Home MEDIA Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μοιράσου και εσύ μια ιστορία!

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μοιράσου και εσύ μια ιστορία!

0
164

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα τιμά τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου ή εξαιτίας της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Των ανθρώπων εκείνων που προκειμένου να γλιτώσουν από το μαρτύριο που ζούσαν στη χώρα τους προσπαθούν με κάθε μέσο να περάσουν στη «Γη της Επαγγελίας» παράνομα. Με πλαστά έγγραφα που τους δίνουν οι διακινητές.

 

Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους πρώτους σταθμούς, ίσως για κάποιους και ο μοναδικός για άλλους πάλι το σταυροδρόμι. Η εισροή μεταναστών ή καλύτερα προσφύγων στη χώρα μας έχει αλλάξει. Μετά την κατασκευή του φράκτη στα σύνορα του Έβρου, τον Αύγουστο του 2012, η ροή μετατοπίστηκε στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το 2013 αυξήθηκαν πάνω από τρεις φορές οι αφίξεις διά θαλάσσης (11.447 έναντι 3.651 το 2012). Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 μάλιστα παρατηρήθηκε διπλασιασμός σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013 (4.700 και 2.077 αντίστοιχα).  

 

Εκατοντάδες πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014 είναι ένα από τα πολλά που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά το Λιμενικό στα σύνορα με την Τουρκία.

 

Εφέτος λοιπόν η Ύπατη Αρμοστεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, καλεί όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στις ξεριζωμένες οικογένειες, με το να μοιραστεί μια προσφυγική ιστορία.

 

Το κοινό μπορεί να διαβάσει και να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες αλλά και να αναρτήσει τις δικές τη δική του σε ειδική ιστοσελίδα.

 

Η ελληνική εκδοχή της σελίδας παρουσιάζει ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Στόχος της να αναδείξει την ανθρώπινη ιστορία που κρύβεται πίσω από τα στατιστικά, την ιστορία που παραμένει ίδια μέσα στο χρόνο, όπου και αν υπάρχουν πρόσφυγες.  

 

 

Πηγή: thetoc