Τι κι αν στους άντρες θεωρείται γοητεία;
Τα γκρίζα μαλλιά, είναι χαρακτηριστικό που λίγοι εκτιμούν και πολλοί προσπαθούν να το αποφύγουν.
Πού οφείλεται όμως το συγκεκριμένο φαινόμενο; Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το “άσπρισμα” των μαλλιών μας. Ας δούμε μερικούς από αυτούς που δεν ισχύουν!
“Εάν τραβήξεις μία άσπρη τρίχα, θα βγάλεις άλλες 3!”
Δεν είναι τα μαλλιά σας η Λερναία Ύδρα! Έχετε σίγουρα ακούσει αυτή την θεωρία, ωστόσο σύμφωνα με επιστήμονες κοσμητολογίας δεν ευσταθεί. Εάν ξεριζώσετε τη συγκεκιρμένη τρίχα, είναι μια προσωρινή μα όχι η καλύτερη λύση. Ο λόγος; Υπάρχει πιθανότητα να καταστρέψετε τον θύλακα της τρίχας και να μην ξαναβγεί ποτέ!
Τα μαλλιά ασπρίζουν από το άγχος
Είναι πολύ πιθανό να χάσετε προσωρινά μαλλιά από το άγχος ή άλλους στρεσογόνους παράγοντες σύμφωνα με δερματολόγους. Μάλιστα τα μαλλιά, που πιθανώς βγουν μετά, έχουν πιο άτονο χρώμα και πιθανώς να καταλήξουν γκρίζα, χωρίς αυτό να είναι επιβεβαιωμένο
Οι γονείς τα φταίνει όλα
Είναι γνωστό ευρέως πως τα γονίδια είναι αυτά που παίζουν το ρόλο τους. Δεν έχει να κάνει με παππούδες και γιαγιάδες. Οι γονείς σας πρωταρχικά είναι αυτοί, που θα σας δώσουν τα δείγματα για το “μέλλον” του τριχωτού της κεφαλής σας!
Δεν έχει σήμασια η εθνικότητα
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), οι καυκάσιοι (λευκοί) γκριζάρουν πιο γρήγορα από τους Ασιάτες και τους έγχρωμους.
Ο κανόνας του 50-50-50 ισχύει για το γκριζάρισμα
Είναι γνωστό πως o κύριος παράγοντας για το γκριζάρισμα είναι η ηλικία. Όσο μεγαλώνουνμε αλλάζουν τα πάντα πάνω μας. Έτσι και το σώμα μας και κατ’ επέκταση οι τριχοθύλακες παράγουν λιγότερη μελανίνη. Αρκετοί δερματολόγοι πιστεύουν πως το 50% του πληθυσμού στα 50 του, έχει 50% γκρίζα μαλλιά (κανόνας του 50-50-50). Ωστόσο το 2012 σε παγκόσμια έρευνα, ανακαλύφθηκε πως μόλις το 6-23% του πληθυσμού αναμένεται να έχει στην ηλικία των 50, 50% γρκίζες τρίχες.
Οι βαφές, γκριζάρουν πιο εύκολα τα μαλλιά
Πιθανώς οι περισσότερες γυναίκες να έχουν ακούσει αυτή τη δικιαιολογία για να μη βάφουν γρήγορα τα μαλλιά τους. Ωστόσο πρόκειται για έναν τεράστιο μύθο, που δεν αποδεικνύεται επιστημονικά!
Ο ήλιος επηρεάζει, χωρίς να είναι ο κύριος παράγοντας
Είναι γνωστό πως ο ήλιος προκαλεί γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Το 2009 Ευρωπαίοι ερευνητές ανακάλυψαν τον πραγματικό ρόλο που τα μαλλιά μας γκριζάρουν.Τα κύτταρα των τριχών, παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο όταν παράγουν υπερβολικό, οι τρίχες από ξανθές μπορεί να καταλήξουν να γίνουν γκρι. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρά μας δεν μπορούν να το επεξεργαστούν τόσο εύκολο το στοιχείο και κατά συνέπεια γκριζάρουμε. Τα μαλλιά είναι γενικότερα πιο ευαίσθητα στο θέμα του ήλιου καθώς τους καταναλώνει αρκετή μελανίνη, αν και δεν είναι ο βασικός παράγοντας.
Ο τρόπος ζωής δεν παίζει ρόλο
Κι όμως δεν γίνεται να παίρνετε τα πάντα αψήφιστα. Οι γιατροί λένε πως τα χαμηλά επίπεδα B12 μπορεί να προκαλέσουν μείωση της χρωστικής των μαλλιών. Εάν καπνίζεται για παράδειγμα, θα πρέπει να περιορίσετε το συνήθειο, καθώς όσοι καπνίζουν γκριζάρουν πιο γρήγορα.