκράτειο περπατώντας, με αξιοπρέπεια και θάρρος. Είμαι ευγνώμων στον κύριο Χ. Βλαχόπουλο, υπεύθυνο του καρδιολογικού τμήματος, τη γιατρό της κ. Ιωάννα Δήμα, το νοσηλευτικό προσωπικό,τους τραπεζοκόμους και τους καθαριστές, που με αφοσίωση και σεβασμό μετέτρεψαν το θάλαμο 12 σε… σπίτι μας. Με τη φροντίδα και τη διακριτικότητά τους, μας έδωσαν την ευκαιρία να βιώσουμε, η Σμάρω και γω, την όλη διαδικασία σα μιά εμπειρία ζωής και αγάπης. Φεύγοντας η Σμάρω με δίδαξε ότι το τέλος είναι μιά καινούργια αρχή. Παραδίδω το χέρι της στους μεγάλους ηθοποιούς που προηγήθηκαν: ας της ευχηθούμε άλλες τόσες επιτυχίες στο "άλλο" επίπεδο συνειδητότητας. Σας απευθύνω αυτό το γράμμα με μεγάλο σεβασμό και αγάπη Περήφανη για τη Σμάρω Η κόρη της Λήδα Shantala.''

Διαβαστε επισης

loading...