HomeAGENDAΤαινιοθήκη της Ελλάδος: Αφιέρωμα Γκοντάρ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Αφιέρωμα Γκοντάρ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάζει ένα πραγματικά μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, στον πιο μοντέρνο σκηνοθέτη που πέρασε ποτέ πίσω από την κάμερα. Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση που οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.  Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας.

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:                                       

-Ταινία έναρξης του αφιερώματος θα είναι Η Κινέζα / La Chinoise (1967, 95΄), την Πέμπτη 5 Ιουνίου στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» στις 20:30.

 

Ένας μικρός, μαοϊκός πυρήνας, απομονωμένος σε κάποιο παρισινό διαμέρισμα. Πέντε φοιτητές ακούνε Ράδιο Πεκίνο, συζητώντας για την πολιτιστική επανάσταση, τις μορφές δράσης και το νόημα της τρομοκρατίας. Όμως η πολιτική δολοφονία που σχεδιάζουν δε θα εξελιχθεί όπως επιθυμούν και θα καταλήξει μια πράξη χωρίς νόημα. Λίγο πριν το Μάη του 68 ο Γκοντάρ  διαισθάνεται την ειλικρινή επιθυμία εξέγερσης των νέων, και την απεικονίζει μαζί με το βερμπαλισμό, τη σύγχυση και την ουτοπική της προοπτική.  Είσοδος με προσκλήσεις και σειρά προτεραιότητας για εκατόν πενήντα (100) εισιτήρια.

 

-Προβολή 52 ταινιών του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Ανάμεσά τους και η ολοκαίνουρια Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieu au langage (2014, 70΄)  σε 3D,  που μόλις έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες, αποσπώντας (εξ’ ημισείας) το Βραβείο της Επιτροπής, και για την οποία η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με την Weird Wave και την Wild Bunch, εξασφάλισε την πρώτη πανελλαδική  προβολή (είσοδος με προσκλήσεις). Πιο αναλυτικά θα προβληθούν 32 μεγάλου μήκους, 5 μεσαίου μήκους, 13 μικρού μήκους, καθώς και το συνολικό Histoire(s) du cinéma, που καλύπτουν όλο το φάσμα της φιλμογραφίας του Γκοντάρ (ανάμεσά τους και συλλογικές ταινίες στις οποίες ο Γκοντάρ συμμετέχει με κάποιο επεισόδιο) και εντάσσονται στις εξής ενότητες: ΝΕΟ ΚΥΜΑ / CAHIERS DU CINEMA, ΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ, ΓΚΟΝΤΑΡ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣA. Πολλές από τις ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την πρώτη μικρού μήκους Επιχείρηση μπετόν / Opération béton (1955, 20′), την οποία ο Γκοντάρ σκηνοθέτησε σε ηλικία 24 ετών, μέχρι και το περίφημο πολυμεσικό έργο του Histoire(s) du cinéma (1998, 266΄).

 

Πολλές από τις ταινίες θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς, διευθυντές φωτογραφίας, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί κ.ά. (Αντουανέτα Αγγελίδη, Ιωάννα Αθανασάτου, Ελένη Αλεξανδράκη, Fabrice Aragno, Βένια Βέργου, Χρήστος Γιοβανόπουλος, Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Βαγγέλης Ιντζίδης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Ιουλία Μέρμηγκα, Χρήστος Μήτσης, Νίκος Σαββάτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Νίκος Φωτάκης, Ελισάβετ Χρονοπούλου). Περισσότερες λεπτομέρειες στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

 

Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα Α της ΤΤΕ (στις 19:00) και στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» (στις 21:00 και 23:00).

 

-Ειδικό προσκεκλημένο τον Φαμπρίς Αρανιό / Fabrice Aragno* το διάστημα 11 έως 14 Ιουνίου. Ο στενός συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στις τελευταίες ταινίες του μεγάλου δημιουργού, Notre Musique (2003), Film Socialisme (2010), Les Trois Désastres (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη σε 3D με τίτλο Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieu au langage, έρχεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αλλά και για να παρουσιάσει ταινίες. Μεταξύ αυτών, το Όπερ έδει δείξαι / Quod Erat Demonstrandum (2013), ένα ντοκιμαντέρ του Αρανιό, όχι για τον Γκοντάρ αλλά με τον Γκοντάρ, που έγινε ύστερα από παραγγελία της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Γκοντάρ ΖΛΓκ/ ΖΛΓκ. Αυτοπροσωπογραφία του Δεκέμβρη / JLG / JLG. Autoportrait de décembre (1995, 56΄), τα οποία θα προβληθούν την Πέμπτη 12 Ιουνίου, βραδιά που η ΤΤΕ θα τιμήσει τον Φαμπρίς Αρανιό.

 

-Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Γκοντάρ ως ιστορικός του κινηματογράφου» και «Γκοντάρ: 2 ή 3 πράγματα που έμαθα απ’ αυτόν». Κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση θα είναι ο προσκεκλημένος του αφιερώματος Fabrice Aragno, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γκοντάρ την τελευταία δεκαετία, ο οποίος θα μας μιλήσει για αυτή την τόσο δημιουργική σχέση και για την απόφαση του Γκοντάρ να γυρίσουν την τελευταία ταινία του, το Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieu au langage, σε 3D.

 

Στις συζητήσεις, που θα γίνουν την Πέμπτη 12 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν επίσης σκηνοθέτες, ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες. (Αίθουσα Α, διάρκεια 17:00-20:30, Είσοδος ελεύθερη).

 

-Τιμές εσόδου:                       

Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€

Κάρτα διαρκείας (κόκκινη) για όλο το αφιέρωμα: 40€

Κάρτα διαρκείας μειωμένη* (πράσινη) για όλο το αφιέρωμα: 25€

(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών) 

Κάρτα (κίτρινη) για 8 ζώνες προβολής: 25€

Κάρτα (λευκή) μειωμένη* για 8 ζώνες προβολής: 15€

(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών) 

 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα           

Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046 

Διαβαστε επισης

loading...