HomeMEDIAΤελικά είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου;

Τελικά είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου;

Το εύλογο αυτό ερώτημα που αποζητάει απεγνωσμένα απάντηση δύο περίπου 24ωρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες,  θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε σήμερα. 

Το πρώτο ερώτημα είναι αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ;  Όχι βεβαίως το ΠΑΣΟΚ που έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη και που θα αφανιστεί ολοκληρωτικά την Κυριακή το βράδυ, αλλά εκείνο της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ της δημιουργίας εκείνο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα για πολλούς είναι εύκολη. Θα πουν «όχι» αφού το ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς διαφορετικό και φαντάζει απολύτως ουτοπικό να γίνεται λόγος για τέτοιες συγκρίσεις. 

Ένα δεύτερο και σαφώς πιο σωστό ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη νίκη διακαώς για μια τεράστια αλλαγή, όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980.  Η αλματώδης άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές έκαναν κάποιους να μιλούν για το νέο ΠΑΣΟΚ, αφού κακά τα ψέματα το υψηλότατο ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αποτέλεσμα των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αν θέλετε τώρα να μιλήσουμε με πρόσωπα, είναι αδιαμφισβήτητο πως ο Αλέξης Τσίπρας μαγεύει τις μάζες όταν μιλάει, όπως ακριβώς έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τόσο με τις εμφανίσεις του όσο και με τις κινήσεις και τα οράματα του για μια νέα Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο Δεκέμβριο στον Γοργοπόταμο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με πουλόβερ ζιβάγκο όπως έκανε και ο Ανδρέας, δείχνοντας ότι απευθυνόταν στο ακροατήριο που άλλοτε γοήτευε ο τελευταίος. 

Μιλώντας στη Σία Κοσιώνη και στον ΣΚΑΙ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως είπε: «ο Ανδρέας ήταν από τις μορφές του τόπου, δεν τον μιμούμαι αλλά ήταν μορφή ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Δείτε τα δύο βίντεο παρακάτω από τις ομιλίες των δύο πολιτικών στην Αθήνα.

 

Διαβαστε επισης

loading...